Στην επιλογή του να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες (θα είναι και στα Δωδεκάνησα και την Α’ Πειραιά), στις μετεκλογικές συνεργασίες και στο πρόγραμμα «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του Mega. Παράλληλα, αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, επανέλαβε τον ισχυρισμό περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης.
Ως προς το πρώτο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Δεν θέλω να το κρύψω έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό η επιλογή μου. Στα Τέμπη, ο υπουργός μεταφορών ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε και φάνηκε πως η παραίτησή του ήταν υποκριτική γιατί ερχόντουσαν οι εκλογές. Για εμένα είναι συμβολισμός γιατί η πολιτική δεν είναι μία υπόθεση οικογενειών, τζακιών και στη ΝΔ υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι από μεγάλες οικογένειες. Η απόφαση η δική μου είναι να μην το αφήσω να ξεχαστεί».
Παραμένοντας στην υπόθεση των Τεμπών, και με αφορμή τις τρεις διώξεις που έγιναν πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση: «Την προηγούμενη βδομάδα η Δικαιοσύνη προχώρησε σε ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ και δύο στελεχών για τα Τέμπη, τα οποία στελέχη είχαν την ευθύνη για την μετάταξη του σταθμάρχη. Οφείλει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί αυτό έγινε παράνομα».
Εστιάζοντας στα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στις ευθύνες της απερχόμενης κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια. «Λέει ο κ. Μητσοτάκης πως η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική. Αυτή την περίοδο είχαμε τα θέματα της ακρίβειας, και την πανδημία και στην πανδημία είμασταν από τους κατώτερους. Στη ακρίβεια είμασταν πρώτοι στο ρεύμα, και στη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι από τα πιο ψηλά την ίδια στιγμή ο μισθός μένει χαμηλός», είπε.
Παράλληλα υπεραμύνθηκε του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο κοστολογήθηκε από την κυβέρνηση στα 85 δισ. ευρώ. «Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως το 2018 υπέγραψα τέταρτο μνημόνιο. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια τώρα, όσα λέγαμε ήταν τεκμηριωμένα. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε υπολογίσει το πρόγραμμα 25 δισ., μετά το πήγε στο 48, και τώρα στο 85. Το πρόγραμμά μας είναι 5.5 δισ. ευρώ, είναι τα μισά από αυτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε εταιρίες που φτιάχτηκαν για να πάρουν χρήματά με απευθείας αναθέσεις», επεσήμανε.
«Ηρθα σε σύγκρουση με τον κ. Βαρουφάκη το 2015»
Οξύτατη ήταν η κριτική του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση και με το πρόγραμμα «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25. Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά εάν ο κ. Βαρουφάκης θέλει «να πάει να βρει τον φίλο του τον κ. Σόιμπλε να το κουβεντιάσουν μαζί», αναφερόμενος σε ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών, και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε σε αυτή τη συζήτηση ούτε και το 2015.
«Είμαστε σοβαροί; Ηρθα σε σύγκρουση με τον κ. Βαρουφάκη το 2015 και δεν έθεσα καν σε συζήτηση αυτές τις ανοησίες για το νόμισμα, διότι αυτή ήταν η γραμμή του Σόιμπλε, και θα το κάνω τώρα που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος; Αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης, να πάει να βρει τον φίλο του τον κ. Σόιμπλε να το κουβεντιάσουν μαζί. Δεν αφορά καμία προοδευτική κυβέρνηση το σχέδιο αυτό», απάντησε σε σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες
«Διεκδικώ μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας, δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση που θα κρίνεται στην ανοχή ενός κόμματος του 3%», υπογράμμισε επίσης ο κ. Τσίπρας, σε μια άλλη αιχμή προς το ΜέΡΑ25.
Εξάλλου εκτίμησε πως η συνεργασία δύο κομμάτων θα είναι αρκετή για τον σχηματισμό κυβέρνησης: «Αυτές οι εκλογές θα βγάλουν κυβέρνηση. Κατά πάσα βεβαιότητα το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση».
