Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της ομιλίας του στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Να γίνει η Αθηνά Λινού υπουργός Υγείας

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το δεύτερο lockdown, αλλά και πολιτικοποιώντας την επιστήμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην πρότασή του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών
Protagon Team

Ηταν μια αναμενόμενη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Καυστική και απαξιωτική για ό,τι έχει γίνει έως τώρα –είχε άλλωστε και πάτημα, το οποίο του είχε προσφέρει μόλις μία μέρα πριν ο Αδωνις Γεωργιάδης, με την πολυσυζητημένη πλέον παραδοχή του ότι «πέσαμε έξω» (εδώ). Καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλάβει να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού και το δεύτερο lockdown, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία να περιγράψει μια κατάσταση ζοφερή, προσπερνώντας στοιχεία και αριθμούς, και βεβαίως το γεγονός ότι η χώρα μας ακόμα και τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ευρωπαϊκά κράτη με αντίστοιχο πληθυσμό.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπήρξε «εγκληματικός εφησυχασμός» στη διαχείριση της πανδημίας –τον «εφησυχασμό» άλλωστε είχε ομολογήσει ως λάθος του και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στα όσα είχε πει την περασμένη Παρασκευή.

Επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εγώ θα σας πρότεινα την καθηγήτρια Αθηνά Λινού, που ήταν παρούσα σε όλη την κρίση. Θέλετε κάποιον άλλο; Ας βρούμε κάποιον άλλο, υπάρχουν επιστήμονες». Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι η κυρία Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δεν είναι μέλος της επιτροπής επιστημόνων που έχει συστήσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Επέμεινε εξάλλου ο κ. Τσίπρας στην ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα σχέδιο κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κατά τα άλλα χαρακτήρισε διχαστική την πρωτολογία του Πρωθυπουργού. «Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε να πει ότι «πέσαμε έξω», παραπέμποντας στη φράση του κ. Γεωργιάδη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι “νικήσαμε τον κορονοϊό” και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε».

«Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξησή τους στα Δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Και περιέγραψε τον κ. Μητσοτάκη ως τον Πρωθυπουργό μιας χώρας που μετρά 40 νεκρούς την ημέρα.

«Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας ως πράξη γενναιότητας και ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Βρείτε έναν τρόπο να το πείτε. Σας είπαμε, “αναγνωρίστε την ολιγωρία και ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων”», κατέληξε.