Σε οξύ τόνο ήρθε η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού περί φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, στη βάση σχετικού πορίσματος της Ρυθμιστικής Ενέργειας.
Ξεκινώντας την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την αντίδραση της κυβέρνησης έναντι της ακριβείας που πλήττει τους πολίτες, προβλέποντας ότι τα χειρότερα έρχονται…
«Δίνετε αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στην κοινωνία. Τι συμβαίνει με εκείνους που όπως είχατε πει είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους; Δεν κατανοείτε από τον τρόπο που συμπεριφέρεστε τι συμβαίνει με τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Η ανησυχία μου γίνεται φόβος και απελπισία όταν γνωρίζω ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Ανησυχώ όταν βλέπω εσάς να μην ανησυχείτε. Να πηγαίνετε με το μάνιουαλ της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας. Η κρίση που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα επουλώνεται με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας αλλά υποδείγματος».
«Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο κ. Μητσοτάκη; Να βγάζετε κάποια χρήματα από το δημόσιο ταμείο. Λίγα λέμε εμείς αλλα΄δεν είναι εκεί η διαφορά μας. Γιατί ; Για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια και να δίνετε ανεπαρκέστατες επιδοτήσεις στους πολίτες σε σχέση με την αύξηση των τιμών. Σε σχέση με τα τιμολόγια ρεύματος είναι ανεπαρκέστατες.
»Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη οφείλουν να καταθέσουν υπερκέρδη. Οικειοθελώς; Δεν πρέπει να νομοθετήσετε; Δεν είστε κυβερνήτης;
»Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συνεχίσει:
«Δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι κάνατε αίτημα στην ΡΑΕ για στοιχεία. Τα έχετε τα στοιχεία αυτά. Σύμφωνα με την άσκηση που έχουμε κάνει από τον Ιούλιο 2021 εως Φεβρουάριο 2022 το μέσο κόστους ήταν 153 ευρώ / μεγαβατόρα και η τιμή πώλησης 202 ευρώ σημαίνει ότι είχαν υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατόρα. Υπερκέρδος γιατί πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος των παραγωγών ήταν 2 εως 3 ευρώ.
»Προκύπτει ένα ποσό 1,4 δισ. ευρώ υπερκέρδη και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια.
»Το οκτάμηνο της κρίσης είχαν υπερκέρδη και εσείς μας μιλάτε για λεφτόδεντρα και που θα βρείτε λεφτά για την στήριξη της κοινωνίας και οικονομίας. Αυτά είναι τα υπερκέρδη που πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει».
«Από αυτά τα υπερκέρδη στην ΔΕΗ των golden boys, περίπου 1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται τρεις εταιρείες. Τι περιμένετε να κάνετε για να τα πάρετε πίσω; Να συνεδριάσει το Συμβούλιο κορυφής;», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ποιον κοροϊδεύετε; Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα ; Μην τυχόν και χάσουν τα κέρδη από την πτώση της τιμής της ΔΕΗ στο ταμπλό; Η μη χάσουν τα υπερκέρδη οι τρεις ιδιοκτήτες εταιρειών ενέργειας.; Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη ή των funds;
»Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα.
»Αυτή την απάντηση δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ. Εσείς αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείτε αμέσως. Με 12 λεπτά το λίτρο τα διυλιστήρια», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας:
«Αυτή είναι η πολιτική σας. Και μετά σας ενοχλεί όταν σας λέμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη και των ιδεοληψιών σας και των δεσμεύσεών σας σε συμφέροντα».
«Δεν είστε στο 2012 και τους “αγανακτισμένους”»
Η απάντηση σε όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δευτερολογία του.
«Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει στην Ευρώπη ούτε ένα ευρώ από αυτά τα υπερκέρδη, γι’ αυτό κύριε Τσίπρα σταματήστε να επαναφέρετε τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των “αγανακτισμένων”. Δεν είναι η Ελλάδα του 2022, η Ελλάδα του 2012, Ούτε εσείς κε.Τσίπρα, δεν είστε πια άφθαρτος, ο λαός σας έχει αποδοκιμάσει», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.
«Να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα ζητήματα για να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισεκατομμύρια. Δεν γνωρίζω από πού προήλθε αυτός ο αριθμός. Δεν είμαι αρμόδιος να το πω. Μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές, οι προϋπολογισμοί τους δημοσιεύονται. Υπάρχουν φορείς που τα ελέγχουν αυτά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Εάν όμως υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ, βλέποντας συγκριτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν μπορούμε να φορολογήσουμε κέρδη πριν αυτά παραχθούν. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: εάν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί. Αν είναι σωστοί, αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι σωστοί. Έχω αμφιβολίες για τα νούμερα. Επίσης δεν μετράτε σωστά την έκπτωση που δίνουν οι παραγωγοί», επισημαίνοντας ότι καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει εισπράξει προς το παρόν έστω ένα ευρώ από τα υπερκέρδη.
«Στην Ιταλία, ο κ. Ντράγκι είπε θα βάλει 10% φόρο. Ας δούμε λοιπόν πόσο θα είναι αυτά τα υπερκέρδη και θα δούμε πως θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ξεκινώντας την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι καταλαβαίνει γιατί όλες οι ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιστρέφονται γύρω από προσωπικές επιθέσεις. «Μπορεί να σας έχω γίνει ο προσωπικός σας εφιάλτης αλλά ο εφιάλτης που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα έρχεται έξω από τα σύνορα και το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε και σήμερα και ως αποτέλεσμα της πανδημίας δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο προκλήθηκε στην πατρίδα μας».
Θέλησε μάλιστα εισαγωγικά να κάνει μία αντιστοίχηση με ό,τι έγινε το 2015. «Εμείς κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια σειρά από πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις. Την κρίση του 2015, εσείς ο ίδιος την προκαλέσατε. Δεν έγινε κάτι εκτός Ελλάδος», τόνισε. «Υπήρχε μόνο το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο αφού βάλατε φωτιά στο σπίτι της πατρίδος ήρθατε μετά ως υπερήφανος πυροσβέστης να μας πείτε ότι σβήσατε τη φωτιά που βάλατε εσείς ο ίδιος. Και είστε και υπερήφανος γι αυτό».
«Οι πολίτες όμως», συμπλήρωσε, «έχουν αρκετή μνήμη και κρίση ώστε να ξεχωρίζουν ποιες κρίσεις είναι εξωγενείς, παγκόσμιες τις οποίες αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και ποιες προκαλούνται από τις δικές μας εθνικές αστοχίες κι από τις δικές μας εθνικές επιλογές».
«Ξεχάσατε άλλωστε τι λέγατε για τον ΕΝΦΙΑ προεκλογικά; Ότι θα τον διαγράψετε με ένα άρθρο και έναν νόμο…», ανέφερε ενδεικτικά.