Την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να τον ρίξει ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Open και στην Ελλη Στάη. Ωστόσο, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων με τους ΑΝΕΛ, η βεβαιότητα του Πρωθυπουργού μετασχηματίστηκε και σε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση: θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αν δεν βρει 151 θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, άρα όσοι δεν τον ψηφίσουν πιθανότατα θα χάσουν τη βουλευτική τους έδρα (και την αποζημίωση) μια ώρα αρχύτερα.
Οπως είπε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης «κυβερνητική κρίση δεν υπάρχει. Θα υπάρξει αν αλλάξει στάση ο Πάνος Καμμένος. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».
Και πρόσθεσε: «αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω. Δεν έχει νόημα να πω τι θα κάνει, Κυριακή κοντή γιορτή. Θα έρθει μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πάρει καθαρή θέση. Αν δεν το κάνει θα μετρηθούμε στη Βουλή, προφανώς θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης».
Μάλιστα υποστήριξε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχουν οι 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών «διότι έτσι δείχνουν οι αριθμοί». Όπως είπε υπάρχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι επτά των ΑΝΕΛ και βουλευτές του Ποταμιού.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που χάσει τους 151 βουλευτές, είπε πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω» καθώς δεν διατίθεται να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής. Αυτό συνιστά και ένα άδειασμα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο που μόλις πριν από λίγες ημέρες μιλούσε με άνεση για κυβέρνηση ανοχής. Αλλά και έναν ελιγμό του κ. Τσίπρα. Το «εν ευθέτω χρόνω» ερμηνεύεται σε εκλογές τον Μάιο, άρα θα κυβερνήσει με ψήφο ανοχής για κάποιους μήνες…
«Η διαφωνία των ΑΝΕΛ είναι σεβαστή. Εχω κάθε λόγο να φέρω τη συμφωνία στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως ο υπουργός Αμυνας «δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Δεν θα ρίξει νερό στον μύλο τον πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη».
«Ανεξαρτήτως της συζήτησης που έχει γίνει, όλοι γνωρίζουμε όλα (για τη Συμφωνία των Πρεσπών) και κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Τίποτα δεν είναι κρυφό και όλοι θα πάρουν τις ιστορικές ευθύνες τους», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.
Κατά τον ίδιο, «ο Πάνος Καμμένος έχει μία διαφορά», από πολλούς που εναντιώνονται στην προτεινόμενη συμφωνία. «Ήταν από αυτούς που, όταν ήταν στη Νέα Δημοκρατία», ήταν αντίθετος με αυτό που «αργότερα ονομάσαμε εθνική γραμμή», επιμένοντας να μην υπάρχει καμία αναφορά στον όρο Μακεδονία, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός για τον Πάνο Καμμένο. «Όμως από το 1992 έως το 2007 που επισήμως διατυπώθηκε αυτή η γραμμή του Κώστα Καραμανλή, το υπουργείο διαπραγματευόταν και δούλευε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», τόνισε. «Αυτό το Μ στο ΠΓΔΜ είναι “Μακεδονία”», πρόσθεσε.
Τι είπε για Συμφωνία των Πρεσπών και εκλογές
«Θεωρώ ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της θητείας μου» είπε ο Πρωθυπουργός
«Πιστεύω ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη αλλά ένα πρόβλημα άλυτο, βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Για μένα η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και η ανάκτηση της δεσπόζουσας θέσης της στα Βαλκάνια είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα θολό σημείο. Έχουμε χρέος να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να επιλύσουμε το ζήτημα.
» Για μένα τόσο το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας όσο και της μακεδονικής ταυτότητας είναι ανύπαρκτα, τα οποία μεγέθυνε για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα υπάρξουν μεγάλα ωφελήματα για τη χώρα μας από τη Συμφωνία αυτή», συνέχισε ενώ, ως δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα της θητείας του είπε πως είναι η έξοδος από τα μνημόνια και η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας.
Όσον αφορά τις εκλογές ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.
«Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, σε πείσμα όλων, και την τελευταία μέρα που της δίνει το Σύνταγμα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Γιατί έρχεται η Μέρκελ
Αναφορικά με την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν γίνεται για να ασκηθούν πιέσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Μέρκελ είναι μία προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Έχει και ευθύνη, αλλά πιστώνεται και τα θετικά που έχουν γίνει. Η σχέση μας αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είχαμε μία σχέση εμπιστοσύνης. Έρχεται αύριο, ήθελε καιρό να έρθει, διότι θεωρεί ότι είναι και μία δική της επιτυχία, το ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα εξόδου, ενώ τώρα παρέμεινε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έρχεται για να δείξει ότι κάτι σημαντικό έγινε», είπε.