Στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επικαλέστηκε επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας, Χρ. Χατζηχριστοδούλου | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Τσιόδρας: Ακόμα και 1.000 διασωληνωμένοι το Πάσχα με δείκτη Rt 1,1 – Στο 10% η ανοσία του πληθυσμού

Ο δείκτης Rt έχει διατηρηθεί στο 1 ή και ελαφρώς κάτω από τη μονάδα, χάρη στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα, υπογράμμισε ο καθηγητής. «Η βρετανική μετάλλαξη πίσω από την κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας»
Protagon Team

Προειδοποίηση για ακόμα και 1.000 διασωληνωμένους το Πάσχα, αν ο δείκτης Rt φτάσει στο 1,1, από 0,97 που ήταν στην επικράτεια προχθές, απηύθυνε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Εάν ο δείκτης RT διατηρηθεί στο 1,0, μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση περί τους 700 διασωληνωμένους, ενώ αν υποχωρήσει στο 0, 8 μπορεί ο αριθμός τους να μειωθεί ακόμη και στους 200.

«Οταν ξεκινάς με 1.000 ασθενείς και έχεις το R στο 1,1, φτάνεις μέσα σε έναν μήνα στους 25.000 ασθενείς», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας ότι ο δείκτης Rt έχει διατηρηθεί στο 1 ή και ελαφρώς κάτω από τη μονάδα, χάρη στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα.

Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία μαζική περιφρόνηση των μέτρων λόγω κόπωσης ή απλώς απροθυμίας ύστερα από μήνες lockdown, ο καθηγητής έφερε το κακό παράδειγμα της Χιλής. «Το αντιπαράδειγμα είναι η Χιλή. Μπορεί αύριο να είμαστε εμείς. Το 30% των ανθρώπων εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση. Η τοπική κυβέρνηση αγόρασε πολλά εμβόλια και εμβολίασε τον πληθυσμό. Τι έγινε όμως; Επικοινωνιακά δεν στήριξαν το μήνυμα. Υπήρξε τεράστια πτώση της συμμόρφωσης, έγινε άρση των μέτρων και, δυστυχώς, η Χιλή ζει ένα τεράστιο επιδημικό κύμα με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους»…

«Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο, που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα», αναγνώρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και μπορούμε να κάνουμε «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις», καθώς η πορεία της εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και τη συμπεριφορά μας.

Για όλα φταίει η βρετανική μετάλλαξη

Μεταξύ άλλων επικαλέστηκε την εκτίμηση ότι οι ασυμπτωματικοί είναι γύρω στο 30%, με τη  μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών σε σχέση με τους συμπτωματικούς στο 75%, ενώ στο 50% είναι όσοι μεταδίδουν τον ιό λίγο πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Σημείωσε πάντως ότι «υπάρχει προϋπάρχουσα κυτταρική ανοσία που επιδρά στη συνολική ανοσία του γενικού πληθυσμού έναντι στον κορονοϊό». «Εχουμε 95% ανοσία για τουλάχιστον πέντε μήνες, στα τρία από τα πέντε σημαντικά σκέλη της ανοσίας» σε ανθρώπους που νόσησαν, τόνισε ο καθηγητής.

Από μελέτες προκύπτει ότι «η εκτιμώμενη ανοσία του πληθυσμού στη χώρα μας στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν περίπου στο 10%»

Πίσω από την αύξηση της μεταδοτικότητας και της παθογονικότητας, δηλαδή της πιο σοβαρής νόσησης, βρίσκονται οι μεταλλάξεις, με τη βρετανική να είναι η κύρια επικρατούσα διεθνώς και στη χώρα μας.

Το καλό είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο άνθρωπος επαναμολύνεται με την μετάλλαξη αυτή, εφόσον έχει ήδη μολυνθεί από τα αρχικά στελέχη της Covid-19, ενώ και τα κύτταρα μνήμης εξακολουθούν να δουλεύουν κατά των μεταλλάξεων. Ελάχιστη, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι και η επίδραση που θα έχουν οι μεταλλάξεις στα εμβόλια, τα οποία φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά και για αυτές.