Ο βρετανός σεφ, Τζέιμι Ολιβερ, στο Νταβός | REUTERS/Ruben Sprich
Επικαιρότητα

Στο Νταβός των ισχυρών ο σεφ Τζέιμι Ολιβερ

Ο διάσημος βρετανός μάγειρος έδωσε το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ως ένα ταλέντο της κουζίνας, ως εμπνευσμένος επιχειρηματίας, ως κοινωνικά δραστηριοποιημένος άνθρωπος αλλά κυρίως ως θύμα του Brexit
Protagon Team

Τι δουλειά έχει ένας σεφ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός; Ο συγκεκριμένος είναι πλούσιος –η περιουσία του αγγίζει τις 400 εκατ. στερλίνες σύμφωνα με εκτιμήσεις των Times- και έχει εξουσία. Αυτό δεν είναι το Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο θέρετρο των ελβετικών Αλπεων; Μία συγκέντρωση ισχυρών. Οποιος έχει δύναμη, θεωρητικά, έχει και μία πρόσκληση.

Αλλά ο σεφ Τζέιμι Ολιβερ έχει και μία πρόταση. Συμμετέχει στο εφετινό συνέδριο ως εκπρόσωπος του ιδρύματος Jamie Oliver Food Foundation για να προωθήσει την «επανάσταση στο φαγητό», όπως την έχει ονομάσει. Εκτός από σεφ, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μίας αλυσίδας φαγητού (Jamie’s Italian) ο Βρετανός επιχειρεί να κάνει κοινωνική δράση μέσα από το φαγητό.

Σκοπός της οργάνωσής του είναι να διαμορφώσει σταδιακά ένα πιο αποτελεσματικό και υγιές σύστημα διατροφής σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ηδη δραστηριοποιείται στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Τα μέλη του ιδρύματος οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα -για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφών για παράδειγμα- και παγκόσμιες εκστρατείες ενημέρωσης μέσα από τα οποία ευελπιστούν «να διευκολύνουν την πρόσβαση σε φρέσκο και πραγματικό φαγητό» και να εξοπλίσουν τους ανθρώπους με ικανότητες μαγειρικής. Ο Ολιβερ μίλησε για τη δράση του και την «επανάσταση φαγητού» σε συνέντευξή του στην ιδρύτρια της Huffington Post, Αριάνα Χάφινγκτον.

«Αυτή είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει λιγότερο από τους γονείς της» είπε σε ένα σημείο της συνέντευξής του ο σεφ που έχει κάνει προσωπική του υπόθεση το ζήτημα της σωστής διατροφής. Ετσι, το βράδυ της Τρίτης ο Ολιβερ μαγείρεψε μαζί με τη διάσημη κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα (επίσης καλεσμένη στο Νταβός). «Δουλεύουμε για έναν κόσμο υγιή αλλά όχι πεινασμένο» είπε o 41χρονος Βρετανός.

Αλλά ο Τζέιμι Ολιβερ δεν είναι μόνο ένας ταλαντούχος μάγειρας, ένας εμπνευσμένος επιχειρηματίας κι ένας ευαισθητοποιημένος άνθρωπος. Είναι ένα θύμα του Brexit. Ηδη έχει ανακοινώσει ότι αναγκαστικά, τους πρώτους μήνες του 2017 θα βάλει λουκέτο σε έξι από τα 42 εστιατόριά (Jamie’s Italian) του στη Βρετανία. Αυτό θα επηρεάσει 120 εργαζόμενους, οι οποίοι όμως, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, θα μπορούν να αναλάβουν μία θέση εργασίας σε κάποια άλλη έδρα της αλυσίδας. Αλλωστε υπάρχουν άλλα 36 εστιατόρια της αλυσίδας εκτός Βρετανίας -ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στη μετά-Brexit εποχή.

Και δυστυχώς, αναπόφευκτα, οι συζητήσεις στο Νταβός, στα διάφορα συνέδρια και στο περιθώριο, εστιάζουν στην εποχή αυτή και στους κινδύνους του Brexit για τον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο σε ακτιβισμό που περνάει από το στομάχι.