Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ («για την επόμενη τετραετία») παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από μία ομάδα κομματικών στελεχών ώστε να υπογραμμιστεί η συλλογικότητα του εγχειρήματος.
Ως εισαγωγικό «τιτίβισμα» στην εκδήλωση του Μεγάρου ο κ. Τσίπρας είχε γράψει τα παρακάτω σε ένα απογευματινό tweet: «Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πίστεψε ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Χάρη στη δική του επιμονή κάναμε το όραμα πράξη και την ελπίδα πραγματικότητα».
Πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού ανέβηκαν στο βήμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδη Τσακαλώτος, o Νάσος Ηλιόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για να αναλύσουν το τετράπτυχο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που τιτλοφορήθηκε «Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», «Νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς», «Δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος», «Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία».
Αυτή η ομάδα, ένα πολιτικό «συμπίλημα» από νεαρά και παλαιότερα στελέχη με ολίγη από ύστερο ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι θα προσωποποιήσει την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αυτοί οι πέντε και βεβαίως ο κ. Τσίπρας.
Επειτα άλλωστε, ανέβηκε στο βήμα –από μια εξέδρα που έμοιαζε με μπαρ– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Απευθυνόμενος σε «συντρόφισσες, συντρόφους, φίλες και φίλους» ξεκίνησε να μιλάει για τον αγώνα που δικαιώθηκε, αφού «τα καταφέραμε στα δύσκολα» και «βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια», αλλά και που συνεχίζεται αφού «ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την παραδώσουμε σε εκείνους που τη χρεοκόπησαν».
Κατά τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα σήμερα απολαμβάνει τρία αγαθά: «την αυτοπεποίθηση, την αλληλεγγύη και την ασφάλεια», επειδή «ο ρόλος της στην περιοχή είναι ηγετικός» και επειδή υπάρχει «συνεργασία στα βόρεια σύνορά μας».
Το σχέδιο της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνει τον «μεγάλο εθνικό στόχο της ανάκτησης της κανονικότητας στην εργασία» όπως είπε. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την πρόθεσή του να μειώσει την ανεργία στον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε περιβάλλον τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Ετσι μίλησε για σχέδιο δημιουργίας την επόμενη τετραετία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, παράλληλα με αυξήσεις στον κατώτερο μισθό (7,5% + 7,5% το 2020 και 2021), προσδιορίζοντας αριθμό προσλήψεων στο Δημόσιο, στην Υγεία (10.000 προσλήψεις) και στην Παιδεία (15.000 προσλήψεις). Τις εξαγγελίες του διάνθισε με πράσινη ανάπτυξη («αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας») και με επενδυτικά όνειρα («διπλασιασμός ξένων επενδύσεων»).
Κλείνοντας τόνισε ότι κατ’ αυτόν η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων: τα παραδείγματα που έδωσε αφορούν τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων, την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους κ.ά. Η «νέα αρχή» -που απαιτεί τις ψήφους των νέων- αν αποδώσει καρπούς στην κάλπη «θα αλλάξει τα πάντα».
«Στο προσκλητήριο αλλαγής καλούμε τους νέους, για να δημιουργήσουμε μαζί τη νέα Ελλάδα. Ολους τους πολίτες, όχι μόνο τους αριστερούς» είπε. Αλλά και τους αριστερούς δεν τους ξέχασε: «Η Αριστερά αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια και πέτυχε. Τώρα δικαιούται να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά. Αποφασίζουμε για τη ζωή μας και το μέλλον μας, να μη γυρίσουμε πίσω στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Καλή δύναμη».
Και έτσι τελείωσε η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.