Τη μεταναστευτική πολιτική της δικής του κυβέρνησης με αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να θέσει σε σύγκριση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha το απόγευμα της Παρασκευής.
Δήλωσε ότι η δεύτερη υιοθέτησε μια επιχειρησιακή γραμμή που έθετε σε κίνδυνο τις ζωές των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι διέσχιζαν τις θάλασσες της Ελλάδας, στο ταξίδι τους για ένα καλύτερο αύριο. Επιπλέον, φάνηκε να «τα βάζει» και με την ελληνική κοινωνία, καθώς πιθανολόγησε ότι δεν ήταν σύμφωνη με τη δική του γραμμή, αλλά με αυτή της παρελθούσας κυβέρνησης.
«Εγώ δεν αναζητώ ευθύνες, εγώ λέω πώς έχουν τα πράγματα, ότι εδώ και μια τετραετία η χώρα κινείται σε άλλη επιχειρησιακή γραμμή από αυτήν που είχαμε εμείς» τόνισε συγκεκριμένα ο ίδιος και σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι πρόσφυγες και μετανάστες διασώζονταν από τον κίνδυνο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο, «έχει ακολουθήσει μια πολιτική στη θάλασσα που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε «τεράστια ευθύνη σε αυτό» και στην ΕΕ.
Σε μια αποστροφή του λόγου του έφτασε στο σημείο να πει: «Μπορεί αυτό που λέω σήμερα να έχει πολιτικό κόστος, να μην αρέσει στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί στην ελληνική κοινωνία να αρέσει αυτή η γραμμή – να μην τη νοιάζει πολύ αν κάποιοι άνθρωποι διακινδυνεύουν να πεθάνουν, να πνιγούν στη θάλασσα».
Απέναντι στο ενδεχόμενο η ελληνική κοινωνία να αδιαφορεί για τους θαλασσοπνιγμένους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλε τον δικό του αξιακό κώδικα: «Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη ζωή έχει προτεραιότητα, έχω μια άλλη άποψη». «Στην πολιτική δεν μπήκα για να κοιτάζω το πολιτικό κόστος, αλλά για να υπερασπίζομαι αξίες» υπογράμμισε.
Στο ερώτημα αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται την Καλαμάτα και τις επιχειρήσεις διάσωσης και τους διασωθέντες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «προφανώς και έχει δικαίωμα» και μάλιστα ότι ήταν και υποχρέωσή της να είναι εκεί.
Από την άλλη, θέλησε να «καλύψει» τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που αποδοκίμασαν την κυρία Σακελλαροπούλου, στη σκιά των θλιβερών νέων που έρχονταν από την Καλαμάτα, μιλώντας για «υγιές περιστατικό».
«Αν φτάσουμε στο σημείο σε μια κοινωνία να θεωρούμε ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκήσουν κριτική στην εξουσία, τότε αυτή η χώρα δεν θα έχει σφυγμό. Θεωρώ ότι ήταν ένα υγιές περιστατικό, όπως υγιής ήταν και η αντίδραση της Προέδρου της Δημοκρατίας, που πήγε και τους μίλησε» σχολίασε.
Η αντίδραση των νέων να κάνουν κριτική στην εξουσία, όχι μόνο στην Πρόεδρο, αλλά και στον ίδιο και σε όλους, είναι υγιής αντίδραση, προσέθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπήρξε προπηλακισμός, υπήρξε συζήτηση, και απάντηση, με ωραίο τρόπο μάλιστα, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».