Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ζητήσει εκλογές, όταν γίνουν όμως θα τις κερδίσει και θα κληθεί να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε γιατί δεν ζητεί και επίσημα εκλογές. Απάντησε ότι, όπως είχε πει και στο παρελθόν, «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης». Ο Πρωθυπουργός «μπορεί να προκαλέσει όποτε θέλει εκλογές, αν τολμά ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι», είπε, κλείνοντας την απάντηση πολύ πιο γρήγορα από άλλες απαντήσεις που έδωσε, όπως για τον εμβολιασμό.
Σε άλλο ερώτημα για τις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών, αν τις κερδίσει, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο να έχει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό είναι το δίλημμα των επόμενων εκλογών, που θα γίνουν με απλή αναλογική ή αν θα υπάρξουν εκβιασμοί και δεύτερες εκλογές, είπε.
Διευκρίνισε δε στη συνέχεια ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι» για τις εκλογές ενώ επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μια ταχεία φθορά της κυβέρνησής του και θέλει να την προλάβει και για αυτό θα προσφύγει στις κάλπες. Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη «να είναι πιο φειδωλός σε ψευτοκουτσαβακισμούς», όπως αυτούς με τη γαλοπούλα.
«Δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης καθώς θα έχουμε και την πρώτη εντολή», πρόσθεσε. Πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία «θα κρίνει τις προϋποθέσεις και την επόμενη [των εκλογών] ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», απάντησε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει “μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες”. Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάσει καθαρών θέσεων», είπε ακόμη για τα σενάρια συνεργασιών μετά τις εκλογές.
Για το Κίνημα Αλλαγής και το αν θα είναι πιο εύκολες οι μετεκλογικές συμμαχίες με κάποιον από τους υποψήφιους αρχηγούς του κόμματος, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ότι «κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική». Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να το διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».
Στο ερώτημα για το αν μετά από ενδεχόμενη ήττα θα στήσει εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν υπάρχει στη σκέψη μου, δεν το πιστεύω και δεν έχω στην σκέψη μου να κάνω καμία προετοιμασία». Για την περίπτωση να αποδεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιος θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».
Κατηγόρησε επιπλέον τον Πρωθυπουργό ότι στοχοποίησε τους νέους (κατηγορώντας τους για την πανδημία, λ.χ) και τώρα για δημοσκοπικούς λόγους τους προσεγγίζει. «Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, αλλά όραμα και σχέδιο», εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι «το brain gain και η αντιμετώπιση του δημογραφικού».
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν προχωρά όπως θα έπρεπε. Για αυτό, πρόσθεσε, υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες, διότι «αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες, φρόντισε να χρηματοδοτήσει το μέσο». Λόγω και των μεταλλάξεων απομακρύνεται η προοπτική του τείχους ανοσίας, επισήμανε και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι το εμβόλιο προστατεύει από την περιπέτεια της ασθένειας.
Ερωτώμενος εκ νέου για τον εμβολιασμό και τη στάση του Παύλου Πολάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πάρα πολύ σαφή θέση και στάση στο ζήτημα του εμβολιασμού, όλοι οι βουλευτές του είναι εμβολιασμένοι. Ο κ. Πολάκης δεν επείσθη από κανένα, εμβολιάστηκε γιατί είχε δεσμευτεί ότι θα εμβολιαστεί και δεν είναι αντιεμβολιαστής».
Σχετικά με την απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι αποδόθηκε η ευθύνη στον Χρυσοχοΐδη και πήγε σπίτι του» και προσέθεσε: «Ωστόσο η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή». Ανέφερε δε πως «θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ένιωθε την ηθική υποχρέωση να έχει κάνει περισσότερα. Δεν μπορείς να βάλεις κάποιον που δεν πιστεύει στον ρόλο του κράτους να είναι αποτελεσματικός στη διοίκησή του».
Για τον Σταύρο Μπένο είπε: «Εγώ του εύχομαι καλή επιτυχία. Αλλά το θέμα στην Εύβοια είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, πώς θα έχουν εισόδημα όλοι εκείνοι που έχασαν τα παραγωγικά τους εφόδια λόγω της πυρκαγιάς. Και απάντηση σε αυτό από την κυβέρνηση δεν είδα».
«Εθνική ανάγκη» η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ομολογία του κ. Τσίπρα για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, την οποία όχι μόνο παραδέχτηκε αλλά την απέδωσε σε μια… εθνική ανάγκη.
Σε σχετική ερώτηση για τους φόβους της μεσαίας τάξης απέναντί του και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και για τη συμβουλή του κ. Μητσοτάκη να μην απευθύνεται στους μικρομεσαίους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:
«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: Αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε αυτό που ονομάζεται μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας. Σε σύγκριση με την επιβάρυνση που είχαν δεχθεί πιο πριν, λιγότερο αλλά την επιβαρύναμε. Δεν ήταν επιλογή μας να συμβεί αυτό, όμως. Ήταν ανάγκη εθνική να συμβεί αυτό, για να βγει η χώρα επιτέλους από τα μνημόνια, για να βγούμε από την αυστηρή επιτροπεία, για να ρυθμίσουμε το χρέος.
»Ήταν εθνική ανάγκη να βγούμε από τα μνημόνια. Αν δεν είχαμε βγει από τα μνημόνια δεν θα είχε μειωθεί η ανεργία 10% επί των ημερών μας. Δεν θα είχαν δημιουργηθεί συνθήκες και προϋποθέσεις να μειωθούν οι φόροι».