O Απόστολος Τζιτζικώστας στην τηλεοπτική εμφάνισή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 τη Δευτέρα | ΥouTube/ΑΝΤ1
Επικαιρότητα

Τζιτζικώστας: Αιφνιδιάστηκαν ακόμη και οι Τούρκοι στη Σμύρνη

«Η Τουρκία γνώριζε για την επίσκεψη μου εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε νέες δηλώσεις του τη Δευτέρα και πλέον, υπογράμμισε, θα πρέπει να προβληματιστεί και η ΕΕ για τη στάση της
Protagon Team

Εχοντας χαρακτηρίσει αστειότητες τις φτηνές δικαιολογίες των τουρκικών Αρχών περί συνωνυμίας με άλλο πρόσωπο στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για την περιπέτειά του στη Σμύρνη με την ακραία πρόκληση των Τούρκων εις βάρος του.

«Εφτασα στο λιμάνι της Σμύρνης, προχθές, γύρω στις 10 το πρωί. Κατά την έξοδό μου από το πλοίο κι αφού με υποδέχθηκαν οι τοπικές Αρχές της Σμύρνης, εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης με σταμάτησαν και μου είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου για μένα στην Τουρκία», περιέγραψε εκ νέου ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ενδεικτικό της κατάστασης -τόνισε-  είναι ότι αιφνιδιάστηκαν ακόμη και οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής της Σμύρνης, καθώς ήταν πασιφανές ότι τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν δεν μπορούν να σταθούν και δεν αξίζουν καν σχολιασμού».

«Δυστυχώς -παρατήρησε- η Τουρκία διολισθαίνει συνεχώς σε τακτικές προκλήσεων και το βαθύ κράτος της έχει ισχυροποιηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Οι προβοκάτσιες έχουν γίνει δεύτερη φύση για την Αγκυρα».

«Η Τουρκία γνώριζε για την επίσκεψη μου εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας και πλέον, υπογράμμισε, θα πρέπει να προβληματιστεί και η ΕΕ για τη στάση της.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν έλληνα αξιωματούχο, αλλά και σε έναν ευρωπαίο αξιωματούχο, γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα.

»Οι  τουρκικές Αρχές έλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες.

»Επί 6-7 ώρες με υποχρέωσαν να περιμένω στο αστυνομικό τμήμα του Τελωνείου Σμύρνης μαζί με την πρόξενο της χώρας μας. Στο διάστημα αυτό επικοινώνησαν μαζί μου για να μου εκφράσουν τη συμπαράσταση τους οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης», πρόσθεσε, τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς προβοκάτσιας των Τούρκων  «αποφάσισα ότι δε θα μείνω στην Τουρκία και θα επιστρέψω άμεσα στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι του περιφερειάρχη.

 «Κατέθεσα επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα».

»Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν.

»Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση. Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους», δήλωσε η κυρία Σπυράκη που κάλεσε την Κομισιόν να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

-Πώς σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές;
-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για τον έλεγχο και την πάταξη πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης;