Την άποψη ότι η ΝΔ έχει… εργαλειοποιήσει τον Παύλο Πολάκη διατύπωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, καλύπτοντας για μία ακόμη φορά τον βουλευτή Χανίων, παρά το τελευταίο κρεσέντο του —με την αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης, τους τσαμπουκάδες με αστυνομικούς που κάνουν ελέγχους, τις γνωστές αντιεμβολιαστικές κορώνες— και μολονότι πληθαίνουν οι φωνές ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος προκαλεί ζημιά στο κόμμα και ίσως θα έπρεπε να απομακρυνθεί.
«Νομίζω ότι η ΝΔ παράγει περισσότερο “Πολάκη” απ’ όσο μπορούμε να καταναλώσουμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Kontra Channel και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου». Οχι βέβαια ότι ο κ. Πολάκης δεν βοηθάει τη ΝΔ, αλλά αυτό απέφυγε να το θίξει ο κ. Τσίπρας, αντιθέτως τον στήριξε ως ιστορικό κομμάτι του κόμματός του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι με κάποια πράγματα που λέει ο κ. Πολάκης διαφωνεί, αλλά επέμεινε ότι το όλο ζήτημα το σηκώνει εντέχνως η ΝΔ, για την οποία είπε ότι έχει πρόβλημα με τον Γιώργο Κύρτσο.
«Με άλλα που κάνει και λέει συμφωνώ, με άλλα που λέει και κάνει διαφωνώ», είπε για τον κ. Πολάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα» και πως ο κ. Πολάκης «έχει την ιστορία του, τη διαδρομή του, δεν είναι χθεσινός και κρίνεται από τους πολίτες, το κόμμα».
Πρόσθεσε δε ότι «η ΝΔ το έχει παραξηλώσει και κουράζει, πόσο Πολάκη πια. Από ένα σημείο και μετά δεν έχει νόημα να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Ας πάρει μέτρα η ΝΔ για τον κ. Κύρτσο για παράδειγμα», είπε, λες και ένας ευρωβουλευτής που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση είναι το ίδιο με έναν βουλευτή που προκαλεί συνεχώς αμφισβητώντας ακόμα και τη διάκριση των εξουσιών.
Παρ΄ολ’ αυτά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θεωρεί πως ο κ. Πολάκης «κάνει ζημιά», ενώ επέμεινε ότι η ΝΔ «έχει εργαλειοποιήσει ένα πρόσωπο που έχει μία συγκεκριμένη αντίληψη και άποψη για τα πράγματα και με την όποια κι εγώ πολλές φορές δεν συμφωνώ σε ό,τι αφορά στην εκφορά του λόγου».
Ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι τα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά προχώρησε σε μια αντίστιξη βάζοντας τον εαυτό του απέναντι στον… Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και ο Πολάκης και ο Δραγασάκης. Και ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. Και ο Τζανακόπουλος και ο Ηλιόπουλος… Στόχος μου να γίνει ακόμα πιο πολυσυλλεκτικός. Ένα πλατύ και πολυσυλλεκτικό κόμμα πρέπει να έχει ανοχή στην διαφορετικότητα των απόψεων», είπε.
«Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος»
H συνέντευξη, βέβαια, δεν είχε μόνο «Πολάκη». Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε όπως αναμενόταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξήγησε την πρότασή του για την αλλαγή του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη «βάση», ενώ αναφέρθηκε και στο ΚΙΝΑΛ και στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Στο ερώτημα για το αν ισχύει παλαιότερη πρότασή του για συνεννόηση με την κυβέρνηση για την πανδημία απάντησε: «Τώρα τι συνεννόηση να κάνουμε; Επάνω στα ερείπια; Τώρα η μόνη διέξοδος για την χώρα είναι η λαϊκή ετυμηγορία. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ήταν κυβέρνηση κυνική και αλαζονική, για να δει άσπρη μέρα και προοπτική ο τόπος… Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης απέναντι σε μία κυβέρνηση που έχει μία ρητορική διχαστική. Όταν βγαίνει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μιλά με όρους πρωτοφανείς ότι είμαστε ναζί, ότι ακολουθούμε την γραμμή του Γκέμπελς, τι συνεννόηση να υπάρξει σε αυτό το κλίμα;».
Σχολιάζοντας την παρατήρηση του κ. Μητσοτάκη ότι τον χωρίζει άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δίκιο σε αυτό που είπε ότι “μας χωρίζει άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα”» και εξήγησε: «Ναι είναι άβυσσος, εγώ δεν ήμουν γόνος ούτε πλούσιας ούτε πολιτικής οικογένειας, να έχω πατέρα Πρωθυπουργό ή να προέρχομαι από πολιτικό τζάκι. Εγώ ήμουν ένας μαθητής στο δημόσιο Λύκειο, στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Εκείνος όλη του την ζωή πέρασε στα πούπουλα. Είχε σαν στόχο προσωπικό και οικογενειακό να γίνει πρωθυπουργός γιατί έχουν οικογενειακή παράδοση, να κυβερνάνε την χώρα. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος, εκείνος μας είπε ότι κόλλησε ένσημο όταν ο πατέρας του ήταν Πρωθυπουργός, τα βρήκε όλα έτοιμα στην ζωή του».
Στην παρατήρηση ότι ο κ. Μητσοτάκης ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό απάντησε: «Προφανώς ψηφίστηκε, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και ο Τραμπ ψηφίστηκε στις ΗΠΑ».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές: «Προφανώς και δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε τις εκλογές, δεν θα καταλύσουμε το πολίτευμα και το Σύνταγμα… Και στην Γερμανία γίνανε εν μέσω πανδημίας και στις ΗΠΑ και στην Πορτογαλία θα γίνουν. Ζητάμε να γίνουν εκλογές για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».
Υπεκφυγή για τη μοίρα του σε περίπτωση ήττας
Στο ερώτημα για την κυβέρνηση συνεργασίας που προτείνει μετά τις εκλογές με απλή αναλογική απάντησε: «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι αυτές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και στα μνημόνια…Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αν γίνονται σε προγραμματική βάση μπορούν να είναι σταθερότατες… Είναι προϋπόθεση πολιτικά και ηθικά να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αθροίσουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βελόπουλο». Ξεκαθάρισε δε ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας Πρωθυπουργός θα είναι από το μεγαλύτερο κόμμα.
Στο ερώτημα για το αν θα παραμείνει στην θέση του αν ξαναχάσει τις εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε με μια υπεκφυγή: «Δεν θα χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κερδίσει, γιατί ήταν και παραμένει τέκνο της ανάγκης και γιατί έχει αποδείξει ότι έχει αποδείξει να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα και να προστατεύει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θα τις κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε αυτό το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη που θα τις χάσει και έχει και πολλούς δελφίνους στο κόμμα του».
Τα δύσκολα μπροστά στον κ. Ανδρουλάκη
Όσο για το πώς κρίνει τον κ. Ανδρουλάκη είπε: «Θέλω να είμαι έντιμος απέναντι του. Δεν του έχει δοθεί ακόμη η δυνατότητα, είναι στα πρώτα του βήματα, μετράει τις πατημασιές του. Περνάει μία περίοδο μέλιτος, και εγώ το έχω περάσει αυτό. Όταν εκλέχτηκα πρόεδρος εκτοξεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στο 17%. Η δυσκολία είναι όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τα προβλήματα, οι θέσεις που θα πάρεις επάνω σε αυτά. Την δική μου ιστορία την γνωρίζετε, λίγο μετά γίναν ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 4% και το ΠΑΣΟΚ στο 40%. Για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ τα δύσκολα είναι μπροστά».
Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ και το αρχηγικό κόμμα
Μιλώντας εξάλλου για την πρότασή του για αλλαγή του καταστατικού με την απευθείας εκλογή είπε: «Δεν οδηγήθηκα τώρα σε αυτή την απόφαση. Είναι μία πολύ μελετημένη προσπάθεια να αλλάξουμε το μοντέλο της κομματικής λειτουργίας. Και δεν είναι απόφαση της στιγμής, είναι μία απόφαση που την επεξεργάζομαι και την συζητώ εδώ και αρκετούς μήνες σε σχέση με τις εξελίξεις στο κομματικό φαινόμενο και στην πολιτική εκπροσώπηση στην Ευρώπη και στη Αμερική. Οι αλλαγές που προτείνουμε είναι πολύ καινοτόμες και τολμηρές. Όχι μόνο σε ότι αφορά την εκλογή του αρχηγού και της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στο θέμα της ψηφιακής λειτουργίας του κόμματος, στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων. Πού σημαντική τομή είναι η ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Τα μέλη να μην είναι απλά χειροκροτητές αλλά συνδιαμορφωτές των αποφάσεων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική. Το δικό μας μοντέλο δίνει αξία και δύναμη στα μέλη του κόμματος, στην άμεση δημοκρατία και στην συμμετοχή. Το να πηγαίνει ο ψηφοφόρος της ΝΔ και να ψηφίζει για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ ή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοκρατία, είναι παραβίαση της δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που τα μέλη θα είναι ισχυρά, θέλουμε να απλοποιήσουμε την διαδικασία εγγραφής μελών και να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα κόμμα πολύ πιο μαζικό και με ποιότητα δημοκρατίας».
