Οι κενές ζαρντινιέρες της οδού Πανεπιστημίου. Οι φοίνικες ήταν δέντρα για την «πιλοτική φάση» του έργου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Τώρα είναι τα «οριστικά» έργα στην Πανεπιστημίου: Η απάντηση του δήμου Αθηναίων για τους φοίνικες

«Η μεταφορά των φοινίκων από την Πανεπιστημίου δεν αποτελεί “ξήλωμα”», διευκρίνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, για τη νέα φάση του «Μεγάλου Περιπάτου», ο οποίος μετρά πλέον σχεδόν τρία χρόνια κατά τα οποία ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του κέντρου της πρωτεύουσας. «Τα μόνιμα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι» ξεκαθάρισε η δημοτική αρχή
Protagon Team

Το τελευταίο —ως το επόμενο προφανώς— επεισόδιο του πολυετούς πολεοδομικού σίριαλ «Ο Μεγάλος Περίπατος» παίχτηκε τη Μ. Δευτέρα, με την απομάκρυνση των περιβόητων φοινικόδεντρων που βγήκαν από τις ζαρντινιέρες τους, χαρίζοντας μια ακόμα θλιβερή εικόνα στο καταταλαιπωρημένο κέντρο της Αθήνας.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι εξ αρχής οι φοίνικες της οδού Πανεπιστημίου στις γιγάντιες ζαρντινιέρες ήταν ένα έργο «προσωρινό», άλλωστε με βάση και τα λεγόμενα του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη ο «Μεγάλος Περίπατος», ο οποίος ξεκίνησε μια Δευτέρα τον Ιούνιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, ήταν «διαβούλευση στην πράξη» —και είναι επίσης γνωστό πως η Πανεπιστημίου «βγήκε και δεν βγήκε», πάλι κατά τα λεγόμενα του κ. Μπακογιάννη.

Επειδή, μάλιστα, ζούμε σε μια χώρα που ισχύει το αξίωμα «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», ο κόσμος θεώρησε τους φοίνικες μόνιμους —και το ξήλωμά τους, τα ξημερώματα της Μ. Δευτέρας ήταν ένα σοκ. Αλλωστε έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια, για την ακρίβεια 1.030 ημέρες.

Ομως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Αξιώτης, με δήλωσή του έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας ότι τώρα γίνονται «τα οριστικά έργα στην Πανεπιστημίου».

«Η μεταφορά των φοινίκων από την Πανεπιστημίου δεν αποτελεί “ξήλωμα”, αλλά μέρος του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε ότι στη φάση των μόνιμων έργων θα μετακινηθούν και θα τοποθετηθούν σταδιακά σε άλλα σημεία της πόλης. Τα μόνιμα έργα στην Πανεπιστημίου που εξελίσσονται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι, περιλαμβάνουν διαπλάτυνση πεζοδρομίων, περισσότερο πράσινο και φύτευση 90 νέων μεγάλων πλατάνων», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων.

Ξεπερνώντας το γεγονός ότι ο «Μεγάλος Περίπατος», ο οποίος θα άλλαζε το κέντρο της Αθήνας υποβιβάστηκε, κατά τα λεγόμενά του, σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους φοίνικες, η απομάκρυνση των οποίων ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο κ. Αξιώτης τόνισε ότι τόσο οι ζαρντινιέρες όσο και οι ουασιγκτόνιες είχαν τοποθετηθεί προσωρινά στο πλαίσιο της πιλοτικής φάσης του έργου.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου ο εργολάβος ξεκινάει να φτιάχνει την αριστερή πλευρά της Πανεπιστημίου, τα αριστερά πεζοδρόμια της, στο σημείο όπου στο ύψος του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρεταννία” μέχρι τη Βουκουρεστίου είχαν τοποθετηθεί προσωρινά οι φοίνικες. Από τη στιγμή που προχωρούν τα οριστικά έργα, μένουμε συνεπείς σε αυτό που είχαμε πει, ότι οι ζαρντινιέρες και τα δέντρα θα μεταφυτευτούν στις γειτονιές της Αθήνας. Το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε με τον αστικό εξοπλισμό και το πράσινο», εξήγησε.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος διευκρίνισε, επίσης, ότι το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθεί και η Πανεπιστημίου, θα έχουν ολοκληρωθεί, ουσιαστικά, τα τρία από τα τέσσερα έργα που περιλαμβάνονται στον Μεγάλο Περίπατο: «Η Ομόνοια που αποτέλεσε το πρώτο έργο, η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος που ήταν το δεύτερο, η Πανεπιστημίου και τέλος η Βασιλίσσης Όλγας, στην οποία έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οκτώ με εννέα μήνες. Άρα στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώνονται ή θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον τέσσερα μεγάλα έργα που έχουν στόχο την αύξηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου και του πρασίνου».

Ειδικά για την Πανεπιστημίου ο κ. Αξιώτης ανέφερε «ερχόμαστε με το οριστικό έργο να αποδώσουμε συνολικά όλο αυτόν το χώρο, με νέα πεζοδρόμια και νέο πράσινο -πολύ πράσινο- και νέα μεγάλα δέντρα, για την ακρίβεια πλατάνια και πάλι στους φυσικούς χρήστες».