«Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ξεκινούν στα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας», βγήκε να δηλώσει την Τρίτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν (παρουσία του υπουργού του) στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτογραφία κάτω) και ακολούθως τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (το οποίο εδώ και ημέρες είναι «μπροστάρης» στην εκστρατεία της τουρκικής προπαγάνδας για όσα υποτίθεται ότι συμβαίνουν στον Εβρο), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να παρουσιάσει την Τουρκία ως το θύμα της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, οι φωνές του οποίου δεν εισακούονται στις Βρυξέλλες!
Για τον λόγο αυτόν, υποστήριξε, «θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις με την Τουρκία».
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Συρία και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να εργαστεί εποικοδομητικά για το θέμα.
Οπως μετέδωσε το Reuters, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, μέχρι τις 26 Μαρτίου:
«Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τότε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών», η οποία διεξαχθεί την ίδια ημέρα.
Στο ίδιο πλαίσιο έριξε εκ νέου στο τραπέζι των συνομιλιών για την επικαιροποίηση της συμφωνίας, τη χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την ΕΕ και την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.
Κατά τις συνομιλίες Ερντογάν στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές κατέληξαν ουσιαστικά σε αναθεώρηση της Συμφωνίας, με επικεφαλής των ειδικών ομάδων διαπραγμάτευσης, τους Γιοσέπ Μπορέλ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα
Οσον αφορά την κατάσταση στη Συρία σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα περιπολεί 6 χιλιόμετρα βόρεια του αυτοκινητοδρόμου Μ4, διευκρινίζοντας: οι τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν βόρεια του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργείται με άξονα τον αυτοκινητόδρομο M4 στην επαρχία Ιντλίμπ και οι ρωσικές δυνάμεις θα περιπολούν στη νότια πλευρά.
Σε περίπτωση που ο Ασαντ παραβιάσει την εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν, προειδοποίησε.
Οσο για το αίτημα αποστολής Patriot στην Τουρκία, υποστήριξε ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που έχει ήδη αποκτήσει η Αγκυρα από τη Ρωσία, δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος.
«Πόντιος Πιλάτος» ο Στόλτενμπεργκ στη συνάντηση με Ερντογάν
Σε αντίθεση με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν που στηλίτευσαν ανοικτά την τουρκική συμπεριφορά και τακτική στα σύνορα με την Ελλάδα (περισσότερα εδώ και εδώ), ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνάντησή του με τον Ερντογάν, προτίμησε –για μία ακόμη φορά– να τηρήσει στάση «Πόντιου Πιλάτου», κάνοντας λόγο για «κοινή πρόκληση» (!) από τη μεταναστευτική ροή στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Και αυτό την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος είχε μόλις εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας (κράτους-μέλους της Συμμαχίας) για το κλείσιμο των συνόρων στον Εβρο.
«Δεν έχει λογική και είναι ακατανόητο ότι ένας σύμμαχος και γείτονάς μας δείχνει με το δάχτυλο την Τουρκία ως υπεύθυνη για το Μεταναστευτικό. Είπα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή τη χώρα να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση και την ΕΕ ώστε να αποκομίσει άδικα κέρδη για τον εαυτό της», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν, με τον Στόλτενμπεργκ να ακούει χωρίς καμία απολύτως αντίδραση.
«Αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει ένα μεγάλο βάρος στο Μεταναστευτικό, πρέπει όμως να παίξει τον ρόλο της ώστε να βρεθεί μια λύση», αρκέστηκε να πει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ για να συμπληρώσει με ανάλογες κοινοτοπίες:
«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι μία κοινή πρόκληση, που απαιτεί κοινές λύσεις. Καλωσορίζω τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος».