Επικαιρότητα

Τσίπρας για Βαρουφάκη: Την Ιστορία δεν τη γράφουν οι δήθεν αδικημένοι σούπερ ήρωες

Ξεκινώντας το ταξίδι του στο Παρίσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη στη Le Figaro για να καταγγείλει τη «δημαγωγία» της ΝΔ (!) και να πικάρει τον άνθρωπο που ο ίδιος είχε επιλέξει για υπουργό Οικονομικών στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης Ιστορίας της χώρας
Protagon Team

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το Παρίσι. Είχε ζητήσει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά το γαλλικό πρωτόκολλο δεν επιτρέπει τετ α τετ του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με απλούς αρχηγούς αντιπολίτευσης, έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αρκεστεί σε δευτερεύουσας σημασίας ραντεβού με τον απερχόμενο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα καθώς και σε μια σειρά δημοσίων παρεμβάσεων σε μια προσπάθεια να περάσει την ατζέντα του.

Η οποία ατζέντα του κ. Τσίπρα είναι να διαμαρτυρηθεί ότι η ΝΔ πήρε την εξουσία με «λαϊκισμό και ψηφοθηρική δημαγωγία» (!) και να υποστηρίξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιθώρια για επεκτατική οικονομική πολιτική χάρη στις προσπάθειες της δικιάς του κυβέρνησης…

Αυτά μεταξύ άλλων υποστήριξε ο πρώην Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη Le Figaro στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Γαλλία όπου θα συμμετάσχει σε δείπνο των διοργανωτών της εκδήλωσης εγκαινίων της έδρας Δημοσίου Χρέους του Πανεπιστημίου Sciences Po.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές επειδή οι ψηφοφόροι ήταν κουρασμένοι και παραπλανήθηκαν. «Βγάλαμε την Ελλάδα από τον οκταετή φαύλο κύκλο των Μνημονίων και δώσαμε τέλος στην κρίση», όμως υπήρχε συσσωρευμένη κόπωση του ελληνικού λαού από την πολυετή λιτότητα, κόπωση που «συχνά κάνει τα αυτιά πολλών ευήκοα στην ψηφοθηρική δημαγωγία και το δεξιό λαϊκισμό», είπε, για να κατηγορήσει τη ΝΔ για την προεκλογική στάση της σε Προσφυγικό, Συμφωνία των Πρεσπών και μεσαία τάξη. «Η ΝΔ ως κυβέρνηση διαψεύδει με μεγάλη ταχύτητα όλες τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, αποδεικνύοντας, έτσι, τη χωρίς ηθικό φραγμό δημαγωγία της και εμπαιγμό των πολιτών ως αντιπολίτευση», είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «οφείλει τα περιθώρια που έχει στην αποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Υποστήριξε, επίσης, ότι παρέδωσε τη χώρα με οικονομία «σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και άνοδο του ΑΕΠ στο 2%», ρύθμιση του χρέους και μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη «δημοσιονομική υπεραπόδοση, άνοδο των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, από 26,5% το 2014 στο 16,9% τον Ιούλιο του 2019». Επέκρινε δε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το δημοσιονομικό περιθώριο «προς όφελος μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ, των μεγάλων επιχειρήσεων των πολύ υψηλών εισοδημάτων, που είναι τα πολιτικά και κοινωνικά στηρίγματά της, σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας μέσω της συνέντευξης στη Le Figaro επιχείρησε να εμφανιστεί και πάλι ως προστάτης της μεσαίας τάξης, παραλείποντας να πει ότι ήταν η κυβέρνησή του που συμπεριφέρθηκε στα μεσαία στρώματα ως ταξικό εχθρό. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επεξεργαστεί και ανακοινώσει για το 2020 συγκεκριμένα μέτρα που θα μείωναν σημαντικά το φορολογικό βάρος της μεσαίας τάξης και «θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδό της, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που επιβαρύνει με πολλούς τρόπους την καθημερινότητά της».

«Παράλληλα», συμπλήρωσε, «είχαμε προγραμματίσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς επίσης και σημαντική αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων -όχι του εισοδήματος των μεγαλομετόχων, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση- ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την περίφημη διαπραγμάτευση του ’15

«Πράξαμε το καλύτερο που ήταν εφικτό για τη χώρα μου και τον ελληνικό λαό, απέναντι σε μια τεχνοκρατική, πολλές φορές κυνική και ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερη Ευρώπη», ανέφερε, προφανώς θεωρώντας ότι το «καλύτερο» ήταν ένα τρίτο αχρείαστο –και το χειρότερο– Μνημόνιο…

Ισχυρίστηκε δε ότι έφταιγε η μη διαπραγμάτευση των προηγούμενων κυβερνήσεων που «για τη χώρα και τον λαό είχε, δυστυχώς, βαρύτατο κόστος: δύο Μνημόνια, που ισοπέδωσαν και οδήγησαν στην φτωχοποίηση την κοινωνική πλειοψηφία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».

Ερωτηθεί δε αν έχει δει την ταινία του Κώστα Γαβρά, απάντησε ότι την είδε, για να σημειώσει: «Δώσαμε έναν άνισο αγώνα και είναι σαφές ότι η ταινία αντανακλά αυτήν την προσπάθεια». Προσέθεσε μάλιστα ότι το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία μόνο κατά το ένα τρίτο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ότι «όλη αυτή η προσπάθεια του πρώτου εξαμήνου στη διακυβέρνηση, αντανακλούσε τους συλλογικούς πόθους και αγώνες ενός ολόκληρου λαού».

Και αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών είπε: «στην ανάλυση της Αριστεράς την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί και όχι δήθεν αδικημένοι σουπερ ήρωες».