Τέσσερις μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Λωρίδα της Γάζας. Εννέα μήνες πριν τις κάλπες των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Και ο Λευκός Οίκος διαμηνύει πως μια επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν δεν είναι απίθανη –καθώς πλέον η σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς έχει προσελκύσει όλο και περισσότερους και ισχυρότερους πρωταγωνιστές.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος) πως η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει την επιλογή να πλήξει το Ιράν. Σε συνέντευξή του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν είπε επίσης πως περισσότερα αντίποινα εναντίον παρατάξεων προσκείμενων στην Τεχεράνη –αντίποινα που ξεκίνησαν την Παρασκευή ως αντίδραση των ΗΠΑ για την επίθεση εναντίον βάσης υποστήριξης στην Ιορδανία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων– επίκεινται άμεσα.
«Θα υπάρξει περαιτέρω δράση σε ανταπόδοση (…) στον τραγικό θάνατο των τριών γενναίων μελών (των ενόπλων δυνάμεων) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και του Τζορτζ Στεφανόπουλος.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο», συνέχισε. «Θα έλεγα απλά, σε ό,τι αφορά την Τεχεράνη, ότι αν επιλέξει να ανταποδώσει άμεσα εναντίον των ΗΠΑ, θα υπάρξει (…) σθεναρή αντίδραση από εμάς», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του αναπαρήχθησαν από όλα τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης – εξάλλου ο Σάλιβαν βγήκε και στο CNN και στο NBC και επανέλαβε πάνω κάτω τα ίδια.
Οι προειδοποιήσεις του Τζέικ Σάλιβαν προς το Ιράν έγιναν μια ημέρα μετά την τρίτη κοινή στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη και δυο ημέρες μετά τους βομβαρδισμούς στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ εναντίον επίλεκτων μελών του ιρανικού στρατού και ένοπλων παρατάξεων προσκείμενων στην Τεχεράνη.
Οταν ο Σάλιβαν πιέστηκε να πει τι θα κάνει η Ουάσιγκτον όσον αφορά το Ιράν, σε δεύτερη συνέντευξή του χθες, στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν είπε σιβυλλικά πως «δεν πρόκειται να υπεισέλθω στο τι έχουμε αποκλείσει και τι όχι από τη σκοπιά των στρατιωτικών επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να απαντήσουμε σθεναρά στις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων μας» μολονότι «δεν επιδιώκει ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».
«Γεράκια» σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων επιμένουν να απαιτούν αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν. «Δεν θα έπρεπε να επιδιώκουμε κατευνασμό του Ιράν», έκρινε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον στην ίδια εκπομπή του NBC. «Αυτό κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν εδώ και τρία χρόνια. Δείχνουμε αδυναμία στην παγκόσμια σκηνή». Κάλεσε η Ουάσιγκτον να συντρίψει την «κεντρική τράπεζα του Ιράν», μεταξύ άλλων.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, είναι η δυνατότερη φωνή που απαιτεί στρατιωτική δράση εναντίον της Τεχεράνης.
«Αν στόχος είναι η αποτροπή του Ιράν, αποτυγχάνουμε», είπε στο Fox News. «Αν στόχος είναι να προστατεύσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα, δεν επιτυγχάνεται», επέμεινε. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου για να διατάξει πλήγματα εναντίον του Ιράν, έκρινε. «Έχει δικαιοδοσία (…) να προστατεύει τα στρατεύματα στο πεδίο», διαβεβαίωσε.