Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο Ζάππειο Μέγαρο, δύο χρόνια μετά τη φιέστα εξόδου (εδώ) από τα μνημόνια με συμπαραστάτη του τον τότε συγκυβερνώντα Πάνο Καμμένο, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει (εδώ) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.
Δεν είναι μονόδρομος η Ελλάδα της ύφεσης και της λιτότητας, αναφώνησε ο κ. Τσίπρας ενώπιον του στοιχισμένου προσεκτικά στις προβλεπόμενες αποστάσεις ακροατηρίου του (τηρώντας έτσι ευλαβικά τα μέτρα της μετά lockdown εποχής).
Γιατί αν και -όπως είπε- η κυβέρνηση συντονίστηκε στην αρχή με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα για την υγειονομική κρίση, «σήμερα ασχολείται μονάχα με το πώς θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».
«Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση. Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να ‘ρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην ανάγκη γενναίας ή μάλλον γενναιότερης χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να περάσουν τον κάβο της επικείμενης ύφεσης.
Από την ομιλία του στο Ζάππειο δεν θα μπορούσε να λείψει η επίθεση προσωπικά στον Πρωθυπουργό, με αφορμή τα τακτικά μηνύματα προς τους πολίτες:
«Ο κ. Μητσοτάκης», παρατήρησε, «αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει τον μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: ‘Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα”. Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά συντηρώντας την πολεμική για το βάθος της κρίσης λόγω κορονοϊού.
Και μοιραία, πρόσθεσε, «να περιμένουμε αυτή η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της μεγαλύτερης ύφεσης στην ΕΕ, να πέσει στα κεφάλια ενός ταλαιπωρημένου λαού»
«Η εικόνα όμως σήμερα στην πραγματική οικονομία, είναι με τρεις προτάσεις, η εξής: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν», ήταν το μότο που επέλεξε ο κ. Τσίπρας για να περιγράψει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απομακρύνεται εντελώς από την τάση που υπάρχει πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης όπου η συζήτηση αφορά τρόπους στήριξης της ζήτησης, με άλλοτε δειλά, άλλοτε γενναία σχέδια τόνωσης της ρευστότητας και της κατανάλωσης.
«Στην Ελλάδα», είπε, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δημιουργούνται σε αυτό το πλαίσιο, για να μη διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει στις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία.
«Ενας λαός που ανέκτησε τη συλλογική του αυτοπεποίθηση με την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, και με τη σθεναρή του στάση στη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, δεν γίνεται να οδηγείται, και μάλιστα με ταχύτητα, σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης», υπογράμμισε.
Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «αδιανόητο κοινωνικά και εθνικά επικίνδυνο, να ενηλικιωθεί μια ακόμα γενιά θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες».
«Προστάτης» των 20άρηδων
«Είναι θλιβερό για μια χώρα, το μόνο που μπορεί να παρέχει στους νέους ανθρώπους της, στους 20αρηδες, να είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός», παρατήρησε επιχειρώντας να εξαργυρώσει πολιτικά τα πρόσφατα έκτροπα με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να επιχειρούν να διαλύσουν υπαίθρια πάρτι-συγκεντρώσεις σε πλατείες και πάρκα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
«Οι 20ρηδες του 2012 έτρωγαν ξύλο στην πλατεία Συντάγματος, επειδή διαδήλωναν. Οι σημερινοί 20ρηδες τρώνε ξύλο στην πλατεία της γειτονιάς τους, επειδή απλά βρέθηκαν εκεί», ήταν η φράση με την οποία αποπειράθηκε να εξισώσει ανόμοιες καταστάσεις, ισοπεδώνοντας τα πάντα ως «προστάτης» της ανήσυχης νεολαίας, την οποία προσπαθεί να καθυποτάξει «η κακή και αυταρχική» κυβέρνηση.
«Κοστολογημένο πρόγραμμα»
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, προσαρμοσμένο ταυτόχρονα στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει τόσο η κρίση όσο και η άρνηση -όπως είπε- της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσει την εργασία και τις επιχειρήσεις.
Η διάρκειά του είναι οι τέσσερις επόμενοι μήνες -περίοδος που συμπίπτει με την (επαν)εκκίνηση της τουριστικής περιόδου- και περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή «φθηνότερο» από τα 24 δισ. ευρώ που παρουσίασε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βασικός του άξονας είναι, όπως και στο «Μένουμε Ορθιοι Ι», η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατάσσοντας τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες :
Αυτές που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, για τις οποίες προτείνεται η πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος. Προϋπόθεση, η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
«Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης»
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για έναν παραπληρωματικό άξονα στήριξης του εισοδήματος όσων -όπως υποστήριξε- δεν καλύπτονται από τα μέτρα της κυβέρνησης: άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Πρόκειται για το «Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.
Δεύτερος άξονας του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και, με δεδομένο ότι η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προτείνεται ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτές την απευθείας ενίσχυση από το κράτος.
Με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει επίσης ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
«Δωρεάν διακοπές για 3 εκατ. πολίτες»
Για τους επιμέρους κλάδους περιλαμβάνεται ακόμη ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, ώστε όπως είπε ο κ. Τσίπρας, 3 εκατ. πολίτες να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος!
Αντίστοιχα για την εστίαση, προτείνεται η μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, στον ΦΠΑ, ενώ για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, η πλήρης κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.