Το casus belli κατά της Ελλάδας επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων» στο Αιγαίο. Και στη συνήθη τακτική αντιστροφής της πραγματικότητας, επικαλέστηκε αναφορές ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία!
«Οχι μόνο 12 μίλια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων, ούτε ένα μίλι. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε έστω και ένα μίλι παραπάνω, και ας είναι μικρότερη η επέκταση», παρατήρησε ο Τσαβούσογλου και σε πλήρη περιφρόνηση –μία ακόμη– του Δικαίου της Θάλασσας (το οποίο αρνείται πεισματικά να υπογράψει η Τουρκία), συνέχισε κάνοντας αναφορά στο τουρκικό casus belli:
«Δεν δεχόμαστε ένα τετελεσμένο που θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα μας εγκλωβίσει στις ακτές μας, θα προκαλέσει ζημιά στα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα . Ισχύει και σήμερα η απόφαση που έχει πάρει το Κοινοβούλιο μας στις 8 Ιουνίου του 1995 ως απάντηση σε αυτήν απειλή» .
Υποστήριξε μάλιστα ότι «αυτή η απόφαση δεν είναι απειλή πολέμου (casus belli), αλλά η διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο».
Στο στόχαστρο του τούρκου ΥΠΕΞ δεν θα μπορούσαν να μη βρεθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία όπως επανέλαβε, «με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων είχαν τεθεί σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η κυριαρχία τους δόθηκε στην Ελλάδα με τον όρο της συνέχισης αυτού του καθεστώτος. Όμως από το 1960 η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν στρατιωτικοποιηθεί».
«Αυτό είναι απειλή για εμάς», τόνισε υποκριτικά, για να προσθέσει το παραλήρημά του:
«Εμείς ζητούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να επιστρέψει στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς
»Εμείς από την κρίση των Ιμίων το 1996 λέμε το εξής στην Ελλάδα: δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση στα νησιά , νησίδες και βραχονησίδες που δεν σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με τις συνθήκες. Aυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αν η Ελλάδα μαζί με τα άλλα θέματα είναι έτοιμη να λύσει κι αυτά τα θέματα και εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων όταν έρθει η ημέρα».
«Ελλάδα θα επιτεθεί στην Τουρκία»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν σταμάτησε όμως εδώ, αλλά έφθασε στο (επιεικώς γελοίο) σημείο να επικαλεστεί «αναφορές ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία». Οι αναφορές αυτές, είπε (υιοθετώντας τις πλήρως), σημαίνουν ότι η Αθήνα έχει «χάσει τα λογικά της».
Αντίστοιχα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι «ειλικρινής και έντιμη» όσον αφορά τα ζητήματα του Αιγαίου και του αγωγού East Med.
#URGENT Greece 'not sincere and honest' regarding Aegean, East Med. issues, Turkish foreign minister says, adding Athens blocks path to justice pic.twitter.com/X6QAbQy8ek
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) November 2, 2022
Türkiye slammed Greece over its "insincere" and "dishonest" position on the Aegean and East Mediterranean issues https://t.co/5XbJb3qDqZ pic.twitter.com/SyTvGQ8vlG
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) November 2, 2022
«Η Αθήνα, όμως, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να εναντιώνεται στην Αγκυρα», δήλωσε με νόημα, ενώ επανέλαβε και τους ισχυρισμούς περί έλλειψης σεβασμού των μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Athens knows very well what it means to oppose Ankara, says Turkish Foreign Minister Cavusoglu
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) November 2, 2022
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News