Σε έναν νέο κύκλο συζήτησης για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία της οικονομίας αλλά και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, μπήκε η χώρα. Και σε ένα τελευταίο επεισόδιο -πριν το επόμενο προφανώς-, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει ή να μη συμμετέχει σε αυτό.
Σε σχετικές αναφορές του την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ουάσινγκτον στην οποία συμμετείχε ο υπουργός στο Elliot School of International Affairs με θέμα το πού πάει η Ευρώπη, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» από αυτό.
Ο υπουργός είπε επίσης χαρακτηριστικά πως πρόσφατα «υποστήριξα στο Eurogroup ότι πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και δεν γέλασε κανένας γι’ αυτό», κάτι που ο ίδιος έκρινε πως αποτελεί μια ένδειξη πως «προχωράμε».
Ακόμη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιλαμβάνεται πως υπάρχει θέμα με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και απέρριψε το επιχείρημα του ηθικού κινδύνου.
Λαγκάρντ: «Δεν ζητάμε νέα μέτρα»
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της νωρίτερα την Πέμπτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε υπογραμμίσει ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά εφαρμογή συμφωνηθέντων.
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά και οι Έλληνες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι πολύ εντυπωσιακό, πρόσθεσε.
Η Λαγκάρντ είπε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκαν, ενώ τόνισε ότι επιμένει στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο συνεχίζει τη συζήτηση με την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Ακόμη για τα σχέδια μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η Λαγκάρντ είπε ότι η συνεργασία του με το ΔΝΤ θα συνεχισθεί, ενώ για την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήρε τη συμβολή του στην πρόοδο της Ευρωζώνης, αν και, όπως είπε, δεν συμφωνούσαν πάντοτε. Κρατούσε την Ευρωζώνη εστιασμένη στις κρίσιμες στιγμές, τόνισε.