Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου | REUTERS/Denis Balibouse
Επικαιρότητα

Τσαβούσογλου: Η Γαλλία φταίει για την αστάθεια στη Λιβύη

Το Παρίσι «έδειξε» ως υπεύθυνο η Αγκυρα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του γάλλου προέδρου μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Protagon Team

Με μια ευθεία κατηγορία ότι η Γαλλία είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Λιβύη, απάντησε η Αγκυρα στις δηλώσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επέκρινε τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του» συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στις λιβυκές υποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι τόνισε ότι «ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία».

Προσέθεσε ότι «η χώρα παρέχει άνευ όρων στήριξη στον [στρατάρχη Χαλίφα] Χάφταρ με αντάλλαγμα να έχει δικαίωμα ελέγχου στους φυσικούς πόρους της Λιβύης», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο…».

Σημείωσε ακόμη ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Ο Ακσόι τόνισε ακόμη ότι η υποστήριξη της Γαλλίας και των άλλων χωρών στον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος επιτίθεται στη «νόμιμη κυβέρνηση» (αυτή που εδρεύει στην Τρίπολη), είναι «η σοβαρότερη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Λιβύης».

«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη (του Βερολίνου), θα πρέπει πρώτα να σταματήσει να υποστηρίζει τον Χάφταρ», ανέφερε ο τούρκος εκπρόσωπος.