Η τροπολογία για τα τυπικά προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, έβαλε φωτιά στην συνεδρίαση της Οολομέλειας της Βουλής το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι ενστάσεις εστιάζονταν στην σχετική ρύθμιση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να βγάλει «μικροκομματικό μεροκάματο» χωρίς σεβασμό στα θέματα εθνικής ασφάλειας.
Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε με σφοδρότητα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εργαλειοποιεί» τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφάλειας με μόνο στόχο να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε σημείο επισήμανσης εκ μέρους της τότε αντιπολίτευσης από σεβασμό στο κύρος της υπηρεσίας.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για «φωτογραφική ρύθμιση» ενώ οι κλιμακούμενες αντιδράσεις έφτασαν μέχρι την αποχώρηση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να καταγγέλλει την διαδικασία και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι ανακόλουθη με την προηγούμενη ρητορεία της περί «αριστείας».
Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε πει προς την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα».
Από τη διαδικασία και την ψηφοφορία αποχώρησαν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 αντιδρώντας τόσο στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, όσο και για την κατάθεση των υπουργικών τροπολογιών.
Γεραπετρίτης: «Ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε αναγνωρισμένο πτυχίο»
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σέβεται τους κανόνες της κοινοβουλευτικής ηθικής και ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον διοικητή που θεωρεί ότι έτσι θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον. «Υπάρχουν κανόνες κοινοβουλευτικής ηθικής οι οποίοι είναι πάρα πολύ σοβαροί. Αναζητήστε ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως στο οποίο η αντιπολίτευση να μέμφεται την συμπολίτευση για θέματα που αφορούν εθνική υπηρεσία πληροφοριών» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. Πρόσθεσε μάλιστα: «Εθνική υπηρεσία πληροφοριών σημαίνει την δυνατότητα της κυβέρνησης να θέτει τους όρους έτσι ώστε να μπορεί η υπηρεσία αυτή να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος της εθνικής ασφάλειας της δημόσιας τάξης. Εθνική υπηρεσία πληροφοριών σημαίνει να υπάρχει η δυνατότητα να διορίζεται πρόσωπο και να ορίζονται τα προσόντα έτσι ώστε να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Ορίζονται τα προσόντα σήμερα και για το μέλλον δεν υπάρχει καμία αναδρομικότητα και μετά θα διοριστεί ο διοικητής».
Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε αναγνωρισμένο πτυχίο. «Αυτό το γνωρίζετε; Ο κ. Ρουμπάτης δεν είχε πιστοποιημένο η αναγνωρισμένο πτυχίο αλλά αυτό δεν προσεβλήθη ποτέ από την τότε αντιπολίτευση. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στα προσόντα».
Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε και στην προηγούμενη προειδοποίηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει την τροπολογία. «Οι εκφράσεις όπως “σας προειδοποιούμε και μην τολμήσετε” είναι προσβολή της Δημοκρατίας. Δημοκρατία σημαίνει να σέβεστε τους κανόνες που έφεραν αυτό το ισοζύγιο πολιτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή ας το σεβαστούμε αυτό για μία φορά» σημείωσε.
Οικονόμου: «Απαιτείται συναίνεση σε θέματα εθνικής ασφαλείας»
Από πλευράς κυβέρνησης την τροπολογία εισηγήθηκε ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου: «Για τα προσόντα αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία. Όμως θα ήθελα να κάνω μια υπόμνηση. Μέχρι τώρα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική πάνω στο θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω έκκληση στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας: να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην μικροπολιτική προσέγγιση των θεμάτων αυτών. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων».