Μια συνέντευξη διαφορετική από τις συνηθισμένες –πιο προσωπική και ως εκ τούτου πιο αποκαλυπτική και τελικά πιο πολιτική– έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Από τη μία, είναι ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών που είναι απολαυστικός. Εχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται, ενώ παράλληλα το αγγλοσαξονικό του «χιούμερ» (sic), οι σπουδές του στην Οξφόρδη και η «αστική αυτοπεποίθηση», που όπως λέει έχει, του δίνουν την άνεση να μη φοβάται τα λόγια του και παράλληλα να φιλοτεχνεί τις πολιτικές έννοιες με όμορφες εικόνες.
Από την άλλη, ήταν το πλαίσιο· δεν ήταν μια συμβατική συνέντευξη, αλλά εντασσόταν στη σειρά «Γεύμα με την “Καθημερινή”, με τον κ. Τσακαλώτο και τη Μαρία Κατσουνάκη να συζητούν στο «Bartesera» της Κολοκοτρώνη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ήπιε μια βαρελίσια μπίρα και έφαγε ένα τοστ.
Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για τα προτερήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση πήγε εκεί όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε αν με πιστεύει ότι με την πανδημία το πολιτικό σύστημα συνολικά πήρε μαθήματα.
«Να σας πω, δεν περίμενα ότι το πελατειακό κράτος θα επέστρεφε στον βαθμό που επέστρεψε. Παρότι, όπως καταλαβαίνετε, δεν είμαι και πρόεδρος του φαν κλαμπ του Κυριάκου Μητσοτάκη, πίστευα ότι σε αυτόν τον τομέα θα έκανε τη διαφορά», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
– «Ποιο καλό στοιχείο αναγνωρίζετε στον κ. Μητσοτάκη;».
– «Οτι ξέρει να διαλέγει συμβούλους. Δεν είναι λίγο».
– «Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν, κατά τη γνώμη σας, του Αλέξη Τσίπρα;».
– «Δύο. Εχει μια λαϊκότητα, που είναι χαρισματική. Η κόρη μου, στα 14 της, μου είπε ότι όταν ο Τσίπρας χαιρετάει τον κόσμο, είναι σαν το ψάρι μέσα στο νερό, ενώ εσύ σαν το ψάρι μέσα στο μέλι! Και το δεύτερο, ο “τακτικισμός”, που του επιτρέπει να βλέπει ένα θέμα μέσα από περισσότερες πλευρές, περισσότερες γωνίες».
–«Και ελάττωμα;».
– «Δύο. Εχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος».
– «Στην Αριστερά θα ασκούσατε κριτική;».
– «Δεν έχει ακόμη μια συλλογική σύλληψη για το πώς οι αξίες της, της συμμετοχικότητας, της δημοκρατικότητας, της αλληλεγγύης, μπορούν να διευρυνθούν και σε τομείς της πραγματικής οικονομίας».
Η «αστική αυτοπεποίθηση»
Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης –ιδίως σε αντιδιαστολή με την «ανασφάλεια» του κ. Τσίπρα– ήταν αυτά που είπε ο κ. Τσακαλώτος για τις δικές του σπουδές, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο αν τον επηρέασε η «αίγλη της εξουσίας».
«Λιγότερο από άλλους», είπε. «Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη (Queens College Oxford), που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Eχεις μια “αστική αυτοπεποίθηση”. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν. Ενα από τα χειρότερα πράγματα στον νεοφιλελευθερισμό δεν είναι οι ανισότητες. Είναι ότι έχει μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα. Η πιθανότητα ένα παιδί της εργατικής τάξης να ανελιχθεί κοινωνικά είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’60. Εκτός αν είναι very bright, παίρνει υποτροφίες, ξεχωρίζει για το μυαλό του κ.ο.κ. Αλλιώς οι πιθανότητες είναι ελάχιστες».
Ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας
Η συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου δόθηκε και με αφορμή το βιβλίο του «Στο κόκκινο σακίδιο» (εκδ. Πόλις). Σε αυτό αναφέρεται σε ένα σημείο και στον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Η δημοσιογράφος της «Κ» τού επεσήμανε ότι στο βιβλίο οι αναφορές του προς τον νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και υπουργό Οικονομικών στο πρώτο εξάμηνο του 2015 έχουν μια κριτική απόσταση, αλλά μιλάει για «την απόλυτη ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης» του κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε αν είδε την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα», που βασίζεται στο βιβλίο του προκατόχου του.
«Oχι. Δεν είχα το σθένος!», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος, για να συμπληρώσει: «Με παρουσιάζει, έμαθα, σαν αυτόν που μετέφερε τα σλάιντ!.. Eχω διαβάσει βέβαια αρκετά μέρη του βιβλίου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί ότι είναι ο άνθρωπος με τις bright ideas, που κάποτε, πράγματι, έχει, γιατί είναι εμπνευσμένος, αλλά και κάποτε δεν έχει. Μπορεί να σκεφτεί κάτι έξω από τα στερεότυπα, αλλά δεν έχει την αίσθηση του κόμματος. Μπροστά στον Βαρουφάκη, ο Τσίπρας είναι υπόδειγμα συλλογικότητας και δημοκρατίας».