Μετά από 40 ακριβώς χρόνια, η Τσεχία αποκατέστησε μια ιστορική αδικία και επέστρεψε ξανά την υπηκοότητα σε ένα από τα πλέον επιφανή πνευματικά της τέκνα.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Πετρ Ντρούλακ, πρεσβευτής της Τσεχίας στο Παρίσι, επισκέφτηκε τον Μίλαν Κούντερα στο σπίτι του και του παρέδωσε το πιστοποιητικό αποκατάστασης της υπηκοότητάς του.
«Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, μια συμβολική πράξη απέναντι στον σπουδαιότερο τσέχο συγγραφέα», είπε ο Ντρούλακ, προσθέτοντας πως και ο ίδιος ο Κούντερα χάρηκε από την περίσταση αυτή.
«Ήταν σε πολύ καλή διάθεση, πήρε το έγγραφο στα χέρια του και είπε ευχαριστώ», τόνισε ο πρεσβευτής.
Η πρώτη προσπάθεια συμφιλίωσης της Τσεχίας με έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της είχε ξεκινήσει από το 2018, όταν ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος τότε βρέθηκε στη Γαλλία στο πλαίσιο των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε πως η Πράγα εξετάζει το ενδεχόμενο να του αποκαταστήσει την τσεχική υπηκοότητα.
«Του αξίζει βεβαίως να του επιστραφεί η υπηκοότητα», είχε δηλώσει τότε ο Μπάμπις στο τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK, λίγο πριν από την τελετή για τα 100 χρόνια από την εκεχειρία του 1918.
Ο 90χρονος σήμερα Κούντερα είχε εγκαταλείψει τη χώρα του και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1975.
Ήδη από χρόνια είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία των βιβλίων του στη χώρα, ενώ και η ιδιωτική του ζωή βρισκόταν υπό παρακολούθηση από πράκτορες της μυστικής αστυνομίας του τότε καθεστώτος.
Τελικά, το κομμουνιστικό καθεστώς αφαίρεσε από τον Κούντερα και τη σύζυγό του Βέρα την υπηκοότητα το 1979.
Οι δυο τους κατέφυγαν στο Παρίσι και πολιτογραφήθηκαν επίσημα Γάλλοι το 1981.
Οι σχέσεις του συγγραφέα του διάσημου βιβλίου «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» (που έχει γυριστεί σε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις) με τη γενέθλια χώρα του είχαν παραμείνει περίπλοκες ακόμη και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος με την επονομαζόμενη «Βελούδινη Επανάσταση» του 1989.
Έκτοτε, ο συγγραφέας επισκέφθηκε αρκετές φορές τη γενέτειρά του, χωρίς όμως να επιδιώκει δημοσιότητα, ή να συμμετάσχει σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Ίσως τώρα, με την αποκατάσταση της υπηκοότητας του, να νιώθει πλέον ο ίδιος πως μπορεί να κινηθεί πιο άνετα.