Για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Brexit, τις επερχόμενες ευρωπαϊκές αλλά και τις εθνικές εκλογές μίλησε ο Αλέξης Τσίρπας σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας (τον Οκτώβριο) και προσθέτει ότι οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν βάσει της οικονομίας και των καλών επιδόσεων που παρουσιάζει. Υπόσχεται μάλιστα και ένα είδος επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, χωρίς να αφίσταται η χώρα από τους στόχους και τις δεσμεύσεις της.
Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στην ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα Κέριν Χόουπ και τον αρχισυντάκτη ευρωπαϊκών θεμάτων Τόνι Μπάρμπερ θεωρεί ότι το Brexit είναι «μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και για τη Βρετανία». Ακόμη, επισημαίνει ότι το αδιέξοδο είναι αποτέλεσμα «σοβινιστικής ρητορικής που υποσχέθηκε διέξοδο με μια εθνικιστική προσέγγιση αλλά όχι με το να βρεθούν συλλογικές λύσεις».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την κυβέρνηση το 2015 σαν «ριζοσπάστης αριστεριστής» που ήταν κάθετα αντίθετος με τις απαιτήσεις των πιστωτών από την Ελλάδα. Ωστόσο μερικούς μήνες αργότερα αποδέχτηκε ένα τρίτο μνημόνιο με όρους πιο αυστηρούς από αυτούς που προσφέρονταν αρχικά.
Παραταύτα, υποστηρίζει πλέον ο κ. Τσίπρας ότι η Ελλάδα έμαθε από αυτή τη σκληρή εμπειρία (ενν. του 2015) πως είναι προς το εθνικό συμφέρον να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.
«Αν μια πολύ σημαντική δύναμη σαν τη Βρετανία έχει τόσες πολλές δυσκολίες για να βρει τον δρόμο της με το Brexit, φαντάζεστε πόσες θα είχε η Ελλάδα;» ρωτά. Προσθέτει ότι «οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι το εθνικιστικό μονοπάτι δεν είναι δρόμος που προσφέρει μια εύκολη λύση για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων».
Κρούει ακόμη τον κώδωνα για τις λαϊκιστικές δυνάμεις λέγοντας ότι η Ευρώπη πασχίζει να αρθρώσει ένα πειστικό επιχείρημα ενόψει των ευρωεκλογών. Η απήχηση αυτών των δυνάμεων «έχει να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας και με το πρόσωπο της Ευρώπης που δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους Ευρωπαίους. Η ΕΕ μοιάζει να μην είναι και τόσο δημοκρατική, ούτε τόσο φιλική με τις ανάγκες των πολιτών».
Πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος για την παρουσία των αριστερών κομμάτων. «Το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό στην Ευρώπη. Ακόμη και αν τα συντηρητικά και τα ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αυτό δεν νομίζω ότι θα κρατήσει για πάντα», εξηγεί ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι Εργατικοί στη Βρετανία –αν η χώρα διεξαγάγει ευρωεκλογές- θα αναδειχτούν πρώτη δύναμη.
Σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, στο τέλος της τετραετίας.
«Νομίζω ότι είναι κρίσιμης σημασίας», λέει στους FT, «να γίνουν οι εκλογές σε μια στιγμή όπου οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση το 2015 -όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι- με το σήμερα».
Για το 2015 λέει ότι «υπήρχαν ημέρες που είχαμε πολύ μεγάλη αγωνία γιατί δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».
Αντιθέτως, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα αρχίζει πλέον να δανείζεται ξανά από τις διεθνείς αγορές και πλέον έχει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» 45 δισ. ευρώ, «τα περισσότερα από κάθε άλλη στιγμή στην ελληνική ιστορία». Επιπλέον ο Πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να τηρήσει τη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022, ώστε να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει γενναία επιδόματα κατά την εκλογική χρονιά, όπως συνήθιζαν άλλες κυβερνήσεις.
Παρά ταύτα, ελπίζει ότι η Ελλάδα «θα συμφωνήσει με τους πιστωτές της σε ένα νέο μείγμα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων, αλλά με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης». Για να γίνει αυτό, προσθέτουν οι FT, ο Πρωθυπουργός θέλει να μειώσει τον φόρο στις επιχειρήσεις και να περιορίσουν οι τράπεζες το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Είμαστε τώρα σε θετικό κύκλο. Δεν θα αποτύχουμε στους στόχους αν έχουμε λιγότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και περισσότερα έσοδα», επισημαίνει.