Σε όλη την Ευρώπη κάνουν αποκρατικοποιήσεις και στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιμένει να πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια: αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του την Παρασκευή στον ΑΝΤ1, ενώ για μία ακόμη φορά αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του 8-10 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι ο πρώτος που δεν τις εμπιστεύεται, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα είχε πάει αμέσως σε εκλογές, σύμφωνα με την ερμηνεία του κ. Τσίπρα…
«Ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 (μονάδες διαφορά), δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει;» ήταν το μάλλον απλοϊκό και πολιτικά εφηβικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.
Για την οικονομία και την ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό».
Εχουμε πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουμε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, δεν έχουμε μεταποίηση, έχουμε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%, μοναδικό […] Η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα, περιέγραψε και σημείωσε ότι «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση».
Την ώρα που «σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών», τόνισε, «εδώ έχουμε ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας», και χαρακτήρισε ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη ΔΕΗ χρεοκοπημένη.
Χαρακτηρίζοντας εξάλλου «αδόκιμη» τη σύγκριση που γίνεται ανάμεσα στην περίοδο με μνημόνια (της διακυβέρνησής του) και εκτός μνημονίων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι σήμερα «αυτό που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία είναι το σφίξιμο, το έλλειμμα προσδοκιών.
«Δεν θα με ικανοποιούσε να επωφεληθώ της άσχημης συνθήκης για να ξαναβγώ πρωθυπουργός. Αν οι εκλογές γίνονταν πριν από το καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να βγει πρώτος. Τώρα που ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πάει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, διαμορφώνεται ένα διαφορετικό πλαίσιο», εκτίμησε.
Οι επερχόμενες εκλογές «είναι οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές», είπε και «η νέα μεγάλη αλλαγή είναι οι εκλογικές συνεργασίες και δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχεις μια δικομματική κυβέρνηση. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν».
«Η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είναι να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο», σημείωσε, για να προσθέσει πως «αν θέλουμε ο τόπος να κυβερνηθεί με ευθύνη, πρέπει να δούμε τις επόμενες εκλογές ως μια μεγάλη ευκαιρία».
«Για λόγους πρακτικούς και ηθικούς, δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση ηττημένων αλλά των νικητών», ανέφερε χαρακτηριστικά, οπότε «προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή πρακτικά και ηθικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα για να διαμορφώσει από την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».
«Θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ»
Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη, που όπως υποστήριξε έκανε μια «επιλογή το 2019 στο όνομα του τέλους των βαρών» που «αναγκαστικά» σήκωσε προκειμένου να βγει η χώρα από το μνημόνιο, βλέπει τώρα αυτά τα βάρη να «διογκώνονται».
Ειδικότερα, έκανε λόγο για μικρομεσαίους επιχειρηματίες που είδαν τον τζίρο τους να «κατακρημνίζεται» στην πανδημία, αλλά και τώρα που «το μέσο νοικοκυριό δεν έχει να καταναλώσει» και ψάχνουν «προοπτική». Ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τους δίνει καμία προοπτική, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι «η μεγάλη ελπίδα και προοπτική για την ελληνική οικονομία». Σχολίασε, δε, πως η όποια σύγκριση γίνεται μεταξύ της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των μνημονίων και της τωρινής, είναι «αδόκιμη». «Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισ. στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και όχι να μαζέψω 37 όπως έκανα, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο Μητσοτάκης μοίρασε 50 δισ. και τα μοίρασε άδικα, χωρίς κριτήρια».
Οσον αφορά τις διαρκείς απειλές της Αγκυρας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε μεν ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας είμαστε όλοι ενωμένοι, αλλά βάζοντας και στο ζήτημα αυτό αντιπολιτευτικό πρόσημο, συμπλήρωσε με νόημα ότι «ο Ερντογάν δεν έχει απέναντί του έναν… απερχόμενο και αποδυναμωμένο Πρωθυπουργό, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε επίσης πώς «είναι δυνατόν να απειλεί σήμερα ο Ερντογάν την εθνική κυριαρχία μας και να μην υπάρχει η απειλή των κυρώσεων», επικρίνοντας έτσι την κυβέρνηση και για την εξωτερική πολιτική που ασκεί.
Με αφορμή, τέλος, όσα έγιναν στην Πολυτεχνειούπολη και την εξάρθρωση των συμμοριών των αλβανών κακοποιών στις φοιτητικές εστίες, αλλά και τη συζήτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «οπουδήποτε στη χώρα, άρα και εντός πανεπιστημίου, συντελείται έγκλημα, υποχρέωση της Αστυνομίας είναι να παρέμβει. Το 2017 και το 2018 –υπενθύμισε– η Αστυνομία έκανε δύο μεγάλες επεμβάσεις στο Αριστοτέλειο, όπου είχαμε πληροφορίες για ναρκωτικά. Η Αστυνομία υποχρεούται να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν εγκληματικές ενέργειες».
Αλλά η πανεπιστημιακή αστυνομία, παρατήρησε, «τι θα μπορούσε να κάνει σε αυτήν την περίπτωση; Είναι μια φούσκα. Εγώ λέω να στείλουμε αυτά τα παιδιά που προσλήφθηκαν στις γειτονιές για το έγκλημα, όχι στα πανεπιστήμια στους φοιτητές».