Μεταξύ 17.000 και 22.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού «δείχνουν» για την Τρίτη τα μοντέλα του καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος παρενέβη το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και ανέλυσε τα στοιχεία από την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας.
Η εκτίμηση του κ. Τζανάκη ακολουθεί αυτήν του καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα προέβλεψε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει για την Τρίτη 28 Ιουνίου περισσότερα από 20.000 νέα περιστατικά μολύνσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, μολονότι η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε λήψη μέτρου, όπως η επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Στις αιχμές του πανδημικού κύματος, τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν 30.000, εκτίμησε ο κ. Τζανάκης, ο οποίος τόνισε πως η αυξητική πορεία των μολύνσεων θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου, «χωρίς να τη βλέπουμε ακόμα επακριβώς».
«Ως τις 15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο Πορτογαλίας που μας… μοιάζει πάρα πολύ και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά και μετρήσουμε σωστά τα κροτήματα, κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η Όμικρον 2, 20.000 με 30.000 (ημερήσια) κρούσματα στις αιχμές», εξήγησε. Τη Δευτέρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είχε προβλέψει έναν μέσο όρο 25.000 ημερήσιων κρουσμάτων στα μέσα Ιουλίου.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας;
Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ηδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250», είπε.
Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία: «Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός, με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ, αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον δύο εβδομάδες», ανέφερε.
Ο κ. Τζανάκης κάλεσε, δε, τους πολίτες, εάν κολλήσουν, να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές, ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.
Για την τέταρτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τζανάκης παρότρυνε όσους είναι άνω των 60 ή έχουν συνοδά νοσήματα να το κάνουν και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν.
«Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα, μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε.