Επικαιρότητα

Τρόμαξαν οι μετεωρολόγοι: Ακραία ζέστη σε όλη τη βόρεια Ευρώπη!

«Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για το πιο ακραίο (μετεωρολογικό) φαινόμενο στην ευρωπαϊκή Ιστορία» ανέφεραν κλιματολόγοι, καθώς τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έσπασαν σε μια τεράστια περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου, από την Πολωνία ως την Ισπανία
Protagon Team

Οσοι ακόμα και τώρα αμφέβαλλαν για την κλιματική κρίση, ήρθε το 2023 και τους απάντησε: η Πρωτοχρονιά ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί σε τουλάχιστον οκτώ βορειοευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, η Πολωνία, η Δανία, η Τσεχία και οι χώρες της Βαλτικής. Αυτό, σύμφωνα με τον Guardian, κατέδειξαν τα στοιχεία που συνέλεξε ο κλιματολόγος Μαξιμιλιάνο Χερέρε, ειδήμων στα ζητήματα ακραίων θερμοκρασιών.

Στο Κορμπιέλοφ της Πολωνίας ο υδράργυρος έφτασε στους 19 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία που, όπως σημειώνουν οι κλιματολόγοι, θυμίζει Μάιο και είναι 18 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του Ιανουαρίου. Στο Γιάβορνικ της Τσεχίας, η θερμοκρασία έφτασε στους 19,6 βαθμούς Κελσίου, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 3 βαθμών Κελσίου της εποχής. Στη Λευκορωσία συνήθως η θερμοκρασία αυτήν την περίοδο είναι μηδέν. Την Κυριακή έφτασε τους 16,4 βαθμούς Κελσίου, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας κατά 4,5 βαθμούς.

O Χερέρα είπε στον Guardian ότι τοπικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης: περίπου 950 τοπικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έσπασαν στη Γερμανία μόνο στο τριήμερο 31 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου.

Στη βόρεια Ισπανία και στη νότια Γαλλία οι θερμοκρασίες ήταν για παραλία. Το Μπιλμπάο έφτασε τους 24,9 βαθμούς Κελσίου, η πιο ζεστή Πρωτοχρονιά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ενώ αντίστοιχα ρεκόρ έσπασαν σε όλη την περιοχή της Χώρας των Βάσκων.

«Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για το πιο ακραίο (μετεωρολογικό) φαινόμενο στην ευρωπαϊκή Ιστορία», υποστήριξε ο Μαξιμιλιάνο Χερέρα. «Πάρτε την περίπτωση του καύσωνα του Ιουλίου του 2022 που έπληξε τη Βρετανία και πολλαπλασιάστε το σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή, που περιλαμβάνει 15 χώρες».

Ο Αλεξ Μπουρκίλ, μετεωρολόγος στο Met Office της Βρετανίας, συμφώνησε ότι επρόκειτο για ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. «Υπήρξε υπερβολική ζέστη σε μια τεράστια περιοχή, κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε ξαναδεί», είπε.