O Δημήτρης Τσιόδρας στο στούντιο της ΕΡΤ με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου | ERT/YouTube
Επικαιρότητα

Τσιόδρας: «Οι ΠΑΕ πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο»

«Υπάρχουν κάποιες ομάδες οι οποίες λειτουργούν πολύ πολύ οργανωμένα, λειτουργούν ως συμμορίες», σχολίασε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας
Protagon Team

Θα πρέπει να δούμε τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί και κατά πόσον τηρούνταν, αλλά χρειάζονται πρόσθετα μέτρα: αυτό είπε ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, το πρωί της Δευτέρας εν όψει των ανακοινώσεων για την οπαδική βία, στη σκιά του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη τη νύχτα της 7ης Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά πάνελ τελευταία, βοηθώντας το επικοινωνιακό έργο της κυβέρνησης, είπε πως υπεύθυνες για να εφαρμοστούν τα μέτρα είναι οι ΠΑΕ, αν και βέβαια το τελευταίο αιματηρό περιστατικό έγινε με αφορμή αγώνα βόλεϊ ανδρών και εκτός γηπέδου.

«Σαφέστατα θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο οι ΠΑΕ και πρέπει να αναλάβουν (…) Οι ΠΑΕ πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο», τόνισε, επίσης, ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν πρόκειται εγώ να κάνω τις ανακοινώσεις, θα γίνουν το μεσημέρι. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι το εξής ότι έχουμε ένα τραγικό γεγονός. Ένας άνθρωπος 31 ετών να χαροπαλεύει από το χέρι ενός παιδιού 18 χρονών, όπως τουλάχιστον ο ίδιος έχει ομολογήσει. Επίσης έχει πει ότι υπήρχε κάποιος καθοδηγητής ή καθοδηγητές στην όλη υπόθεση, ότι την φωτοβολίδα του την έδωσε κάποιος. Αυτό δεν έχει να κάνει με αθλητική βία, αυτό παραπέμπει σε συμμορία. Είναι απολύτως σαφές και δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Το είχαμε δει και στις δύο δολοφονίες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, που δεν είχαν γίνει εντός αθλητικών χώρων, είχαν γίνει εκτός, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες οι οποίες λειτουργούν πολύ πολύ οργανωμένα, λειτουργούν ως συμμορίες», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, για να συμπληρώσει:

«Το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί οι καθοδηγητές. Δεύτερον, πώς χρηματοδοτούνται αυτές οι ομάδες. Γιατί λέει (ο 18χρονος) ότι τις φωτοβολίδες και όλα αυτά τα είχαν κάποιοι έξω από το γήπεδο και τους τα έδωσαν. Επειδή γίνεται έλεγχος από την αστυνομία για να μπει στο γήπεδο, τα είχαν απ’ έξω, τους είπαν “ελάτε έξω” προκειμένου να συγκρουστούν με την Αστυνομία. Όλο αυτό λοιπόν παραπέμπει αλλού και δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό. Επίσης, είναι υπόθεση της Αστυνομίας προφανώς και της Δικαιοσύνης, προκειμένου να δούμε τι γίνεται με αυτές τις συμμορίες, από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη ευθύνη και στις ΠΑΕ για τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένα τα γήπεδα και για τις συνθήκες ασφαλείας που υπάρχουν εκεί, αλλά και το πόσο με δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς τροφοδοτείται αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης, βίας κλπ. Εδώ πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σε ερώτηση για τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Τσιόδρας σχολίασε ότι «δεν πέρασαν πολλοί μήνες και άρα», πρόσθεσε, «σημαίνει ότι θα πρέπει τα μέτρα τα οποία είχαν ανακοινωθεί τότε, να δούμε κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί, γιατί αλλού έχουν εφαρμοστεί, αλλού δεν έχουν εφαρμοστεί και δεύτερον φαίνεται ότι χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα».

Οσο για το ποιοι εφαρμόζουν τα μέτρα είπε ότι «Είναι υπεύθυνες οι ΠΑΕ σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να εφαρμοστούν. Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχει η επιτήρηση της Πολιτείας, ο ρόλος της Αστυνομίας. Όλα αυτά λοιπόν είναι αλληλένδετα».

«Η ιστορία είναι ότι θα πρέπει επί της ουσίας να δούμε πώς δεν θα δρουν στο χώρο κυρίως του ποδοσφαίρου, όχι τόσο των άλλων αθλημάτων, ομάδες οι οποίες λειτουργούν εν είδει συμμορίας και δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό και με το μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων που πηγαίνει στο γήπεδο προκειμένου να δει μπάλα και όχι να κάνει αυτά που είδαμε».

Οσο για τις αντιδράσεις των αστυνομικών που ζητούν να μην είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των γηπέδων, απάντησε: «Το να μην έχει η αστυνομία ευθύνη για την ασφάλεια των γηπέδων, να υπάρχουν κάποιοι χώροι στους οποίους από τους οποίους βγαίνει έξω η αστυνομία, δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σαφέστατα πρέπει να αναλάβουν περισσότερο, μεγαλύτερο ρόλο οι ΠΑΕ. Γιατί; Γιατί τα γήπεδα ανήκουν σε συγκεκριμένες ΠΑΕ, έχουν την ευθύνη συγκεκριμένης αθλητικής διοργάνωσης. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που άλλος πληρώνει εισιτήριο, θα πρέπει η ΠΑΕ, η επιχείρηση δηλαδή να φροντίσει και για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο. Σαφέστατα θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την υπόθεση» ξεκαθάρισε.

«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή υπάρχει σε κάποιες οργανωμένες ομάδες οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου. Δεν λειτουργούν ούτε στο χόκεϊ ούτε στο πόλο. Εκεί εντοπίζονται οι οργανωμένες ομάδες, οι οποίες διαρκώς δημιουργούν επεισόδια. Και το λέω και πάλι γιατί είναι ευθύνη όχι μόνο της αστυνομίας. Είναι ευθύνη των ΠΑΕ μεγαλύτερη από αυτή που έχουν αναλάβει σήμερα, προκειμένου αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. Γιατί; Γιατί υπάρχουν δηλώσεις, τις είδατε και την προηγούμενη βδομάδα, που τροφοδοτούν το κλίμα αντί να ρίχνουν αντί να προσπαθούν να το πουν ακριβώς. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι οπλίζουν αυτά τα χέρια και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το λέω και πάλι δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Δεν έχει καμία σχέση με τους φιλάθλους και τη φίλαθλη ιδέα. Πρόκειται για συμμορίες οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο κάποιων συγκεκριμένων αθλημάτων».