Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει τη Δευτέρα τα νεότερα δεδομένα | ΕΡΤ
Επικαιρότητα

Τσιόδρας: Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό – Τέλος του έτους οι πρώτες δόσεις

Τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια που προφυλάσσουν από τον κορονοϊό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ο οποίος για πρώτη φορά είπε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού
Protagon Team

Περίπου 100 ομάδες εξετάζουν εμβόλια ως πιθανά αυτή τη στιγμή και υπάρχει η ελπίδα ότι κάποια από αυτά θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του έτους, όπως είπε τη Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, όπως δήλωσε, για να υπάρξει επάρκεια τα εμβόλια θα χορηγηθούν πρώτα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πρόκειται για άτομα άνω των 65 ετών, και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης και παθήσεις του καρδιαγγειακού, που έχει φανεί ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από Covid-19, καθώς παρουσιάζουν υψηλή θνησιμότητα.

«Τα εμβόλια είναι στην καθημερινή συζήτηση με πάνω από 100 ομάδες να έχουν ξεκινήσει μελέτες σε δύο φάσεις. Στην φάση 1 στρατηγική υπάρχουν εθελοντές που παίρνουν διαφορετικές δόσεις εμβολίου για να ανιχνευθούν αντισώματα. Οταν προχωρήσουν οι δύο φάσεις, ακολουθεί η φάση τρία, με χορήγηση του εμβολίου σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και δοκιμάζουμε τις πραγματικές συνθήκες με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού η δημιουργία εμβολίου, αλλά συνένωσης στον κοινό στόχο, τόνισε και συμπλήρωσε ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να φέρουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν επανέρχεται ο ιός, λάθος οι εξετάσεις

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να καταλήγει σταδιακά πώς παρατεταμένες θετικές  PCR (ειδική μοριακή εξέταση) αφορούν τεχνικούς περιορισμούς στο διαγνωστικό τεστ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Κομμάτια του νεκρού ιού που βρίσκονται στα κύτταρα του φάρυγγα και της μύτης, μπορεί να φαίνονται στις υπάρχουσες εξετάσεις ως ζωντανός ιός, όμως δεν είναι.

Με μία πιο ακριβή εξέταση, αυτή της κυτταρικής καλλιέργειας, βρέθηκε τελικά ότι ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή ή χρόνια λοίμωξη.