Τις ισορροπίες φαίνεται ότι προσπαθεί να διατηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα του Σκοπιανού που τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», δήλωσε πως «αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε» ενώ υποστήριξε πως «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος “Μακεδονία” σε μία σύνθετη ονομασία».
Ο έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε στην συνέντευξή του πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα».
Μάλιστα, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δήλωσε πως και ο ίδιος είναι «μισός Μακεδόνας».
«Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει» υποστήριξε και συνέχισε:
«Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «δεν είναι παράλογο, να εμπεριέχεται ο όρος “Μακεδονία” σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».
Τέλος, σχετικά με την στάση των ΑΝΕΛ στο θέμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο Πάνος Καμμένος έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».