| ΥοuΤube/ΣΚΑΪ
Επικαιρότητα

Τζανακόπουλος: Γιατί όχι με Κουτσούμπα και Βαρουφάκη για… «προοδευτική διακυβέρνηση»

«Αν ψηφίσει ο λαός προοδευτικές συνεργασίες, τι να κάνουμε;» η χαρακτηριστική ατάκα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Από την κυβέρνηση Σαμαρά η εντολή για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, υποστήριξε, επιχειρώντας να «απαντήσει» στη διαπίστωση ότι παρακολουθήσεις γίνονταν και επί Τσίπρα. Σφοδρή αντιπαράθεση στον «αέρα» –με χαρακτηρισμούς όπως «είσαι χουντικός»– με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη
Protagon Team

Τον στόχο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», που πρέπει να προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 (ή τέλος πάντων, όποτε και αν γίνουν), επαναπροσδιόρισε ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εμείς, είπε, ψηφίσαμε την απλή αναλογική και από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό απευθύναμε κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε – φράση που, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε μπαράζ «διευκρινιστικών» ερωτήσεων αναφορικά με τους ποιους εννοεί ο κ. Τζανακόπουλος ή εν πάση περιπτώσει ποιους θα ενέτασσε στο μέτωπο αυτό της «προοδευτικής διακυβέρνησης».

«Μιλάω για το σύνολο του δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Δεν τους ξέρετε; Δεν το έχετε ξανακούσει;» διερωτήθηκε αρχικά, για να συμπληρώσει ότι το κάλεσμα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται «σε όλους» πλην Μητσοτάκη και Βελόπουλου.

«Δηλαδή λέτε στον ψηφοφόρο ότι θα ψηφίζει Τσίπρα και θα του βγαίνει Κουτσούμπας και Βαρουφάκης;» ρωτήθηκε εκ νέου ο κ. Τζανακόπουλος, που απάντησε με το εξής «αφοπλιστικό»:

«Αν ψηφίσει ο λαός προοδευτικές συνεργασίες, τι να κάνουμε;» (δείτε κάτω το σχετικό απόσπασμα στο βίντεο που «ανέβηκε» στον λογαριασμό της Ομάδας Αλήθειας στο Twitter).

Kατά τα άλλα, στην αναφορά του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, πέρα από τη σφοδρή κριτική που για μία ακόμη φορά άσκησε στην κυβέρνηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπάθησε να αντιπαρέλθει της διαπίστωσης ότι παρακολουθήσεις γίνονταν και επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Η εντολή για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα αφορούσε ένα οικονομικό ζήτημα και είχε δοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, υποστήριξε  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε να πείσει ότι επί των ημερών της Πρώτης Φοράς Αριστερά, δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα. Οτι δηλαδή ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επί ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Πιτσιόρλας δεν ήταν πολιτικά πρόσωπα…

Οσο για τη χρονική διάρκεια της παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα, ο κ. Τζανακόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε υπηρεσιακή εισήγηση για να διακοπεί και συνεχίστηκε διότι σε αντίθετη περίπτωση, «θα υπήρχε εύλογη υποψία ότι δήθεν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας, θα ήθελε να διασώσει δικούς του ανθρώπους»!

Από τη συζήτηση στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ δεν έλειψε και η σύγκρουση –με βαρείς χαρακτηρισμούς– μεταξύ του κ. Τζανακόπουλου και του επίσης παρευρισκόμενου στο πάνελ, υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπονομεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα επειδή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να ασκήσει το έργο της, καθώς δεν γίνονται γνωστοί οι λόγοι της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και Κουκάκη, κάνοντας και πάλι λόγο για «αυταρχικό καθεστώς Mητσοτάκη» και επικαλούμενος το σχετικό δημοσίευμα του Spiegel με την υπογραφή του γνωστού και μη εξαιρετέου Mαξιμίλιαν Ποπ.

«Ο κύριος Τσίπρας έγραψε άρθρο προχθές κατά του Γκορμπατσόφ. Οταν θαυμάζεις το σοβιετικό καθεστώς, το να κατηγορείς άλλους για παρακολουθήσεις, πάει πολύ», του απάντησε τότε ο κ. Γεωργιάδης για να ακολουθήσει ο εξής θυελλώδης διάλογος:

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ε καλά εντάξει, δεν θαυμάζει και τον Παττακό, κύριε Γεωργιάδη, με τον οποίο αλληλογραφούσατε.

Αδωνις Γεωργιάδης: Εγώ, για να ξέρετε, επειδή μου το λέτε συνέχεια, ο πατέρας μου επί χούντας ήταν στην φυλακή και δεν έχω καμία σχέση.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Πώς δεν έχετε; Αλληλογραφούσατε με τον δικτάτορα. Το αγαπημένο του παιδί ήσασταν.

Αδωνις Γεωργιάδης: Το ’72 γεννήθηκα.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Μη μιλάτε για ολοκληρωτικά καθεστώτα, κύριε Γεωργιάδη. Ελάτε τώρα.

Αδωνις Γεωργιάδης: Εγώ δεν έχω γράψει ποτέ στον Παττακό. Το ανάποδο γινόταν. Ο κύριος Τζανακόπουλος είναι σε ένα κόμμα που όταν στο συνέδριο ο κύριος Τσίπρας κατάλαβε πως ψήφισαν ενάντια στη γνώμη του, τους έβαλε και ψήφισαν ξανά. Για τέτοιους δημοκράτες μιλάμε. Σας βλέπει η δημοκρατία και ντρέπεται.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Εμάς; Εσάς βλέπει ο δημοκρατικός κόσμος και γελάει. Είστε χουντικός. Το έχετε πει στην τηλεόραση. Θαυμαστής της χούντας είστε. Ο θαυμαστής του Πλεύρη.

Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν έχω πει ότι είμαι χουντικός. Γεννήθηκα το ’72, ο πατέρας μου ήταν βασιλόφρων. Ηταν φυλακή στη χούντα. Δεν είχα σχέση με τη χούντα. Οι άνθρωποι που θαυμάζουν τον Μάο και τον Στάλιν, να κατηγορούν άλλους για χούντα, πάει πολύ… Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοκρατία. Δεν πιστεύουν στη δημοκρατία, η δικτατορία τους αρέσει.