«Σε όσα λέγονται προεκλογικά και σε όσα θα γίνουν μετεκλογικά, υπάρχει διαφορά. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης καταφέρει να έχει ένα τέτοιο ποσοστό είτε θα μπορεί το φέρει στο τραπέζι. Αυτό που θα πρέπει να μιλήσουμε είναι για το πρόγραμμα και όχι τον Πρωθυπουργό», προσέθεσε.
Επανέλαβε δε ότι προϋπόθεση για τον σχηματισμό της λεγόμενης προοδευτικής κυβέρνησης είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να κλείσει τη συζήτηση περί μιας «κυβέρνησης ηττημένων».
«Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα αλλά είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης. Δεν μπορεί ο λαός να ψηφίζει το ένα και να βγάνει το άλλο. Στην Ελλάδα έχουμε δύο κόμματα που θα κονταροχτυπηθούν και το τρίτο θα κάνει συγκυβέρνηση. Εγώ είπα πως διεκδικώ μία κυβέρνηση μακράς πορείας και στόχος μου είναι ισχυρή πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να δημιουργήσει κυβέρνηση προοδευτική», τόνισε.
Για το κόμμα Κασιδιάρη
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.
«Είναι προφανές ότι θεωρούμε πως η Χρυσή Αυγή, σε οποιαδήποτε νέα εκδοχή της, δεν πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή και στον δημόσιο βίο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα κι είναι άλλο θέμα να βλέπουμε όλη αυτή τη ραδιουργία που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο για να αποκλείσει τον κ. Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή. Διότι αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί μ’ έναν πάρα πολύ απλό τρόπο, νομοθετώντας αυτό το οποίο εμείς προτείναμε να νομοθετηθεί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Και πρόσθεσε: «Επέλεξε όμως να νομοθετήσει μια τροπολογία η οποία υπερβαίνει το Σύνταγμα καταφανώς. Επέλεξε να προχωρήσει σε υπόγειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης κατήγγειλαν. Και αναφέρομαι στην καταγγελία του κ. Τζανερίκου, αν δεν κάνω λάθος τ’ όνομά του, που ήταν πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, όπου ο ίδιος ο Γεραπετρίτης τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και του ζήτησε, θέτοντάς του μάλιστα και το τυράκι της αξιοποίησής του σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, του ζήτησε να διευθετήσει την υπόθεση αυτή ως επικεφαλής του αρμόδιου Τμήματος που θα εξετάσει την υπόθεση αυτή».
Υπενθυμίζεται πως αντιδρώντας στην καταγγελία του κ. Τζανερίκου, την οποία ο κ. Τσίπρας φάνηκε να υιοθετεί εξολοκλήρου, η κυβέρνηση είχε μιλήσει για «θεμιτή και θεσμικά επιβεβλημένη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου».
Επιπλέον, το Μαξίμου είχε αποδώσει τις ενέργειές του στο γεγονός ότι δεν προήχθη στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (περισσότερα εδώ και εδώ). Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ανοιχτή επιστολή του ο τότε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου έθεσε εαυτόν εκτός Δικαστικού Σώματος.
«Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς, στο όνομα της διαφύλαξης της δημοκρατίας, να προβαίνεις σε μια σειρά από πράξεις οι οποίες είναι καταφανώς αντιδημοκρατικές και να υπερασπίζεσαι ότι μ’ αυτό τον τρόπο προασπίζεις τη δημοκρατία. Εγώ πιστεύω ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη. Τον άφησαν τρία χρόνια να κάνει εκστρατεία μέσα από τις φυλακές. Πολιτική εκστρατεία. Και τώρα, με υπόγειες διαδικασίες και διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές διαδικασίες και με αντισυνταγματικές αποφάσεις, επιχειρούν να κάνουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει συμβεί από την πρώτη στιγμή», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Επισημαίνεται ότι στο υπόμνημα που κατέθεσε η δικηγόρος του καταδικασθέντος χρυσαυγίτη στον Αρειο Πάγο το Σάββατο γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για αντισυνταγματικότητα της προαναφερθείσας ρύθμισης.
Οι παραπάνω τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης η οποία ζήτησε να μάθει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, όπως έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ή αν «κλείνει το μάτι» σε ψηφοφόρους της άκρας Δεξιάς.