O καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (φωτογραφία αρχείου) | Intime
Επικαιρότητα

Τσιόδρας: Με την τρίτη δόση του εμβολίου αποφύγαμε 39.000 θανάτους στην Ελλάδα

Ο καθηγητής είπε ότι το ΕΣΥ έχει μεγάλες ανάγκες για λοιμωξιολόγους, οι οποίοι έδωσαν μεγάλες μάχες κατά τη διάρκεια της επιδημίας, καθώς το 30% των ιατρικών πράξεων αφορούσε σε περιστατικά διαχείρισης από τη συγκεκριμένη ειδικότητα
Γιάννης Δεβετζόγλου

Στην υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων αναφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει κάνει η ομάδα του καθηγητή, φάνηκε ότι ειδικά με τρεις δόσεις του εμβολίου, αποφύγαμε την καταγραφή ακόμη 39.000 θανάτων. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τη λοίμωξη Covid 29.284 άνθρωποι.

Ο καθηγητής μιλώντας στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, τόνισε ότι υπολογίζεται ότι κοντά στο 80% του πληθυσμού της Ευρώπης, έχει προσβληθεί από κορονοϊό κάτι που σημαίνει ότι το φαινόμενο της υβριδικής ανοσίας σε συνδυασμό με την έλευση του καλοκαιριού, αναμένεται να συμβάλλουν στη χαμηλότερη κυκλοφορία του ιού, δίνοντας το στίγμα για ένα πιο χαλαρό καλοκαίρι, πάντα σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τόνισε, επίσης, ότι το ΕΣΥ έχει μεγάλες ανάγκες για λοιμωξιολόγους οι οποίοι έδωσαν μεγάλες μάχες κατά τη διάρκεια της επιδημίας, και όπως είπε χαρακτηριστικά, το 30% των ιατρικών πράξεων την περίοδο της πανδημίας αφορούσε σε περιστατικά διαχείρισης από τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

«Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να θεωρείται γεγονός δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος», υπογράμμισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «η πανδημία σάρωσε την υφήλιο χωρίς να κάνει διακρίσεις, με τη διασπορά ιδιαιτέρως μεταδοτικών στελεχών» και πρόσθεσε ότι δυστυχώς, η κατανομή των εμβολίων παγκοσμίως δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο και άρα υπάρχουν ακόμα συνθήκες ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων του ιού.

«Δύο χρονιά μετά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς και τα μέτρα που διευκολύνουν καλό αερισμό και αυξάνουν την ποιότητα του αέρα περιορίζουν τη διασπορά. Ο εμβολιασμός , όμως, επηρέασε καταλυτικά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, τόσο διεθνώς όσο και στην χώρα μας».

Αναφερόμενος σε προβλέψεις για το μέλλον της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί», και ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξουν υποπαραλλαγές του ιού, με ενδεχομένως αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγής του εμβολιασμού. «Αρα είναι απαραίτητη η επιδημιολογική επιτήρηση για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του ιού».

Πρόβλημα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Δεν είναι άλλωστε μυστικό, ότι αρκετοί ασθενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις, οι οποίες όπως τόνισε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Ο καθηγητής έκανε λόγο για έκρηξη λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας και για μεγάλη επιδείνωση στον αριθμό των λοιμώξεων.

«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορονοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της πανδημίας» είπε ο κ. Συψας.

Τόνισε, δε, πως είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολυανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι Επιτροπή του Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, προβλέπει ότι το 2050, το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα πολυανθεκτικά μικρόβια.