To νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, όπου κατέληξε ο 35χρονος | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Τσιόδρας: Πώς γίνεται να αποβιώσει ένας 35χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Στον θάνατο του 35χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο καθηγητής, δίνοντας κάποιες πιθανές εξηγήσεις
Protagon Team

Εκτενή αναφορά στα πιθανά αίτια θανάτου του 35χρονου ξυλουργού που κατέληξε την Τρίτη στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή που δεν ήταν γνωστά τυχόν υποκείμενα νοσήματα.

Τα αίτια μπορεί να είναι γονιδιακά ή για κάποιο λόγο ο ιός να βρίσκει χαμηλό το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου και να τον χτυπάει. «Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα ανέφερε ως παράδειγμα τον έρπη και είπε ότι ο ιός αυτός, σε κάποιους μόνο ασθενείς, προκαλεί εγκεφαλίτιδα, πολλές φορές και τον θάνατο. Επίσης, η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού.

Μια ακόμα πιθανή εξήγηση, όπως είπε, είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη χωρίς να το καταλάβουν. Γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντικό όσοι έχουν τα μηχανάκια που μετρούν το οξυγόνο στο αίμα, να τα χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, τόνισε, ότι από την άλλη μεριά χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν και σημείωσε ότι το «R0», ο δείκτης μετάδοσης της νόσου στη χώρα μας, είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό οφείλεται στα μέτρα. «Είναι σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης», είπε, «ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα».