Με έναν εντυπωσιακό τρόπο τα παιδιά λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία της Ελλάδας μόνο μέχρι το 2015 και μετά το 2019. Ετσι, ενθυμούμενος τον πρo της εξουσίας εαυτό του, όταν φώναζε για τους ανθρώπους που τρώνε από τα σκουπίδια, τους νεκρούς από τα μαγκάλια και άλλα τρομακτικά, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ασκήσει κριτική στη σημερινή κυβέρνηση για την κοινωνική της πολιτική και τον προϋπολογισμό των σχολικών γευμάτων, με αφορμή ένα περιστατικό λιποθυμίας μαθήτριας στο σχολείο της Ηλείας. Ασχέτως αν αυτόν τον μήνα διανεμήθηκαν περισσότερα σχολικά γεύματα απ’ ό,τι πέρυσι, επί ΣΥΡΙΖΑ…
Αναμενόμενα δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας επιστρέφει «στην εποχή του μαγκαλιού», εκμεταλλευόμενος για λόγους μικροπολιτικής την ανθρώπινη δυστυχία.
Από τον λογαριασμό του στο Facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι «με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα έπρεπε να διανέμονται καθημερινά 185.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Αντ’ αυτού όμως, γινόμαστε ξανά μάρτυρες τραγικών περιστατικών που αποτελούν στίγμα για τη χώρα, όπως η λιποθυμία από την πείνα μιας μικρής μαθήτριας στο σχολείο της στην Ηλεία».
Γενικεύοντας, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι «το “επιτελικό” κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν είναι να βολέψει μετακλητούς και να αλλάξει τους εργασιακούς νόμους για να κερδίζουν περισσότερα οι εργοδότες και οι βιομήχανοι. Ωστόσο αποδεικνύεται παντελώς ανίκανο να διευθετήσει στοιχειώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όταν πρόκειται για κοινωνικές παροχές, όπως ομολόγησε μέσω διαρροών χθες το υπουργείο Εργασίας».
Συνεχίζοντας αναφέρει: «Αποτέλεσμα: Το 30% των σχολικών γευμάτων δεν έχουν ακόμη δοθεί, ενώ και ο προϋπολογισμός για αυτά, έχει ήδη περικοπεί στο μισό. Οσο, λοιπόν, και να μας βομβαρδίζουν με ψεύτικες υποσχέσεις για “ευημερία και ανάπτυξη για όλους”, ο λαός μας ξέρει ότι ανάπτυξη με παιδιά να λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία, δεν υπάρχει. Και οι χιλιάδες γονείς που σήμερα βλέπουν να έχουν κοπεί τα σχολικά γεύματα που επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πραγματικότητα, καταλαβαίνουν τη διαφορά. Και κυρίως καταλαβαίνουν ποιος πραγματικά νοιάζεται για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και ποιος μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα».
Βέβαια, από το υπουργείο Εργασίας έχουν μια άλλη εκτίμηση για το τι συμβαίνει με τα σχολικά γεύματα και μάλιστα τόνισαν ότι τον Ιανουάριο του 2020 συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» 877 σχολικές μονάδες έναντι 839 σχολικών μονάδων το 2019 (δηλαδή 38 μονάδες περισσότερες), ενώ διανέμονταν καθημερινά 111.066 γεύματα, δηλαδή 5.275 περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2020 συμμετείχε το 84,5% των μαθητών των σχολείων που εντάσσονταν στο πρόγραμμα έναντι 76,08% το 2019.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές του υπ. Εργασίας, το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων αναμένεται να ενισχυθεί επιπλέον, καθώς, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, αναμένεται να υπογραφούν πάνω από 10 νέες συμβάσεις.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα κάποιο έλλειμμα στα προβλεπόμενα σχολικά γεύματα, με βάση τον τελευταίο διαγωνισμό που είχε διεξαγάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εμμέσως παραδέχτηκαν από το υπουργείο Εργασίας. Ο τελευταίος διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Μάιο και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019. Είχε προϋπολογισμό 73.499.901,33 ευρώ και αφορούσε την παροχή 185.311 γευμάτων σε 1.266 δημοτικά σχολεία καθημερινά, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, σε 74 δήμους της χώρας.
Οπως εξήγησαν από το υπουργείο Εργασίας υπήρξαν καθυστερήσεις στη σύναψη των συμβάσεων, λόγω κωλυμάτων που σχετίζονται με τις διοικητικές διαδικασίες. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, ο διαγωνισμός των σχολικών γευμάτων υπάγεται στις διαγωνιστικές διαδικασίες του Ν. 4412/2016 και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες προσφυγής τόσο στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), όσο και τη δικαιοσύνη από πλευράς των υποψήφιων αναδόχων.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου από την πλευρά της, αρμόδια υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επέρριψε την ευθύνη στη Διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων. «Ασάφειες της προκήρυξης οδήγησαν πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια και προκάλεσαν καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος», σχολίασε μιλώντας στο Star. Επέμεινε πάντως ότι τα σχολικά γεύματα τον Ιανουάριο του 2020 είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα αυτά που μοιράζονταν στα δημοτικά τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Αυτό το διοικητικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το υπουργείο, δεν απέτρεψε τη Θεανώ Φωτίου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργό, να κατηγορήσει την κυρία Μιχαηλίδου. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυρία Φωτίου κατηγόρησε την κυρία Μιχαηλίδου είτε για ανικανότητα είτε για σχέδιο κατάργησης των σχολικών γευμάτων: «Μας λέει ότι υπάρχουν ενστάσεις στον διαγωνισμό. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο σε κάθε διαγωνισμό του Δημοσίου».