Εικόνες σαν κι αυτήν είναι γνώριμες, πλέον, στους Τούρκους | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Το «τρομοκρατικό» εξάμηνο της Τουρκίας

Η επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη είναι ακόμη ένα περιστατικό στα, ήδη, πολλά που έχουν χτυπήσει τη γειτονική χώρα τους τελευταίους μήνες. Θυμηθείτε τι έχει προηγηθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα από video και φωτογραφίες
Τάκης Καραγιάννης

Τα όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη πριν από λίγες ώρες, με την επιβεβαίωση μάλιστα ότι πρόκειται για χτύπημα των τζιχαντιστών του ISIS, ήταν η προαναγγελθείσα κατάληξη των όσων έχουν αρχίσει από το περασμένο καλοκαίρι. Η Τουρκία βιώνει τις συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής που έχει χαράξει και τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια ο Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό είναι κάτι που το αναφέρουν όλο και περισσότεροι στην Τουρκία, με τις τελευταίες εξελίξεις να φέρνουν το Ισλαμικό κράτος πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα.

«Στην αρχή πίστεψα πως πρόκειται για κάποιον ισχυρό κεραυνό. Κοίταξα έξω από το παράθυρό μου και είδα πως ο ουρανός είναι καθαρός, δεν έβρεχε, δεν υπήρχαν σύννεφα και, σίγουρα, δεν μπορούσε να είναι κεραυνός. Μετά κατάλαβα. Περιμέναμε πως αργά ή γρήγορα θα συμβεί κι εδώ κάτι», λέει στο VICE ο Τούνα Γκόντες, διευθυντής σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά από το Σουλτάναχμετ, όπου και σημειώθηκε το τρομοκρατικό χτύπημα, το πρωί της Τρίτης.

Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας υποφέρει εδώ και καιρό, λένε όσοι ασχολούνται με τον κλάδο, εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Τώρα προβλέπουν πως οι αφίξεις ξένων τουριστών θα είναι ακόμη λιγότερες

Η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι καλή. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το σήμερα, αυτό αφορά τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο. Από το καλοκαίρι, δηλαδή, όταν και οι μάχες σε Συρία και Ιράκ κλιμακώθηκαν και άρχισαν οι μεγάλες προσφυγικές ροές. Από τότε και μετά, τουλάχιστον άλλες τέσσερις μεγάλες εκρήξεις έχουν σημειωθεί σε πόλεις της γειτονικής μας χώρας, είτε ως άμεσα τρομοκρατικά χτυπήματα, είτε ως έμμεσα.

Ιούνιος – Ντιγιαρμπακίρ

Στα νοτιοανατολικά της χώρας, εκεί όπου Τουρκία, Συρία και Ιράκ ενώνουν τα εδάφη τους, είναι τα προπύργια των Κούρδων. Εκεί χτυπά η καρδιά τους, εκεί διεκδικούν και τα εδάφη για να θεσπίσουν το ανεξάρτητο κράτος τους. Το Ντιγιαρμπακίρ έχει, σχεδόν, ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ενα εκατομμύριο κάτοικοι, οι οποίοι στις 5 Ιουνίου άκουσαν εκκωφαντικές εκρήξεις. Στις 17.55, τέσσερα άτομα χάνουν τη ζωή τους και άλλα 100 τραυματίζονται. Ολοι τους συμμετείχαν σε φιλοκουρδικές διαδηλώσεις, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Το φιλοκουρδικό κόμμα (HDΡ) το οποίο είδε οπαδούς του να σκοτώνονται και ψηφοφόρους του να τραυματίζονται μιλά ξεκάθαρα για παρακράτος και τρομοκρατική ενέργεια που οργανώθηκε από αυτό. Είχαν προηγηθεί δύο βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία του κόμματος στην Αντάνα και το Μερσίν.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση -η οποία παραλίγο να σκοτώσει τον αρχηγό του κόμματος, Σελαχετίν Ντεμιρτάς-, με την Τουρκία να εξακολουθεί να τονίζει πως άντρες του ISIS βρίσκονται πίσω απ΄όλα αυτά.

Ιούλιος – Σουρούτς

Λίγες ημέρες αργότερα, πάλι στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, 33 άτομα χάνουν τη ζωή τους και άλλα 104 τραυματίζονται. Το ημερολόγιο γράφει 20 Ιουλίου και στο χωριό Σουρούτς εκατοντάδες Κούρδοι βρίσκονται έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο «Αμάρα» για να παρακολουθήσουν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Μέσα στο αμφιθέατρο του «Αμάρα», μέλη του ESP, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δίνουν συνέντευξη Τύπου για τα σχέδιά τους για τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν τους μαχόμενους Κούρδους στη γειτονική πόλη Κομπάνι. Τα δύο μέρη χωρίζουν, μόλις, 10 χιλιόμετρα και ο αγώνας των μαχητών εκεί έχει γίνει σύμβολο για όλο τον κόσμο, εξαιτίας της αυτοθυσίας που έχουν δείξει. Το Κομπάνι έχει απελευθερωθεί, οι άντρες του ISIS δεν βρίσκονται πια στην πόλη και 300 άτομα έχουν ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Μόνο που πρώτα σταμάτησαν στο Σουρούτς, όπου και κάποιοι έμελλε να σκοτωθούν.

Την επόμενη ημέρα, το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία θεωρείται -επίσημα- η πρώτη που γίνεται από τον ISIS στην Τουρκία.

Οκτώβριος – Αγκυρα

Εχουν περάσει μόλις τέσσερα λεπτά μετά τις 10.00, της 10ης ημέρας του Οκτώβρη και η τουρκική πρωτεύουσα συγκλονίζεται από δύο μεγάλες εκρήξεις. Μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί, οι τραυματίες από την επίθεση χαροπαλεύουν και κάποιοι τελικά υποκύπτουν στα τραύματά τους, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό των νεκρών στους 102, ενώ περισσότερα από 400 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία και αργότερα πήραν εξιτήρια. Και πάλι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το περιστατικό έγινε εναντίον διαδηλωτών. Και πάλι, ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι αρκετοί Κούρδοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και του PKK.

Είναι η μεγαλύτερη και η πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει γίνει στη γειτονική μας χώρα τα τελευταία χρόνια, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει αργότερα πως τα κίνητρα των δραστών ήταν να προκαλέσουν διαίρεση και αναταραχή στο κοινωνικό σύνολο. Η επίθεση έρχεται 21 ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές και κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα, ενώ οι δικαστικές Αρχές αποκάλυψαν πως ο ένας εκ των δύο δραστών ήταν ο νεότερος αδερφός ενός εκ των δραστών της επίθεση στο Σουρούτς. Και οι δυο τους είχαν σημαία του ISIS ραμμένη στα ρούχα τους.

 

Σε όλα τα παραπάνω, είναι κι άλλα που μπoρούν να προστεθούν. Την πρώτη ημέρα του περασμένου Δεκεμβρίου, έκρηξη σημειώνεται δίπλα σε συρμό του μετρό, ο οποίος πλησιάζει σε σταθμό της Κωνσταντινούπολης. Οι επίσημες εκδοχές μιλούν για βλάβη στον μετασχηματιστή. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν νεκροί. Πέντε άτομα τραυματίζονται, πολλά ερωτήματα παραμένουν.

Κυρίως για τον Ερντογάν, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την οργή του κόσμου, πλέον, ο οποίος με μηνύματα στα social media τον καλεί να αλλάξει τακτική στο θέμα της Συρίας.