O Σωτήρης Τσιόδρας ανοίγει την εκδήλωση διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης | YouTube
Επικαιρότητα

Τσιόδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ολοι μαζί θα νικήσουμε τον κορονοϊό

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας παρουσίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ μίλησε για τον «πόλεμο της μάσκας» και τη «σκληρή καραντίνα»
Protagon Team

Τον απολογισμό της μάχης της Ελλάδας και των Ελλήνων με τον κορονοϊό έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα, δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τα ηθικά διλήμματα της πολύμηνης μάχης με τον κορονοϊό.

«Οι πρώτες προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει ένα μήνα πριν ταυτοποιηθεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2020. Ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης περιλαμβανόταν τότε ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία και εκπαίδευση του προσωπικού. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ήταν, άλλωστε, μια από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα», ανέφερε ο καθηγητής.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την αντιμετώπιση των περιστατικών, ήταν όπως ανέφερε η ανεπάρκεια της χώρας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να προσληφθούν με διαδικασίες-εξπρές 4.150 άτομα, τα οποία «είναι σημαντικό να παραμείνουν μόνιμα στο σύστημα υγείας».

«Ο πόλεμος της μάσκας» ήταν ένα ακόμη από τα μεγάλα ζητούμενα της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς ήταν «μεγάλη η ανάγκη εξεύρεσης υγειονομικού εξοπλισμού στις συμπληγάδες του διεθνούς ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν εξαρχής αποθέματα. Οι πτήσεις δεν σταμάτησαν» είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε στις δυσκολίες και την αύξηση των τιμών, υπογραμμίζοντας την ηθική και οικονομική στήριξη των ατόμων που έδιναν την μάχη στην πρώτη γραμμή, δηλαδή των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναφέρθηκε επίσης και στα τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πώς τις πρώτες μέρες της πανδημίας η Ελλάδα είχε δυνατότητα διενέργειας μόλις 800 τεστ την ημέρα, ενώ σήμερα μπορεί να διεξάγει έως και 10.000.

Σε σχέση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σημείωσε πώς κατά την έναρξη του πανδημικού κύματος αναλογούσαν 5,2 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού και στα τέλη Απριλίου 9,4 ανά 100.000. Στόχος είναι να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με 11,1 κλίνες ανά 100.000, τόνισε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν, είπε πώς απέτρεψαν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος Υγείας, καθώς τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόλις 2,6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000.

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα ανακάλυψης του εμβολίου, λέγοντας πώς προϋπόθεση είναι να γίνει αποδεκτό και να μην επαναληφθεί ό,τι είχε γίνει το 2009 με την πανδημία, όταν ελάχιστοι είχαν εμβολιαστεί.

Σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στην Ελλάδα, είπε ότι ο δείκτης μετάδοσης R0 την Κυριακή ήταν μόλις 0,3.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε πώς «η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα. Να πούμε όχι στον φόβο, στον πανικό και στο στίγμα. Δίνουμε τη μάχη κατά του κορονοϊού όλοι μαζί και θα νικήσουμε».

Την εναρκτήρια τοποθέτηση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος δίνοντας τον λόγο στην κ. Τσιόδρα, τον αποκάλεσε «καθηγητή-ίνδαλμα για την ελληνική κοινωνία».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πρόθεση της Ελληνικής Προεδρίας είναι να διανέμει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας άλλωστε είναι «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».