Ενα μικρό κορίτσι ανασύρεται ζωντανό από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε μετά από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας, στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας | REUTERS/Sertac Kayar
Επικαιρότητα

Τρομακτικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε Τουρκία και Συρία – χιλιάδες οι νεκροί

Εικόνες καταστροφής, με ολόκληρες πολυκατοικίες και κτίρια να έχουν καταρρεύσει, και στις δύο πλευρές των συνόρων, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Νέα ισχυρή δόνηση 7,7 Ρίχτερ. Επταήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Ερντογάν
Protagon Team

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας την κεντρική και νότια Τουρκία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιάντεπ,  καθώς και τη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2.651 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες άλλοι.

Στις 12:25 ώρα Ελλάδας σημειώθηκε νέα πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, ενώ νωρίτερα είχαν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με πολλούς από αυτούς να κυμαίνονται έως και έξι βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο αριθμός των νεκρών από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα αυξήθηκε στους 1.651, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. Τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 3.471 κτίρια κατέρρευσαν, προσέθεσε.

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές σε πόλλες πόλεις –μεταξύ των οποίων τα Αδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα και η Ντιγιάρμπακιρ– εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγαλύτερος

Προηγουμένως, στην επίσημη ανακοίνωσή της στις πέντε το απόγευμα (τοπική ώρα), η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) μιλούσε για 1.498 νεκρούς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος «λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα στις 6 Φεβρουαρίου». «Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

Τα θύματα στη Συρία επίσης συνέχιζαν να αυξάνονται το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, 570 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.403 τραυματίστηκαν στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας και της Ταρτούς. Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο ομάδων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, τουλάχιστον 430 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Ενας διασώστης μεταφέρει ένα μικρό παιδί που βρισκόταν εγκλωβισμένο στα ερείπια, στο Αζάζ της Συρίας – REUTERS/via Reuters TV

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.315 τραυματίστηκαν στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Λαττάκειας, της Χάμα και της Ταρτούς – όλες ελέγχονται από το καθεστώς. Ο προηγούμενους απολογισμός έκανε λόγο για 371 νεκρούς και 1.089 τραυματίες. Το πρακτορείο SANA μετέδωσε φωτογραφίες που δείχνουν σημαντικές καταστροφές σε πολλές πόλεις, όπως στη Λαττάκεια, όπου ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν.

Στο Χαλέπι, μια πόλη που υπέστη μεγάλες καταστροφές λόγω του πολέμου την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον 46 κτίρια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 150 άνθρωποι. Στη Χάμα, κατέρρευσε ένα οκταώροφο κτίριο όπου βρίσκονταν περίπου 125 ένοικοι, ανέφερε μια πηγή της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου. Οι διασώστες επιχειρούσαν επί πολλές ώρες και με κάθε μέσο προκειμένου να ανασύρουν ανθρώπους –συχνά νεκρούς– από τα χαλάσματα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όλη την εβδομάδα. Το υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε από την πλευρά του ότι το διυλιστήριο της Μπανιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 350 και ότι οι τραυματίες ανήλθαν σε πολλές εκατοντάδες, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί καθώς «εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένες». Τα Λευκά Κράνη ζήτησαν να τους σταλούν βαρέα οχήματα καθώς αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες» στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να εντοπίσουν και να ανασύρουν τους επιζώντες. Οπως είπαν, έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς 133 κτίρια και άλλα 272 εν μέρει, ενώ ρωγμές διαπιστώνονται σε χιλιάδες σπίτια στη βορειοδυτική Συρία.

Σοβαρές ζημιές καταγράφονται επίσης στις ζώνες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως στην Αζάζ και την Τζαραμπλούς (βορείως του Χαλεπιού) και τη Σαρμάντα (βορείως του Ιντλίμπ).

Γκρεμισμένο κτίριο στη Μαλάτια της Τουρκίας – Depo Photos via REUTERS

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του αμερικανικού σεισμολογικού ινστιτούτου (USGS) ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων. Κατά την εκτίμηση της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών. Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην τουρκική περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.

Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ, το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή είχε παραλύσει τα κυριότερα αεροδρόμια στα Αδανα, στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονταν οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά μόνο πιτζάμες μέσα στο σφοδρό κρύο.

Στις πρώτες του δηλώσεις από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Αγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην τραγωδία τονίζοντας, ακριβώς, ότι οι καιρικές συνθήκες περιπλέκουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

«Ολοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά», υπογράμμισε.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, το Κάιρο και την Κύπρο και είχε μεγάλη διάρκεια, καθώς κράτησε σχεδόν ένα λεπτό. Ακολούθησαν τουλάχιστον 20 μεγάλοι μετασεισμοί, ο ισχυρότερος των οποίων ήταν 6,6 Ρίχτερ.

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.

Ο,τι απέμεινε από πολυκατοικία στο Αντιγιαμάν της Τουρκίας – Burhan Bulut/via REUTERS
Δεκάδες διασώστες και πολίτες αναζητούν επιζώντες στην Ντιγιάρπακιρ – REUTERS/Sertac Kayar

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 50 άνθρωποι.

Εκκληση για διεθνή βοήθεια

«Ολες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε νωρίτερα ο Ερντογάν. Ο αριθμός αυτός αυξανόταν διαρκώς.

Διασώστες και πολίτες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια πολυκατοικίας στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας – REUTERS/Sertac Kayar

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu. Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ισραήλ, η Ρωσία, ακόμα και η Ουκρανία προσφέρθηκαν επίσης να στείλουν βοήθεια.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στον «φιλικό» τουρκικό λαό μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη χώρα, ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία», ανέφερε στο Twitter ο ουκρανός πρόεδρος. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια», πρόσθεσε.

Αναζητώντας επιζώντες στα χαλάσματα κτιρίου στα Αδανα – Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Συλλυπητήρια απέστειλε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Παρακαλώ δεχθείτε τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες και την ευρεία καταστροφή που προκάλεσε ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα σας», έγραψε ο ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του προς τον Ερντογάν. «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε στον Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι η Ρωσία μοιράζεται «τη λύπη και τον πόνο όσων έχασαν αγαπημένους τους» και έχει ήδη επισημάνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Δαμασκό.

Επιπτώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν ότι για λόγους ασφαλείας αναστέλλουν τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό.

«Εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πετρελαϊκών εξαγωγών και να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο συμβάν, αναστέλλονται οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει την επαρχία του Κουρδιστάν με την Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Φυσικών Πόρων αυτής της αυτόνομης περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.