Κατεστραμμένα αυτοκίνητα στο σημείο της έκρηξης στο Καράτσι | REUTERS/Shakil Adil
Επικαιρότητα

Τρομοκρατική επίθεση στο Πακιστάν: Δύο κινέζοι μηχανικοί νεκροί από έκρηξη στο Καράτσι

Ενα βυτιοφόρο εξερράγη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών μελών «κινεζικής αντιπροσωπείας μηχανικών και επενδυτών. Την ευθύνη ανέλαβε η ένοπλη οργάνωση BLA που επιδιώκει την ανεξαρτησία του Βαλουχιστάν
Protagon Team

Δύο κινέζοι πολίτες σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν από έκρηξη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Καράτσι στο νότιο Πακιστάν.

Η αστυνομία και η επαρχιακή κυβέρνηση δήλωσαν ότι ένα βυτιοφόρο εξερράγη έξω από το αεροδρόμιο, που είναι το μεγαλύτερο του Πακιστάν, το βράδυ της Κυριακής.

Σε μια δήλωση που εστάλη με email σε δημοσιογράφους, η αυτονομιστική μαχητική ομάδα Baloch Liberation Army (BLA, Απελευθερωτικός Στρατός του Βαλουχιστάν) ανακοίνωσε ότι η έκρηξη ήταν δική της ενέργεια που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με στόχο «μια αυτοκινητοπομπή με υψηλόβαθμους κινέζους μηχανικούς και επενδυτές», η οποία είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο.

Η κινεζική πρεσβεία στο Πακιστάν είπε ότι μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε κινέζικο προσωπικό της εταιρείας Port Qasim Electric Power Company δέχθηκε επίθεση γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα).

«Η κινεζική πρεσβεία και τα γενικά προξενεία στο Πακιστάν καταδικάζουν έντονα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση, εκφράζουν βαθιά συλλυπητήρια στα αθώα θύματα και των δύο χωρών και ειλικρινή συλλυπητήρια στους τραυματίες και τις οικογένειές τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Βίντεο έδειξαν φλόγες να τυλίγουν αυτοκίνητα και μια πυκνή στήλη καπνού να υψώνεται από το σημείο της έκρηξης.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και αστυνομικοί.

Ο Ραχάτ Χουσεΐν, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα πολιτικής αεροπορίας, είπε ότι η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που σείστηκαν κτίρια του αεροδρομίου.

Χιλιάδες κινέζοι εργάτες βρίσκονται στο Πακιστάν, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για τον νέο «δρόμο του μεταξιού», την πρωτοβουλία του Σι Τζινπίνγκ, που επιδιώκει να συνδέσει την κινεζική πρωτεύουσα με τη νότια και κεντρική Ασία, αλλά και την Ευρώπη, κατασκευάζοντας έργα υποδομών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η οργάνωση BLA επιδιώκει την ανεξαρτησία της επαρχίας Βαλουχιστάν, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Πακιστάν και συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Τον Αύγουστο εξαπέλυσε συντονισμένες επιθέσεις στην επαρχία, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 70 άνθρωποι.

Η BLA στοχεύει συγκεκριμένα κινεζικά συμφέροντα, ιδιαίτερα το στρατηγικό λιμάνι Γκουαντάρ στην Αραβική Θάλασσα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι βοήθησε το Ισλαμαμπάντ να εκμεταλλευτεί την επαρχία.

Ανάμεσα σε άλλες επιθέσεις, έχει σκοτώσει κινέζους πολίτες που εργάζονταν στην περιοχή και έχει επιτεθεί στο προξενείο του Πεκίνου στο Καράτσι.