Ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που μόλις τον περασμένο Ιούνιο ομολογούσε ότι η κυβέρνησή του αδίκησε τη μεσαία τάξη (σ.σ. σε αντίστοιχη τοποθέτηση αυτοκριτικής ο Παύλος Πολάκης είχε χρησιμοποιήσει ένα πιο… «τραχύ» ρήμα εδώ), δικαιολογώντας την φορομπηχτική του πολιτική ως μέσο εξόδου της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας, έκρινε σκόπιμο τη Τετάρτη, λίγο πριν ανέβει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), να κατηγορήσει την κυβέρνηση για αδιαφορία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για παντελή απουσία αναφοράς στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κατά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εγείροντας παράλληλα ερωτήματα για τη στήριξη των ΜμΕ τόσο κατά την περιόδο κορύφωσης της πανδημίας όσο και μετά, από τους πόρους του Ταμείου Αναπτυξης.
- Διαβάστε: Επιστρέφοντας όσα τους πήρε ο Τσίπρας…
«Δεν ήταν τυχαία η παντελής απουσία αναφοράς στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τις εξαγγελίες που έγιναν στην ΔΕΘ», σχολίασε σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, «στην αντίληψη της κυβέρνησης δεν έχει θέση η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», παραβλέποντας εσκεμμενα τις διαδοχικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τη διοχέτευση 8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας στη μικρή επιχειρηματικότητα και μέτρα όπως η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις – ένα μόνιμο μέτρο που αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας, διερωτώμενος εάν τα χρήματα αυτά κάλυψαν πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων ή οδήγησαν στο να δοθούν χρήματα σε επιχειρηματίες που δεν είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη.
Στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.
«Ολα τα μέτρα που εξαγγείλαμε -υποστήριξε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 την Τρίτη- αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ειδικά στο λιανικό εμπόριο.
»Η αύξηση των συντάξεων, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των μισθών των γιατρών δεν δημιουργεί ρευστότητα στην αγορά που επιστρέφει σε όλα τα καταστήματα που έχουν εργασία; Ή είναι αδιάφορη για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;»
«Χθες το απόγευμα –τόνισε ο υπουργός– ανακοινώσαμε το νέο ΕΠΑΝΕΚ, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επιδοτεί την αλλαγή εξοπλισμού για ενεργειακή εξοικονόμηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ με επιδότηση από το ΕΣΠΑ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Oλες οι προεκλογικές εξαγγελίες μας έχουν υλοποιηθεί», θέλησε να υπογραμμίσει.
ΕΒΕΑ: Θετικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Θετικές για την επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζει η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναγνωρίζοντας ότι ικανοποιούν σημαντικά αιτήματα, τόσο του Επιμελητηρίου όσο και συνολικά της αγοράς.
Όπως τόνισε η προεδρεύουσα και Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: «Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της 86ης ΔΕΘ αποτυπώνουν τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων.
Χαιρετίζουμε τη συνέχιση των παρεμβάσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με λελογισμένα μέτρα και παροχές που δεν υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ως ΕΒΕΑ εκφράζουμε, επίσης, την ικανοποίησή μας, για τη θετική ανταπόκριση σε μια σειρά από προτάσεις και αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως αυτά διατυπώθηκαν στο υπόμνημα του Επιμελητηρίου μας.
Ιδιαίτερα θετικά θεωρούμε μέτρα όπως η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – που ικανοποιεί ένα εύλογο και δίκαιο αίτημα των ελληνικών επιχειρήσεων – η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που αυξάνουν τους εργαζομένους τους, η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η χρονική επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, η χρηματοδότηση μικρών φωτοβολταϊκών, οι πρωτοβουλίες για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κ.ά.
Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων ειδικά επιχειρήσεων, αλλά και να τονώσουν το κλίμα στην αγορά, συμβάλλοντας στη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία.
Κρίνουμε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί με ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητες για την ολοκληρωτική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, στις βάσεις της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας. Με δεδομένο ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα προχωρήσουν αποφασιστικά, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές».