755
O Aντρέ - Φρανκ Ζαμπό Ανγκισά πανηγυριζει το δεύτερο τέρμα των ναπολιτάνων στον θρίαμβο επί της ομάδας του Κλοπ | Getty Ιmages

Τσάμπιονς Λιγκ, η αυλή των θαυμάτων

Sportscaster Sportscaster 8 Σεπτεμβρίου 2022, 14:55
O Aντρέ - Φρανκ Ζαμπό Ανγκισά πανηγυριζει το δεύτερο τέρμα των ναπολιτάνων στον θρίαμβο επί της ομάδας του Κλοπ
|Getty Ιmages

Τσάμπιονς Λιγκ, η αυλή των θαυμάτων

Sportscaster Sportscaster 8 Σεπτεμβρίου 2022, 14:55

Στο «Ντιέγκο Μαραντόνα» της Νάπολης, η Λίβερπουλ γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Περισσότερο από τη συντριβή της (4-1) από τους «Παρτενοπέι», ήταν «σοκαριστική» η εμφάνισή της. Σε τέτοιο βαθμό, που ένας εκπρόσωπος των media στη συνέντευξη Τύπου ρώτησε τον Γίργκεν Κλοπ αν ανησυχεί για τη θέση του. «Οχι ιδιαίτερα, αλλά ποιος ξέρει;», αποκρίθηκε ο γερμανός τεχνικός, ένα 24ωρο μετά την απόλυση του συναδέλφου και συμπατριώτη του, Τόμας Τούχελ, από την Τσέλσι. «Η διαφορά είναι ότι έχουμε διαφορετικές διοικήσεις. Οι δικοί μας ιδιοκτήτες είναι ήρεμοι και περιμένουν από μένα να βρω τη λύση. Ετσι το βλέπουν. Την ημέρα που θα αλλάξουν γνώμη, θα μου το πουν». Η Λίβερπουλ δέχτηκε και τα 4 γκολ μέσα σε 47 λεπτά. Ηταν η πιο βαριά ήττα της στην Ευρώπη από τις 7 Δεκεμβρίου του 1966 (5-1 από τον Αγιαξ) – ο Κλοπ δεν είχε γεννηθεί ακόμη.

Στο Ζάγκρεμπ η Τσέλσι ηττήθηκε (1-0) από την τοπική Ντινάμο, η οποία μέχρι προχθές είχε κερδίσει μόλις τρία από τα 36 παιχνίδια της σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η νέα ιδιοκτησία του λονδρέζικου συλλόγου, που δαπάνησε (σχεδόν) 300 εκατομμύρια ευρώ στο θερινό μεταγραφικό παζάρι, δεν μπορούσε να αφήσει ατιμώρητη μια τέτοια ταπείνωση. «Την πλήρωσε», βεβαίως, ο προπονητής: ο Τούχελ, ο οποίος το 2021 την είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της.

Με το «καλημέρα» στη διοργάνωση απολύθηκε κι άλλος ένας προπονητής: ο 36χρονος Ιταλός, Ντομένικο Τεντέσκο, που είχε αναλάβει τη Λειψία μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ομάδα του γνώρισε βαριά ήττα (1-4), στο γήπεδό της, από τη Σαχτάρ Ντονέτσκ: μια ομάδα λαβωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έχει χάσει τους καλύτερους παίκτες της και θα δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στη Βαρσοβία.

Το πρόσωπο της 1ης αγωνιστικής ήταν ο τρομερός Ερλινγκ Χάαλαντ. Μετά τα 10 γκολ που έχει πετύχει σε έξι ματς της Πρέμιερ Λιγκ, το βράδυ της Τετάρτης σκόραρε άλλα δυο στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», στο ματς της Μάντσεστερ Σίτι με τη Σεβίλλη. Τα κατορθώματα του νορβηγού «killer», ιδίως στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι πρωτοφανή. Από αυτή τη διοργάνωση, άλλωστε, αναδείχτηκε το εκπληκτικό του ταλέντο. Ως «ρούκι», με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ, σκόραρε από την πρώτη του, κιόλας, ευρωπαϊκή εμφάνιση. Το ίδιο και όταν πήρε μεταγραφή στην Ντόρτμουντ, μερικούς μήνες αργότερα. Τώρα το έκανε με τη Σίτι. Μόλις τρεις παίκτες το είχαν κατορθώσει στο παρελθόν (να σκοράρουν στο ντεμπούτο τους στο Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις διαφορετικούς συλλόγους): ο Μοριέντες, ο Σαβιόλα και ο Ιμπραΐμοβιτς. Σε 20 ματς μετράει 25 γκολ. Στον ίδιο αριθμό αγώνων ο αρχισκόρερ της διοργάνωσης, Κριστιάνο Ρονάλντο (που έπειτα από 20 χρόνια χρόνια δεν θα τον δούμε, εφέτος, στα γήπεδά της), δεν είχε πετύχει ούτε ένα.

Ενας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της πρεμιέρας ήταν και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Σκόραρε τρεις φορές στο 5-1 της Μπαρτσελόνα επί της Βικτόρια Πίλζεν, στο «Καμπ Νου», και συμπλήρωσε 35 γκολ στους 27 τελευταίους του αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στα 34 έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει σημειώσει «χατ-τρικ» στη διοργάνωση με τρεις διαφορετικούς συλλόγους (Ντόρτμουντ, Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα).

Την ίδια ώρα στον «όμιλο του θανάτου» η παλιά του ομάδα, Μπάγερν Μονάχου, δικαίωνε όσους προέβλεπαν ότι η φυγή του πολωνού «στράικερ» δεν θα την αποδυναμώσει. Οι Βαυαροί έδωσαν μια υπέροχη παράσταση στο Μιλάνο, νικώντας την Ιντερ, με το τελικό σκορ (2-0) να μη λέει την αλήθεια για τη συντριπτική τους υπεροχή. Αξίζει να δείτε στο Ιντερνετ με τι ταχύτητα οι παίκτες της Μπάγερν άλλαξαν εννέα πάσες, πριν πετύχουν το δεύτερο γκολ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης άρχισε την εκστρατεία της για την κατάκτηση της 15ης Κούπας της με μια εύκολη νίκη (3-0) επί της Σέλτικ. Ο Κάρλο Αντσελότι έφτασε τις 98 νίκες στη διοργάνωση, και είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων να καταρρίψει το ρεκόρ του θρυλικού σκωτσέζου τεχνικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σερ Αλεξ Φέργκιουσον (102 νίκες). Είναι ο μόνος προπονητής που έχει στη συλλογή του 4 τρόπαια Τσάμπιονς Λιγκ, και διεκδικεί το πέμπτο στην τελευταία του δουλειά πριν βγει στη σύνταξη.

Στο «Παρκ Ντε Πρενς», στην αναμέτρηση της Παρί Σεν-Ζερμέν με τη Γιουβέντους (2-1), ο προπονητής της γαλλικής ομάδας, Κριστόφ Γκαλτιέ, απέσυρε από τον αγωνιστικό χώρο τον Λιονέλ Μέσι στο 84ο λεπτό. Ηταν η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014, που ο (35χρονος, πλέον) αργεντινός σούπερ-σταρ έγινε αλλαγή σε παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το ματς Ατλέτικο – Πόρτο, στη Μαδρίτη, είχε απίθανο φινάλε. Και τα τρία γκολ της αναμέτρησης (νίκησαν 2-1 οι γηπεδούχοι) επιτεύχθηκαν στις καθυστερήσεις, ενώ η πορτογαλική ομάδα έπαιζε με 10 παίκτες. Το νικητήριο τέρμα το σκόραρε στο 90+11′ ο Αντουάν Γκριζμάν.

Η διήμερη πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ 2022-2023 έμοιαζε με promo που διαφήμιζε τη διοργάνωση. Μας πρόσφερε πλούσιο θέαμα, 49 γκολ (σε 16 ματς), απίθανες επιδόσεις και εκπλήξεις. Ολες τις συγκινήσεις που αναζητά κανείς στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...