Στιγμιότυπο από προηγούμενη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα | INTIME NEWS/ ANDREA BONETTI
Επικαιρότητα

Μαξίμου και Μόσχα παίζουν το «χαρτί» της συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν

Ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ επιβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Ρωσία εντός του 2018, μια ανακοίνωση που έχει την ερμηνεία της και με βάση τα εκλογικά σενάρια
Protagon Team

Τρεις εβδομάδες μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες ότι θα επισκεφτεί εντός του 2018 τη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ήρθε η επιβεβαίωση της σχετικής πρόσκλησης από τον ρώσο προσεβευτή στην Αθήνα. Η ανακοίνωση του Αντρέι Μασλόφ έχει μια κάποια σημασία καθώς καταγράφεται εν μέσω εντεινόμενων ζυμώσεων στη γεωπολιτική σκακιέρα και κλιμακούμενων εντάσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα και ενώ τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα πληθαίνουν.

Η επιβεβαίωση της μελλοντικής επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, η οποία προφανώς ήταν σε γνώση του Μαξίμου, θα μπορούσε να συνδέεται με τη σκέψη να γίνει σε προεκλογική περίοδο για τη δημιουργία εντυπώσεων – άρα κολλάει στο σενάριο εκλογών εντός του 2018. Βεβαίως, έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των ΗΠΑ με τη Μόσχα δοκιμάζονται από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την «υπόθεση Σκριπάλ».

Η Μόσχα απομονώνεται κάθε μέρα και περισσότερο από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης, γεγονός που αποδεικνύεται και από την απέλαση εκατοντάδων ρώσων διπλωματών από ΕΕ και ΗΠΑ. Αναζητώντας συμμάχους, το Κρεμλίνο προσπαθεί να επιδείξει φιλελληνική στάση ειδικά μετά τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στην Τουρκία και τα ντιλ δισεκατομμυρίων που συνυπέγραψαν οι δύο ηγέτες.

Πεδίο εκνευρισμού και ανησυχίας, πάντως, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα άνοιξε η συμφωνία πώλησης των ρωσικών συστοιχιών S-400 στην Τουρκία.

«Πρώτον, οι S-400 είναι όπλα αμυντικού χαρακτήρα. Δεύτερον, η Ελλάδα διαθέτει τους S-300 και πολλά άλλα οπλικά ρωσικά συστήματα και τρίτον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αντρέι Μάσλοφ κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν οι Τούρκοι τα συστήματα αυτά κατά της Ελλάδας.

Εστιάζοντας στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας , όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα αλλά και στο Συριακό, είπε ότι συνιστά παράδειγμα.

«Αποκλείεται να υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»

Στο επίμαχο ερώτημα εάν τέθηκε το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων αξιωματικών κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν Πούτιν και Ερντογάν, ο κ. Μάσλοφ υπογράμμισε: «Δεν ήμουν παρών στις συνομιλίες. Δεν γνωρίζω τι συζήτησαν Δεν έχω ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επομένως, δεν μπορώ να σας δώσω καμία απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο ρώσος πρεσβευτής απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ερωτηθείς μάλιστα αν συμμερίζεται τους φόβους του αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα για ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Μάσλοφ τόνισε: «Αποκλείεται, δεν μπορώ να φανταστώ έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Μίλησε, ακόμη, και για το ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream, και συγκεκριμένα της δεύτερης γραμμής που θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμό την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η επέκταση αυτή του αγωγού φυσικού αερίου μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρεσβευτής.