O Aλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Πέμπτης στη Σόφια | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Τσίπρας: «Ξενυχτήσαμε με τον Ζάεφ, αλλά δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία»

Ικανοποιημένος από τις διαβουλεύσεις που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Σόφιας εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ακόμα όμως είπε- δρόμος για να διανυθεί μέχρι τη λύση
Protagon Team

Για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Σόφιας, επεσήμανε ωστόσο πως είναι αρκετά ακόμα τα ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης.

Εχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, καθώς πρόκειται για μία δύσκολη και απαιτητική διαδικασία και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία, δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Πρωθυπουργός.

Με βραχνή φωνή λόγω κρυολογήματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της Συνόδου («ξενυχτήσαμε», είπε, με τη συζήτηση να πηγαίνει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες) εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά οι δύο πλευρές θα προλάβουν να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση πριν από τη Σύνοδο του Ιουνίου.

Εμείς, τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αισθανόμαστε την πίεση της ιστορικής ευκαιρίας, αλλά όχι την πίεση του χρόνου.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του αργηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει καλοδεχούμενη στάση. «Υπερασπίστηκε», είπε, «την εθνική θέση που έχουμε εμείς» και χαρακτήρισε θετική τη  διαμόρφωση κλίματος συνεννόησης στα εθνικά θέματα.

«Στόχος είναι μια συμφωνία που να αντέχει στον χρόνο. Ο πήχυς είναι ψηλά και αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια εύθραστη συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί σε λίγους μήνες αλλά μια συμφωνία που να αντέξει στον χρόνο. Πάντα τα τελευταία βήματα της διαπραγμάτευσης είναι και τα πιο δύσκολα. Ακουσα με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπερασπιζόμενος την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε, αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη, γνωρίζουμε ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες και διαφωνίες. Η διαμόρφωση ενός κλίματος τουλάχιστον συνεννόησης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για την πορεία της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε διαθέσιμος σε όσους εκ των πολιτικών αρχηγών επιθυμούν ενημέρωση, αλλά όπως διευκρίνισε, δεν σκοπεύει να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών.

Ερωτηθείς σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει ότι «ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε». Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές. Ακόμη και το θέμα της ονομασίας και πώς θα δίνει ένα μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της απο τη γειτονική χώρα, είναι κρίσιμο θέμα, δεν είναι απλό ζήτημα, παρατήρησε, για να συμπληρώσει πως υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά οφείλει -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – να μη δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αναφερόμενος εξάλλου στη σημασία της Συνόδου της Σόφιας για την προσέγγιση με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «15 χρόνια μετά είχαμε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της ‘Ατζέντας της Θεσσαλονίκης’», με τον  ρόλο της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια να είναι -όπως σημείωσε- ιδιαίτερα σημαντικός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια καθώς και η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ, στις δικές του δηλώσεις, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στη χρονίζουσα διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, και αποκάλυψε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησαν «μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

 Πριν όμως τις όποιες ανακοινώσεις, σημείωσε, «είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας».

Διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ στη Σόφια εξέφραζαν η ελπίδα ότι  Αθήνα και Σκόπια «θα μπορέσουν (τελικά) να καταγράψουν πρόοδο», καθώς όπως εκτιμάται, η επίλυση αυτής και των άλλων διαφορών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων «μπορεί να έχει θετική επίδραση» για την άμβλυνση τη στάσης των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην ένταξη νέων μελών στην Ενωση.