Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφωνεί ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Τζο Μπάιντεν: Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από ποτέ

Σε ομιλία του μετά το πέρας της Συνόδου στο Βίλνιους ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δειλό» και «διψασμένο για εξουσία και εδάφη» τον ρώσο ομόλογό του. Ο Πούτιν «εξαπέλυσε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία, στοιχηματίζοντας στη διάλυση της Συμμαχίας», ωστόσο διαψεύστηκε, τόνισε
Protagon Team

Δριμύ κατηγορώ κατά του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεσμευόμενος, παράλληλα, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ταλαντευτεί στην υποστήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας.

Στην ομιλία που εκφώνησε στη Λιθουανία, στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν αρχικά χαιρέτισε τον λιθουανικό λαό, την προσθήκη της Φινλανδίας στη συμμαχία και την επικείμενη ένταξη της γειτονικής της Σουηδίας.

«Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο, πιο ενεργό και, ναι, πιο ενωμένο από ποτέ στην ιστορία του. Πράγματι, είναι πιο ζωτικής σημασίας για το κοινό μας μέλλον. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Δεν ήταν αναπόφευκτο» τόνισε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους για να ακούσουν τις δηλώσεις του, κρατώντας λιθουανικές και αμερικανικές σημαίες.

«Οταν ο Πούτιν, με τον πόθο ενός δειλού ανθρώπου για γη και εξουσία, εξαπέλυσε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία, στοιχημάτιζε ότι το ΝΑΤΟ θα διαλυόταν. Πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα θρυμματιζόταν. Πίστευε ότι η ενότητά μας θα κομματιαζόταν με την πρώτη δοκιμασία. Πίστευε ότι οι δημοκρατικοί ηγέτες θα ήταν αδύναμοι. Αλλά έκανε λάθος» προσέθεσε.

Η ομιλία του Μπάιντεν είχε ως στόχο να συνενώσει τους συμμάχους και να αναδείξει τον ρόλο του στην παγκόσμια σκηνή, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2024, στις οποίες θα επιδιώξει την επανεκλογή του, παρατήρησε το Reuters.

Εξάλλου, παρά το θετικό μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο αμερικανός πρόεδρος, τέσσερις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στις συνομιλίες στο Βίλνιους δήλωσαν στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν αγώνα με τους ομολόγους τους προκειμένου να υπάρξει συναίνεση αναφορικά με το πού οδεύει ο πόλεμος, πώς θα τελειώσει και ποιες διασφαλίσεις θα δώσουν τα μέλη της Συμμαχίας στην Ουκρανία, καθώς και για το μέλλον της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Κατά το Reuters, πάντα, η Ουκρανία δεν πήρε τίποτε από αυτά που ήλπιζε: ούτε πρόσκληση για ένταξη, ούτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η χώρα θα ενταχθεί «όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις», όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Συνάντηση με Ζελένσκι: «Ανυπομονώ για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέφερε εκ νέου στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να έρθει γρήγορα η ημέρα που θα υποδεχθούν τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μετά τις δηλώσεις του ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να θέσει υποψηφιότητα το Κίεβο για ένταξη στη Συμμαχία.

«Το σθένος και η αποφασιστικότητά σας υπήρξαν πρότυπο για όλον τον κόσμο» είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ο Μπάιντεν είπε ότι κατανοεί την απογοήτευση του ουκρανού ηγέτη επειδή δεν πήρε τη βοήθεια που χρειάζεται αρκετά γρήγορα. «Σας υπόσχομαι ότι οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρετε αυτά που χρειάζεστε» τον διαβεβαίωσε ενώπιον των δημοσιογράφων. «Ανυπομονώ για την ημέρα που θα γιορτάζουμε την επίσημη ένταξή σας στο ΝΑΤΟ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο ίδιος εξήγησε γιατί δεν πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Εάν γινόταν μέλος τώρα, «θα βρισκόμασταν σε πόλεμο με τη Ρωσία», ήταν τα λόγια του.

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου πόσο σύντομα θα ήθελε να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ μετά τη λήξη του πολέμου, το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ ήταν για άλλη μια φορά σαφές: «Σε μία ώρα και 20 λεπτά».

Από τη συνάντηση Ζελένσκι – Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας (REUTERS/Kevin Lamarque)