Ο Τζεφ Μπέζος είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη. Λάθος, ήταν. Ή ακόμη καλύτερα, ίσως και να είναι ξανά κάποια στιγμή, μάλλον σύντομα.
Στις αγορές οι χρηματιστές είναι καρφωμένοι στα μόνιτορ με τις συναλλαγές και τις ειδήσεις. Στην παραμικρή υποψία ότι τα πράγματα πάνε καλά για μια εταιρεία, τρέχουν να αγοράσουν μετοχές και να στείλουν -έστω και οριακά- τους δείκτες προς τα πάνω.
Την Πέμπτη που μας πέρασε κάποιες καλές ειδήσεις έστειλαν την μετοχή της Amazon σε ανοδική πορεία, καταγράφοντας μικρή αύξηση 1,6%. Καθώς ο ιδρυτής της, ο Τζεφ Μπέζος κατέχει περί το 17% των μετοχών της εταιρείας του, αυτό αμέσως σήμαινε ότι η περιουσία του αυξήθηκε κατά 1,4 δισ. δολάρια.
Αυτό ήταν: μέσα σε λίγα λεπτά ξεπέρασε τον Μπιλ Γκέιτς που εδώ και επτά χρόνια (και αρκετά περισσότερα πιο πριν) είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη χάρη στη Microsoft.
Τα πανηγύρια –αν υπήρξαν, αλλά και γιατί όχι;- κράτησαν λίγες ώρες για τον Μπέζος. Το απόγευμα της Πέμπτης η Amazon ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ήταν μικρότερα σε σχέση με τις προβλέψεις.
Η είδηση έβαλε ξανά σε κίνηση την αλυσίδα, αυτή τη φορά με αντίθετη κατεύθυνση. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε, όπως συνέβη και την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή. Στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής εβδομάδας η καθαρή αξία της περιουσίας του Μπέζος είχε μειωθεί κατά 1.8 δισ. δολάρια, φέρνοντας μπροστά τον Γκέιτς κατά 2,9 δισ. δολάρια.
Ας μην ξεχνάμε και για τι ύψος της περιουσίας μιλάμε: 86,9 δις. δολάρια για τον Μπέζος και σχεδόν 90 δισ. για τον Γκέιτς. Για να έχουμε και μια τάξη μεγέθους, αυτοί οι δύο άνθρωποι έχουν περιουσία που, αν τη βάλουν μαζί, φτάνει στο ΑΕΠ της Ελλάδας για ένα χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μικρή χορογραφία με την εναλλαγή του ενός και του άλλου στην πρωτιά της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους μπορεί να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα και να υπάρξουν και άλλα επεισόδια.
Στα 53 του σήμερα, ο Μπέζος μπορεί να είναι περήφανος για το ότι ξεκίνησε από μια εταιρεία που «έτρεχε» από το γκαράζ του το 1994 και σήμερα έχει φτάσει να είναι ένα μεγαλύτερα καταστήματα στο Ίντερνετ.
Οσο σημαντικό και αν είναι αυτό, δεν αρκεί για να φέρει την Amazon στην κορυφή. Η εταιρεία πουλά μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών που δεν είναι άμεσα ορατές στον χρήστη του Διαδικτύου, αλλά αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του. Υπάρχουν, για παράδειγμα, πολλές χιλιάδες ιστότοποι που φιλοξενούνται στους διακομιστές της εταιρείας, η οποία φροντίζει για όλα (πρόσβαση, αποθήκευση δεδομένων, λειτουργία χωρίς διακοπές), πέρα από το περιεχόμενο.
Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Το BBC μας θυμίζει ότι αντίθετα με τον Γκέιτς ή τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook (που είναι πέμπτος στη λίστα του Forbes) ο Μπέζος δεν φαίνεται να συγκινείται από την φιλανθρωπία, τουλάχιστον όχι στο βαθμό άλλων δισεκατομμυριούχων.
Να, λοιπόν, και κάτι που φτιάχνει την υστεροφημία περισσότερο από μια πρωτιά χάρη στις διακυμάνσεις των αγορών.