Σχόλιο αφιερωμένο στην Τζασίντα Αρντερν, τη νεοζηλανδή πολιτικό που αιφνιδίως ανακοίνωσε την παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο «λόγω έλλειψης ενέργειας», έγραψε στην Corriere della Sera ο Πάολο Λέπρι.
Αν και η παραιτηθείσα δήλωσε σαφέστατα ότι εγκαταλείπει την πολιτική, το κείμενο του ιταλικού Μέσου είναι πολιτικότατο: επιδιώκει να υμνήσει τη δυτική δημοκρατία, αλλά να κουνήσει και ένα φιλικό μαντίλι στην απερχόμενη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας.
Επειδή υπάρχει η πιθανότητα να παρεξηγηθεί ο τίτλος του σχολίου («Εσύ φεύγεις, η δημοκρατία κερδίζει»), ας διευκρινιστεί ότι η διάθεση του σχολιογράφου κάθε άλλο παρά επικριτική είναι για την Αρντερν – το αντίθετο κιόλας.
«Αν η δημοκρατία κερδίζει έναν πόντο σήμερα στη σύγκρουσή της με τους πάρα πολλούς εχθρούς της, αυτό οφείλεται σε μια γυναίκα όπως είναι η Τζασίντα Αρντερν, η οποία αποχωρεί. Θέλω να εξηγήσω αυτό το εκ πρώτης όψεως παράδοξο» ξεκινά ο Λέπρι.
«Με την εγκατάλειψη του θώκου της, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας υπογραμμίζει τη μεγάλη ανθρωπιά της δημοκρατίας. Εφερε τη δημοκρατία πιο κοντά σε όλους. Αυτή που αντιμετώπισε με σθένος πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως την ισλαμοφοβική επίθεση στην πόλη Κράιστσερτς, με 51 θύματα, αυτή που κατόπιν περιόρισε τη χρήση των όπλων, αυτή, η μαμά της μικρής Νέβε, η Τζασίντα Αρντερν, μίλησε προσωπικά, δηλώνοντας ότι ξέμεινε από ενέργεια, και έτσι προσέφερε σημαντική κατάθεση.
»Το είχε κάνει και πέρυσι, σε ομιλία στο Χάρβαρντ, όταν είπε ότι ‘‘ο ατελής αλλά πολύτιμος τρόπος μας δίνει ίση φωνή και στους αδυνάμους και στους δυνατούς’’. Ηταν η μόνη που μας έκανε να καταλάβουμε, έστω και με το ατομικό της παράδειγμα, τη βαθιά αλήθεια ορισμένων λέξεων σαν και αυτές».
Ο Λέπρι βρίσκει σωστό και το «τάιμινγκ» της παραίτησης. «Ενας άλλος λόγος που ο αποχαιρετισμός της Αρντερν ενισχύει τις ‘‘καλές’’ αξίες είναι ότι ο αληθινός ηγέτης ‘‘ξέρει πότε είναι ώρα να φύγει’’. Ολα αυτά είναι ακόμη ορθότερα σε έναν κόσμο που το να παραμένει κανείς προσκολλημένος στην εξουσία φαίνεται να είναι κανόνας. Συνεπώς, θα θυμόμαστε πάντα τη νεοζηλανδή πρωθυπουργό. Και όχι μόνο επειδή, όπως είπε, ‘‘ήταν κάποια που προσπάθησε να είναι ευγενική’’».