Για την αντίδραση που βρήκε η πρότασή του από αρκετά στελέχη και τις αιτιάσεις για αρχηγικό κόμμα είπε: «Αν ήθελα να κάνω το κόμμα αρχηγικό, δεν θα δημιουργούσα συνθήκες αναβάθμισης της Κεντρικής. Θα έλεγα ο πρόεδρος από τον λαό και η ΚΕ από ένα στενό όργανο. Δεν κάνω αυτό. Δεν πιστεύω στα αρχηγικά κόμματα. Πιστεύω στην αξία και στην σημασία των ηγετών όσο αυτοί παίρνουν δύναμη από την ίδια τη βάση της κοινωνία, από τον λαό. Δεν πιστεύω στους ηγέτες που επιβάλλονται με διατάγματα. Αν ήθελα κάτι τέτοιο σας διαβεβαιώνω ότι θα το είχα κάνει. Όσο για το αν θέλω να διώξω κάποιους από δίπλα μου και αυτό αν ήθελα θα το είχα κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα αριστεράς και κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Και είναι κόμμα πρότυπο, γιατί κυβέρνησε…Για να πείσουμε την κοινωνία ότι θα κυβερνήσουμε ξανά και θα αλλάξουμε την χώρα, θα πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται αν μείνει κλεισμένος σε μία γυάλα και αποκοπεί από τις διαδικασίες στην κοινωνία…Θεωρώ φυσιολογικές τις αντιδράσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νεκροταφείο, είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα…Αν συνειδητοποιήσουν το βάθος της πρότασής μου θα αλλάξουν θέση. Στο τέλος αυτός που θα αποφασίσει είναι τα στελέχη του κόμματος στο συνέδριο».
Δεν ψηφίζω τη συμφωνία με τις ΗΠΑ
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ρωτήθηκε για την εξωτερική πολιτική και υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, πως ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλητικές του ενέργειες και ότι η χώρα μας δεν έχει στρατηγική. Για τη συμφωνία με την Γαλλία είπε ότι «τόσο με την Γαλλία όσο και με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ τα δώσαμε όλα για πρώτη φορά, όσα μας ζητήσανε και όσα δεν μας ζήτησαν χωρίς ανταλλάγματα. Και έρχεται ο σύμμαχος και αντί να μας επιβραβεύσουν βγάζουν το non paper για τον East Med και το δικαιολογούν με το ότι δημιουργεί εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μία μεγάλη ήττα».
Ξεκαθάρισε δε ότι τη συμφωνία με τις ΗΠΑ που παραχωρεί για αόριστο χρόνο εθνικό έδαφος για τις βάσεις δεν θα την ψηφίσει.
Αναφέρθηκε στην τελετή παραλαβής των Rafale και απάντησε στην κυβέρνηση που τον κατηγόρησε για μικροπρέπεια: «Είναι μικροπρέπεια το να αντιδρά ο πολιτικός κόσμος στην εθνική καπηλεία ή η ίδια η εθνική καπηλεία είναι μικροπρέπεια, να βγάζεις σποτάκι με το κομματικό σύμβολο με τα πολεμικά αεροσκάφη που πλήρωσε ο ελληνικός λαός; Αυτό είναι μικροπρέπεια. Είναι ο ορισμός της μικροπρέπειας.
Και νομίζω ότι αντί να βγουν να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό να πουν “κάναμε ένα λάθος βρε αδερφέ…”, αλλά δεν έκαναν λάθος. Είναι η στρατηγική τους, είναι ένας συνδυασμός κιτς, τους παπάδες να ευλογούν τα πτερύγια, και τη μπάντα να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο. Κατηγορούσαν κάποτε τον Καμένο αλλά αυτοί τον ξεπεράσανε τον Καμένο. Ένας συνδυασμός λοιπόν μιας κιτς αισθητικής με την προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης πάνω σε ζητήματα που είναι εθνικά ζητήματα. Δεν μπορείς αντί για το εθνόσημο να βάζεις το λογότυπο ενός κόμματος πάνω στα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας. Είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα, είναι ντροπή.