Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη – Κεραμέως: Εχετε άγνοια του ελληνικού πανεπιστημίου

«Πήγατε στο Κολλέγιο και σπουδάσατε στο εξωτερικό δίχως να περάσετε από το ελληνικό πανεπιστήμιο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας. Ακολούθως μίλησε για «ελιτίστικη αντίληψη» και θυμήθηκε ακόμα και την τρόικα
Protagon Team

Για ιδεοληψία και αλαζονεία κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, και του καταλόγισε ότι τόσο στα θέματα Παιδείας όσο και στους άλλους τομείς της πολιτικής του, αυτό που επιδιώκει είναι την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Στρέφοντας προσωπικά τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως (που ως γνωστόν σπούδασαν στο εξωτερικό), τους κατηγόρησε ότι «έχουν άγνοια του ελληνικού πανεπιστημίου και της διαδικασίας των εξετάσεων».

Ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 45 λεπτά αλλά δεν μίλησε για την ουσία, ότι χιλιάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε ένα δραματικό δίλημμα: αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή να πάνε σε ένα αμφιβόλου αξίας κολλέγιο».

Σημείωσε ότι λόγω της κρισιμότητας του θέματος στη σημερινή του ομιλία περιορίζεται στην Παιδεία και προσέθεσε «θα βρούμε χρόνο να μιλήσουμε για την πανδημία που βρισκόμαστε από φιάσκο σε φιάσκο και από αδιέξοδο σε αδιέξοδο αλλά και για τα θέματα ισονομίας που δεν τηρείτε».

Συνεχίζοντας ανέφερε «Είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που αλλάξατε το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόσατε την ίδια χρονιά, δίχως χρόνο προσαρμογής» και καταλόγισε στον Πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας ότι έχουν άγνοια του ελληνικού πανεπιστημίου και των εξετάσεων. «Πήγατε στο Κολλέγιο και σπουδάσατε στο εξωτερικό δίχως να περάσετε από το ελληνικό πανεπιστήμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι απόφοιτος δημοσίου σχολείου (Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων) και του Πολυτεχνείου. Στη δευτερολογία του πάντως, ο κ. Μητσοτάκης τού υπενθύμισε κάτι που έχει ξαναπεί. Οτι έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε σε σχολή, μολονότι είχε ήδη αποφασίσει (και είχε και τη δυνατότητα) να σπουδάσει στις ΗΠΑ.

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον Πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας «δόλο και δολοπλοκία», γιατί όπως ανέφερε «ενώ είπατε ότι κόβονται μαθητές με 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές» και ρώτησε: «Θα διορθώσετε αυτή την αδικία;».

Για την πρόταση-υπόσχεσή του για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ο κ. Τσίπρας είπε: «Απευθύνομαι στους νέους και τις νέες που σήμερα αισθάνονται αποτυχημένοι, ενώ θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί: “Δεν αποτύχατε. Είστε θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη, είστε θύματα μιας φανατισμένης εμμονικής κυβέρνησης”».

Δύο διαφορετικοί κόσμοι

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας ήταν πιο… θεωρητικός. Εκανε λόγο για «δύο διαφορετικούς κόσμους» όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για «ιδεοληψία» και «ελιτίστικη αντίληψη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό αποφοίτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι στο 43,7% σε σχέση με 40,1% μέσο όρο στην ΕΕ, για τις ηλικίες 18-24 ετών, τονίζοντας ότι σύσταση της Κομισιόν είναι να ανέβει στο 50%.

Επίσης, σημείωσε ότι σε προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ πάλι είχε μπει ελάχιστη βάση εισαγωγής το 10, χωρίς μάλιστα το «πλέγμα των διατάξεων με τους κρυφούς κόπτες» που υπάρχει τώρα. Αυτό, όπως είπε, καταργήθηκε από την μετέπειτα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με την κυρία Διαμαντοπούλου να είχε δηλώσει ότι δεν αποδείχθηκε ότι «πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας των σπουδών».

Αρνήθηκε επίσης ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος που διαφωνεί γιατί «λαϊκίζει», όπως κατηγορήθηκε από τον Πρωθυπουργό. «Εσείς είστε ιδεοληπτικός και εμμονικός. Μια μειοψηφία της μειοψηφίας που επιμένετε», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να θυμηθεί έπειτα ακόμα και την τρόικα!

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υλοποιεί «όσα ακριβώς ζητούσε η τρόικα από το 2015 έως το 2018», μιλώντας για «ταυτόσημη πολιτική και ιδεολογική στάση».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ατομικής αξιολόγησης, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της έννοιας της αξιολόγησης γενικότερα και υποστηρίζει μια «κουλτούρα αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, αλλά είναι κατά της “τιμωρητικής ατομικής αξιολόγησης”».

«Είναι πράγματι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι ο ένας κόσμος είναι ο προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος που θέλει συλλογικές διαδικασίες, θέλει να προκόψει το κάθε παιδί που έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητα από την οικονομική του δύναμη και θέλει ουσιαστικά να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, το σχολείο και το πανεπιστήμιο», είπε, τονίζοντας ότι η «άλλη πλευρά» έχει μια «ελιτίστικη αντίληψη».

«Είναι ελιτισμός να πιστεύεις ότι στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης πρέπει να κόβεις τη δυνατότητα παιδιών να σπουδάσουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσεις δήθεν καλύτερη ποιότητα παροχόμενων υπηρεσιών», πρόσθεσε.

«Καλύτερη ποιότητα παρεχόμενων σπουδών και γνώσης θα δημιουργήσουμε μ’ ένα σχέδιο αναβάθμισης ποιοτικής και των σχολείων και των πανεπιστημίων, με αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία και των κονδυλίων για το σχολείο και το πανεπιστήμιο, με προσλήψεις καθηγητών και πανεπιστημιακών. Έτσι θα φτιάξουμε το πανεπιστήμιο και το σχολείο, το δημοκρατικό και το προοδευτικό για την επόμενη μέρα του τόπου, όχι με αποκλεισμούς, όχι με κόφτες, όχι με μια ελιτίστικη αντίληψη που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω».