O κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζει τα νέα μέλη της πανίσχυρης Διαρκούς Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στο Πεκίνο | EPA/WU HAO
Επικαιρότητα

Τρίτη θητεία για τον Σι Τζινπίνγκ

Ο γ.γ. του ΚΚ Κίνας εγκατέστησε έξι από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το ισχυρότερο πολιτικό σώμα της χώρας, ενισχύοντας περαιτέρω την εξουσία του και κάνοντας σαφές ότι ο ίδιος ασκεί απόλυτο έλεγχο στη χάραξη πολιτικής
Protagon Team

Την τρίτη θητεία του στην ηγεσία της χώρας του εξασφάλισε ο Σι Τζινπίνγκ, μετά το εβδομαδιαίας διάρκειας 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του. Εγινε έτσι ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος.

Η ανάδειξη του Σι Τζινπίνγκ για άλλα πέντε χρόνια σε γ.γ. του ΚΚ Κίνας στην κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία ήταν αναμενόμενη. Η ανάδειξή του εκ νέου σε πρόεδρο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα επικυρωθεί τον Μάρτιο του 2023.

Απευθυνόμενος στον Τύπο, ο κινέζος ηγέτης υποσχέθηκε ότι «θα εργαστεί σκληρά για να φέρει εις πέρας» τα καθήκοντά του, ενώ τόνισε πως «η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», μιλώντας για τα «δύο θαύματα» στη χώρα του, την «ταχεία οικονομική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα».

Ο Σι Τζινπίνγκ εγκατέστησε αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το ισχυρότερο πολιτικό σώμα της χώρας. Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του αρχηγού του κράτους, και ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην Γκουανγκντόνγκ (κεντρικά), περιλαμβάνονται στα νέα μέλη της Επιτροπής.

Ο Λι Τσιανγκ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά τον χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλης διάρκειας lockdown στη Σαγκάη, την περασμένη άνοιξη. Αυτό σημαίνει, κατά τα ειωθότα, ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Λι Κετσιάνγκ, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Η νέα Διαρκής Επιτροπής, που ελέγχεται πλέον από στενούς συμμάχους του Σι, επιβεβαιώνει τον έλεγχο που ασκεί ο Σι Τζινπίνγκ στη χάραξη πολιτικής, σύμφωνα με αναλυτές.

«Είναι όλοι τους άνθρωποι του Σι, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Αλφρεντ Γου Μουλουάν, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Κατά την πρώτη τους συνεδρίαση την Κυριακή, τα 205 μέλη της Επιτροπής —εκ των οποίων μόλις 11 γυναίκες— όρισαν τους 24 εκπροσώπους στο Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Σε αυτό, για πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια δεν υπάρχει καμία γυναίκα. Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και δεν ορίστηκε καμία άλλη για να την αντικαταστήσει.

«Οσο περισσότεροι υποτακτικοί του περιλαμβάνονται στην ομάδα του Σι Τζινπίνγκ, τόσο θα ακούει μόνο αυτά που θέλει να ακούσει και όχι αυτά που πρέπει να ακούσει», είπε στον Guardian η καθηγήτρια Νομικής του Σέτον Χολ, Μάργκαρετ Λούις. «Aυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη και δύσκολα θα δούμε κάποια αλλαγή πλεύσης με την παράταση της θητείας του». 

O έμπειρος σχολιαστής Γουίλι Λαμ, μέλος ενός πολιτικού think tank με βάση την Ουάσινγκτον, είπε πως το Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Κίνα απέδειξε ότι «η έλλειψη ισχυρών προσωπικοτήτων στο στενό περιβάλλον τον Σι γίνεται είναι ορατή. Το Κόμμα και η χώρα κινδυνεύουν να τεθούν κάτω από τη βούληση μιας μικρής ομάδας αξιωματούχων που λειτουργούν ως μία φωνή. Ο ανώτατος ηγέτης της Κίνας απεμπολεί πλέον ολοκληρωτικά τις μεταρρυθμιστικές αρχές που είχε θέσει ο Ντενγκ Ξιαοπίνγκ και τις οποίες ακολούθησαν οι Τσιάνγκ Τσεμίν και Χου Τζιντάο».

Κατά τη σύντομη ομιλία του μετά την εκ νέου ανάδειξή του σε γ.γ. του ΚΚ Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ ενέμεινε στις προειδοποιήσεις του περί επικίνδυνων προκλήσεων, «σαν μαθητής που προετοιμάζεται για ένα διαγώνισμα χωρίς τέλος», επαναλαμβάνοντας κλισέ όπως  «ταραγμένα νερά» και επερχόμενες «σφοδρές καταιγίδες» – σε αντίθεση με προηγούμενες κινεζικές ηγεσίες, που εστίαζαν κυρίως στην επίτευξη ειρήνης και ανάπτυξης – επισφραγίζοντας έτσι την ολοένα μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει πλέον την Κίνα από τη Δύση, μέσα από συνεχείς διαφωνίες και εντάσεις.

Κατά τη δεκαετή θητεία του στην ηγεσία της χώρας, ο Σι Τζινπίνγκ πέτυχε να κάνει την Κίνα δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς παγκοσμίως. «Πετύχαμε δύο θαύματα: ταχεία οικονομική ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο ίδιος.

Παρά την σχεδόν απόλυτη συγκέντρωση των εξουσιών, ο Σι αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μια οικονομία που επιβραδύνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της πολιτικής για «μηδενικά κρούσματα Covid», της κλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ και των διεθνών επικρίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σύνθεση της νέας ηγετικής ομάδας

Κανένα από τα νέα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής δεν μοιάζει να είναι σε θέση να επισκιάσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο, κατά κανόνα, ο δεύτερος ή ο τρίτος ονομάζεται επίσης πρωθυπουργός της χώρας.

Η σύνθεσή της, με τη σειρά που ορίζει το πρωτόκολλο:

Σι Τζινπίνγκ

Στην εξουσία από το 2012, ο 69χρονος ηγέτης εξασφάλισε τρίτη θητεία στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΚΚΚ, υποσχόμενος στους συμπολίτες του την οικοδόμηση «σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», παρά τις πιθανές «επικίνδυνες καταιγίδες» που μπορεί να βρεθούν στον διάβα της. Η νέα θητεία του στην κορυφή του κομματικού μηχανισμού του εγγυάται επίσης τρίτη θητεία στην προεδρία, από τον Μάρτιο του 2023.

Λι Τσιάνγκ

Ο 63χρονος επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στη Σαγκάη θεωρείται πιστός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ. Η εικόνα του αμαυρώθηκε την άνοιξη, λόγω της χαοτικής διαχείρισης του lockdown στη μητρόπολη για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Παρά το γεγονός αυτό, αναμενόταν «να πάρει προαγωγή», σύμφωνα με αναλυτές του ινστιτούτου SinoInsider, οι οποίοι χαρακτήριζαν την κατάσταση «ειρωνική». «Δεν θα σταματήσει ποτέ η συζήτηση περί ευνοιοκρατίας» στο ΚΚΚ, σχολίαζε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο σινολόγος Μπιλ Μπίσοπ.

Τσάο Λετζί

Ο 65χρονος, μέλος του στενού κύκλου του Σι Τζινπίνγκ, ήταν επικεφαλής της επιτροπής πειθαρχικού ελέγχου του κόμματος, στην οποία ανατέθηκε να χειριστεί την ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά της «διαφθοράς». Προηγουμένως, υπήρξε επικεφαλής της πανίσχυρης «διεύθυνσης Οργανωτικού» του ΚΚΚ, που αποφασίζει για τις τοποθετήσεις στελεχών.

Ουάνγκ Χουνίνγκ

Ενα από τα δύο στελέχη της Διαρκούς Επιτροπής, μαζί με τον Ντινγκ Σουεσιάνγκ, που δεν άσκησε ποτέ εξουσία σε επίπεδο πόλης ή επαρχίας. Ο 67χρονος γαλλόφιλος θεωρείται ότι ανήκει στους κυριότερους ιδεολόγους του ΚΚΚ. Σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα της φράσης περί «κινεζικού ονείρου». Πρόκειται για σύνθημα που χρησιμοποιεί συχνά ο πρόεδρος Σι.

Με καταγωγή από τη Σαγκάη, ο Ουάνγκ φέρεται, εξάλλου, να έχει σχέσεις με το δίκτυο των ανθρώπων του πρώην προέδρου Τζιανγκ Ζεμίν (1993-2003).

Κάι Τσι

Επικεφαλής της οργάνωσης του κόμματος στο Πεκίνο, συνεργάστηκε για χρόνια με τον νυν Γενικό Γραμματέα. Βρισκόταν ήδη στη σφαίρα επιρροής του όταν ο Σι ασκούσε την εξουσία στις παραθαλάσσιες επαρχίες Φουτζιάν και Τζετζιάνγκ, από το 1999 έως το 2007.

Το 66χρονο υψηλόβαθμο στέλεχος ανέλαβε το 2014 ευθύνες για ζητήματα ασφαλείας στην πρωτεύουσα, ενώ επέβλεψε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στην αρχή του έτους.

Ντινγκ Σουεσιάνγκ

Στα 60 του, ο διακριτικός ιδιαίτερος γραμματέας του Σι Τζινπίνγκ μπορεί να καυχιέται πως συγκαταλέγεται στους πιο στενούς συνεργάτες και συμβούλους του κινέζου προέδρου. Ανήκε ήδη στην ομάδα του όταν ο Σι ήταν επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης της Σαγκάης, το 2007.

Από το 2017 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, του εσωκομματικού «κοινοβουλίου» του, που απαρτίζεται από περίπου 200 μέλη. Το πρόσωπό του εμφανίζεται συχνά σε δεύτερο πλάνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ μακριά από τον πρόεδρο.

Λι Σι

Στα 66 του χρόνια, διατηρεί σχέσεις με τον επικεφαλής του κόμματος και του κράτους, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Τότε ήταν γραμματέας στενού συμμάχου του πατέρα του Σι Τζινπίνγκ, συντρόφου του Μάο.

Είναι επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη βιομηχανική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η οποία γειτονεύει με το Χονγκ Κονγκ.