Σπίτια στις φλόγες κοντά στο Τσίκο της Καλιφόρνιας | REUTERS/Fred Greaves
Επικαιρότητα

Τρομακτικές πυρκαγιές σε ΗΠΑ και Καναδά: Κάηκαν τουριστικό θέρετρο και εκατομμύρια στρέμματα

Σχεδόν τα μισά κτίρια του Τζάσπερ στα καναδικά Βραχώδη Ορη καταστράφηκαν από τις φλόγες, ενώ 25.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Μεγάλες καταστροφές στη βόρεια Καλιφόρνια, κοντά στο Τσίκο, και στο Ορεγκον
Protagon Team

Οι πυροσβέστες σε δυτικές ΗΠΑ και Καναδά δίνουν σκληρή μάχη με τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις, ενώ μεγάλα τμήματα της ιστορικής πόλης Τζάσπερ στην Αλμπέρτα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Οι καναδικές αρχές απομάκρυναν 20.000 τουρίστες και 5.000 κατοίκους από το Τζάσπερ.

Σύμφωνα με τις αρχές, το 30%-50% των κτιρίων της πόλης έχει καταστραφεί.

Ο Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για «συγκλονιστικές εικόνες» μετά την πυρκαγιά σε ένα τμήμα της πόλης Τζάσπερ, η οποία βρίσκεται στον δυτικό Καναδά, στην καρδιά ενός πολύ δημοφιλούς εθνικού πάρκου, που έχει πληγεί από πολλές δασικές πυρκαγιές.

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονταν το Τζάσπερ στα καναδικά Βραχώδη Ορη – Tourism Jasper

«Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική είναι καθοδόν προς τον Καναδά για να βοηθήσουν τις ομάδες μας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην Αλμπέρτα», έγραψε στο Χ.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η δακρυσμένη πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, Ντανιέλ Σμιθ, δυσκολευόταν να αφηγηθεί το μέγεθος της ζημιάς. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης για οποιαδήποτε κοινότητα» είπε, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Πάρκο του Τζάσπερ ήταν «πηγή υπερηφάνειας» για πολλές γενιές στην πόλη.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται ετησίως το συγκεκριμένο πάρκο και το κοντινό Εθνικό Πάρκο Μπάνφ. Οι σιδηροδρομικές, τηλεφωνικές και ηλεκτρικές υπηρεσίες στην περιοχή έχουν επίσης επηρεαστεί.

Καταστροφές στην Καλιφόρνια

Στη βόρεια Καλιφόρνια, μεγάλη πυρκαγιά έχει προκαλέσει την απομάκρυνση 3.500 και πλέον ανθρώπων από τις εστίες τους και εξαπλώνεται ταχύτατα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η πυρκαγιά που ονομάστηκε «Park Fire» ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, την τελευταία μέρα ενός νέου κύματος καύσωνα που έπληξε την περιοχή.

Σε λιγότερο από 24 ώρες, είχε ήδη κάψει σχεδόν 290 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης.

Η φωτιά προκάλεσε την απομάκρυνση 3.500 και πλέον ανθρώπων από τις εστίες τους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ.

Οι φλόγες απειλούν ιδιαίτερα τη μικρή πόλη Τσίκο, σχεδόν τρεις ώρες βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Δάσος στις φλόγες, στην κοιλάδα του Σακραμέντο, στη βόρεια Καλιφόρνια – REUTERS/Fred Greaves

Περισσότεροι από 1.150 πυροσβέστες μετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς, η οποία επί του παρόντος έχει περιοριστεί μόνο στο 3%, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας CalFire.

Το Τσίκο βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από το Παραντάιζ, την πόλη που καταστράφηκε από τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας, το 2018, όπου έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι.

Η φωτιά φαίνεται να οφείλεται σε εμπρησμό: ένας ύποπτος συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης και τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία.

Μέγα-πυρκαγιά στο Ορεγκον

Η βορειοαμερικανική Δύση έχει γνωρίσει αρκετά κύματα καύσωνα από τις αρχές Ιουνίου και δεκάδες πυρκαγιές κατακαίουν τώρα την περιοχή.

Το Ορεγκον, γειτονικό της Καλιφόρνιας, δίνει μάχη με μια μέγα-πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη στη χώρα, η οποία έχει καταστρέψει περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και έχει οδηγήσει στην εκκένωση περιοχών σε μια αγροτική περιφέρεια της πολιτείας.

Οι μεγάλες φλόγες δημιουργούν στήλες καπνού επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα μέχρι το γειτονικό Αϊνταχο.

Συνολικά στο Ορεγκον, έκαιγαν 38 πυρκαγιές εκτός ελέγχου, οι οποίες έχουν κατακάψει τέσσερα εκατ. στρέμματα.

Πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες στο Σπρέι του Ορεγκον – Oregon State Fire Marshal/Handout via REUTERS

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, το δυτικό κομμάτι της βορειοαμερικανικής ηπείρου πλήττεται όλο και περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στα μέσα Ιουλίου, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ποειδοποίησε για την έλευση μιας πολύ έντονης περιόδου πυρκαγιών, έπειτα από ένα διάλειμμα δύο ετών με πολύ βροχερούς χειμώνες, που επέτρεψαν στη βλάστηση να αναγεννηθεί.

Στα μέσα Ιουλίου, οι δασικές πυρκαγιές είχαν ήδη καταστρέψει 840.000 στρέμματα από την αρχή της χρονιάς, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 156.000 στρεμμάτων την ίδια περίοδο κατά την τελευταία πενταετία.