Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (δεξιά στο κέντρο) και απέναντί του ο Νίκος Κοτζιάς (αριστερά) κατά τις συνομιλίες του Κραν-Μοντανά | Twitter
Επικαιρότητα

Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει δικαιώματα επέμβασης στην Κύπρο»

Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, η Αγκυρα επιμένει να διατηρήσει το καθεστώς των εγγυήσεων και μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να το χρησιμοποιήσει στο μέλλον
Protagon Team

Με την Τουρκία να παραμένει αμετακίνητη από τις θέσεις της για το σύστημα εγγυήσεων συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο θέρετρο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας

Η στάση της Αγκυρας έχει πάντως προκαλέσει την ενόχληση και την απογοήτευσης της ελληνικής πλευράς και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των συνομιλιών την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».

Επιπλέον, , όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Κοτζιάς είχε διάλογο –ενώπιον μάλιστα όλων των συμμετεχόντων- με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα θέματα των εγγυήσεων.

«Γιατί θέλετε να κρατήσετε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα; Πώς το εννοείτε; Θα κάνετε χρήση τους;» ήταν το ερώτημα του έλληνα υπουργού

Ο τούρκος υπουργός επισήμανε ότι η χώρα του θέλει να διατηρήσει τα δικαιώματα επέμβασης στην Κύπρο «για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε». Δεν απέκλεισε μάλιστα τη χρήση τους στο μέλλον λέγοντας ότι «δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς».

Οπως ακόμη έγινε γνωστό, η Τουρκία έχει καταθέσει πρόταση για δυνατότητα αναθεώρησης της Συνθήκης των Εγγυήσεων μετά από τρεις εκλογικούς κύκλους, δηλαδή μετά από 15 χρόνια. Ακόμη, επιθυμεί μόνιμη παρουσία στρατιωτικής δύναμης στο νησί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την Τρίτη την ελπίδα να υπάρξει ευθυγράμμιση με όσα ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά από όλους στη Διάσκεψη για την Κύπρο. «Υπήρχε μια λάμψη ελπίδας το πρωί, υπήρξαν κάποιες ανατροπές στη συνέχεια, ας ελπίσουμε ότι το απόγευμα θα επανέλθουμε στην πορεία ελπίδας», είπε.