Ο ευρωβουλευτής του AfD Μαξιμίλιαν Κρα θεωρείται εξτρεμιστής, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι χρηματίζεται από τη Μόσχα | REUTERS/Fabrizio Bensch
Επικαιρότητα

«Τσάιναγκεϊτ» στο Βερολίνο με πρωταγωνιστή τον Κρα του AfD

Ο ευρωβουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είχε προσλάβει βοηθό του έναν κινέζο πράκτορα που δρούσε υπέρ των συμφερόντων της πατρίδας του
Protagon Team

Καθημερινές είναι οι αποκαλύψεις ότι στη Γερμανία δρουν κατάσκοποι των εχθρών της Δύσης, δηλαδή των Ρώσων και των Κινέζων, και ότι συνδέονται με την εχθρική προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη «γερμανική» Κομισιόν ντόπια Ακροδεξιά. «Επειτα από χρόνια υποψιών», έγραψε η Repubblica, «προέκυψε ότι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Μαξιμίλιαν Κρα, του επικεφαλής του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Γιάν Γκούο, είναι κινέζος κατάσκοπος. Ο άνδρας συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής στη Δρέσδη με εισαγγελική εντολή. Ερευνήθηκαν και τα διαμερίσματά του στις Βρυξέλλες και στη Δρέσδη».

Οταν εξελέγη ευρωβουλευτής, το 2019, ο Κρα προσέλαβε τον Γκούο βοηθό του. Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε η ιταλική ανταπόκριση από το Βερολίνο, οι Κινέζοι με γερμανικό διαβατήριο έχουν διπλασιαστεί. «Ο συγκεκριμένος δήλωνε την απόλυτη πίστη του στο κινεζικό καθεστώς, εκφραζόταν υπέρ της προσάρτησης της Ταϊβάν, ενώ ενημέρωνε έναν αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών στο Πεκίνο για ό,τι συνέβαινε στην Ευρωβουλή και ενδιέφερε την Κίνα».  

Και συνέχισε η ανταποκρίτρια: «Συγχρόνως ο Γκούο έπαιζε και τον ρόλο του αντιφρονούντος και κατάφερε να διεισδύσει στις ομάδες των αντιπάλων του Σι Τζινπίνγκ  στη Γερμανία. Προσπάθησε να κλέψει τα στοιχεία τους, ώστε να τα αποστείλει στο Πεκίνο. Σε μια τέτοια ομάδα κατάφερε να πιάσει και πόστο, αφού έγινε ‘‘γενικός γραμματέας’’, όπως έγραψε το μέσο Zeit.  Υπήρξε επικίνδυνος πληροφοριοδότης επ’ αμοιβή, στην υπηρεσία ενός καθεστώτος που τρομοκρατεί τους κινέζους αντιφρονούντες στην Ευρώπη».

Ακολούθησε αναφορά πεπραγμένων: «Ο Γκούο συνάντησε τον Κρα στη Δρέσδη. Ο ευρωβουλευτής του προσέφερε θέση στο γραφείο του και τον πήρε στις Βρυξέλλες. Πριν από μια δεκαετία ο Γκούο είχε προσφερθεί να εργαστεί για τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, όμως οι γερμανοί πράκτορες ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν κινέζος κατάσκοπος. Οπως αποκαλύφθηκε, η πρόσφατη εισαγγελική εντολή για τη σύλληψή του βασίστηκε στο υλικό των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας.

»Το σκάνδαλο με τους κινέζους πράκτορες είναι ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα του Κρα. Τα γερμανικά media επικέντρωσαν επάνω του και για δύο άλλα επεισόδια, πολύ σοβαρά. Ο ευρωβουλευτής του AfD θεωρείται εξτρεμιστής. Περί το τέλος του 2023 ανακρίθηκε από το FBI ενώ επέστρεφε από μια εκδήλωση των Ρεπουμπλικανών. Η εις βάρος του υποψία ότι χρηματιζόταν από τη Ρωσία προέκυψε από συνομιλία του με έναν γνωστό φιλορώσο ακτιβιστή, τον Ολεγκ Βολοσίν. Κατά την ανάκριση οι πράκτορες του FBI βρήκαν πάνω του 3.000 ευρώ μετρητά.

»Η υπόθεση του κινέζου κατασκόπου έχει πυροδοτήσει αγανακτισμένες αντιδράσεις από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης, έτσι κάποιοι υπουργοί της ομιλούν περί ‘‘επίθεσης κατά της δημοκρατίας’’. Στο θέμα του Γκούα υπήρξε σουρεαλιστική αντίδραση από την Κίνα. Οι Κινέζοι είπαν ότι οι κατηγορίες της γερμανικής εισαγγελίας είναι ‘‘εικασίες με στόχο τη δυσφήμιση της Κίνας’’».