Ο Τζο Μπάιντεν έβγαλε τα γάντια του και σε ασυνήθιστα οξύ τόνο για έναν πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι πλέον αποτελεί υπαρκτή απειλή για τη μεταπολεμική παγκόσμια τάξη.
Ο Μπάιντεν βραβεύθηκε για την 40ετή προσφορά του σε μία σειρά από αξιώματα -με αποκορύφωμα τη θέση του αντιπροέδρου- με το ετήσιο βραβείο «Zbigniew Brzezinski» του CIS (Center for Strategic and International Studies) στην Ουάσινγκτον.
Σε μία γεμάτη πάθος ομιλία, κατά την απονομή του βραβείου, με τη φωνή του να φθάνει ορισμένες στιγμές στα όρια της οργής, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Αμερική διολισθαίνει υπό την ηγεσία του Τραμπ σε ένα «πολύ σκοτεινό μονοπάτι» και κάλεσε την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ορθώσει ανάστημα μπροστά στον επικίνδυνο, για τα συμφέροντα της χώρας, λόγο του σημερινού προέδρου.
Παρ’ όλο που είναι σπάνιο για πρώην προέδρους ή αντιπροέδρους των ΗΠΑ να επικρίνουν -με τέτοια δριμύτητα μάλιστα- τις ενέργειες διαδόχων τους, ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα δεν δίστασε να μιλήσει με έντονα καταγγελτικό ύφος για τα πεπραγμένα του Ντόναλντ Τραμπ στους πρώτους μήνες της προεδρίας του.
Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει φανεί ιδιαίτερα προσεκτικός στις επικρίσεις έναντι του διαδόχου του, τοποθετούμενος μέσω γραπτών δηλώσεων, ή στοχευμένων αναφορών, αλλά ο 74χρονος Μπάιντεν ήταν πραγματικός χείμαρρος κατά την ομιλία του ενώπιον διπλωματών και στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ :
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που βρίσκονται ενώπιόν μου και αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του κορυφαίου θεσμού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επί δεκαετίες, πρέπει να βγουν μπροστά και να μιλήσουν. Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και εγώ, παραμείναμε σιωπηλοί και με σεβασμό, θελήσαμε να δώσουμε χρόνο στη (νέα) κυβέρνηση. Τώρα όμως θεωρώ πως ήρθε η στιγμή να βγούμε και να αντιμετωπίσουμε τις επικίνδυνες θέσεις (που διατυπώνει ο Τραμπ) που επιχειρούν να ανατρέψουν την παγκόσμια τάξη».
Ο τέως αντιπρόεδρος συνέχισε με αμείωτη ένταση την κριτική του κατά του Τραμπ, αποκαλώντας τον ούτε λίγο ούτε πολύ, τσαρλατάνο: «Η επίκληση του λαϊκισμού και του εθνικισμού ηχεί σαν το τραγούδι της Σειρήνας, είναι ένας τρόπος για τους τσαρλατάνους να γιγαντώσουν την εξουσία τους και να αποδομήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που έχουν δημιουργηθεί -είτε στο πλαίσιο του Συντάγματος των ΗΠΑ, είτε διεθνώς- ώστε να περιοριστεί η κατάχρηση εξουσίας και κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης του κόσμου».
«Διολισθαίνουμε σε ένα πολύ σκοτεινό μονοπάτι που οδηγεί τις ΗΠΑ στην απομόνωση σε διεθνές επίπεδο και κατά συνέπεια θέτει σε κίνδυνο -και σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει- τα αμερικανικά συμφέροντα και τον αμερικανικό λαό», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους αμερικανούς διπλωμάτες.
Με αφορμή εξάλλου την πρότερη καριέρα του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ στον τομέα των ακινήτων, ο Τζο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι αντί να χτίσει ένα αφήγημα δημοκρατίας και ελευθερίας που θα εμπνεύσει τα έθνη να ενώσουν τις δυνάμεις του για την επίτευξη κοινών στόχων, μετατρέπει τα διεθνή θέματα σε μια ιδιότυπη κυνομαχία, έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό τύπου «ο θάνατός σου η ζωή μου».
Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τον Τραμπ τόσο για την πρόσφατη παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και για την απόφασή του να αποσυρθεί από τη Συνεργασία των Χωρών του Ειρηνικού (TransPacific Partnership -TPP), καθώς επίσης για τη στάση του αναφορικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν -στάση που όπως εκτίμησε, θα απομονώσει περισσότερο τις ΗΠΑ παρά το Ιράν.
«Την επόμενη φορά δεν θα έχουμε τη διεθνή κοινότητα με το μέρος μας», προειδοποίησε και εκτίμησε πως τέτοιου είδους κινήσεις θα αποβούν επιζήμιες και για τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, όπου η επιθετική ρητορική Τραμπ έχει προκαλέσει πρωτοφανή ζημιά.
«Προσβολές και φαιδρά παρατσούκλια (σ.σ. οι επανειλημμένες αναφορές του Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ον ως «Rocket Man»), η υπόσχεση για ολοκληρωτική καταστροφή μίας χώρας 25 εκατ. κατοίκων. Όλα αυτά», τόνισε, «το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιδεινώσουν την κρίση, αφαιρώντας κάθε δυνατότητα διπλωματικής λύσης».
Εν μέσω επευφημιών και παρατεταμένου χειροκροτήματος, ο Μπάιντεν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρωσικό κίνδυνο, κατηγορώντας τον πρόεδρο Πούτιν ότι επιζητεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση ώστε ο ίδιος να βάλει ανενόχλητος στο στόχαστρό του την Ουκρανία και τη Γεωργία.
«Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται απρόθυμος να εγκαλέσει τον Πούτιν για την ρωσική ανάμειξη ακόμα και στη δική μας δημοκρατική διαδικασία, ή να επικρίνει τις ενέργειές του. Σκεφτείτε το. Σκεφτείτε το μήνυμα που στέλνει -για όνομα του Θεού- ανά τον κόσμο», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Η πύρινη ομιλία του Μπάιντεν κατά του Τραμπ αναζωπύρωσε τα σενάρια που τον θέλουν να παίρνει τελικά την απόφαση -παρά το προχωρημένο της ηλικίας του- και να κατέρχεται υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αλλωστε ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε δηλώσει μετανιωμένος που δεν έθεσε υποψηφιότητα απέναντι στον Τραμπ, καθώς όπως υποστηρίζει, θα είχε σίγουρα κερδίσει.